Znajdź swój przepis

Najlepszy przepis na najbardziej kruche ciastka maślane

15 kwietnia, 2015

Kruche ciastka z tego przepisu są najlepsze jakie jadłam do tej pory. Bardzo delikatne, maślane i rozpływające się w ustach.

Mąka krupczatka to sekret niesamowicie kruchych wypieków. Taki prosty składnik, a ostatnio zapomniany i mało używany w kuchni do wykonania kruchych ciast i ciastek. Mąka krupczatka to nie jakiś egzotyczny ptak wśród przeróżnych rodzai mąk na rynku. To stara i tradycyjna mąką i można ją dostać w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych. Jest bardziej sucha, sypka i przypomina mi zmieloną kaszkę mannę. Przez co wypieki z nią są bardziej kruche od innych.

Drugim ważnym składnikiem jest masło. Masło, a nie margaryna. Do tego przepisu nie waż się dodawać gorszego tłuszczu.

Ciasteczka nie są przesłodzone i na pewno są mniej słodkie niż te ze sklepu. Jeśli lubisz mocno słodkie dodaj więcej cukru pudru. Dla mnie ta wersja bardzo smakowała, a to ze względu na to, że takich mniej słodkich ciastek można zjeść więcej.

Ciasteczka są lekkie, kruche, rozpływają się w ustach i doskonale nadają się do szklanki mleka lub kubka herbaty. Przypominają mi piaskową konsystencję. Mogą leżeć w pojemniku nawet przez tydzień.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na kruche ciasteczka.

kruche-ciastka-przepis-6

KRUCHE CIASTKA MAŚLANE

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 40 ciastek

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Masło, żółtka i śmietana powinny być prosto z lodówki. Jeśli mamy malakser wkładamy wszystkie składniki i rozdrabniamy, aż uzyskamy ziarnistą konsystencję. Wyjmujemy ciasto chwilę zagniatamy i owijamy folią. wkładamy na 2-3 godz. do lodówki.  Jeśli nie mamy malaksera: mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dodajemy posiekane na drobno zimne masło. Siekamy nożem szybko, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy, aż ciasto będzie w miarę jednolite. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto przez folię spożywczą na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami do ciastek o śr. 6-7 cm (podczas pieczenia robią się trochę mniejsze). Pieczemy w temp. 200 C przez około 10-12 min do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

kruche-ciastka-przepis-5

kruche-ciastka-przepis-4

kruche-ciastka-przepis-2

kruche-ciastka-przepis-1

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Cały czas robię z tego przepisu i są przepyszne.Cudowny i prosty przepis.👍💃

  2. Z tej porcji wychodzi całkiem sporo ciastek. Rzeczywiście mało słodkie i bardzo kruche. Nie wiem jak z przechowywaniem gdyż były robione do szkoły jako poczęstunek.

    1. Dziękuję za komentarz :)

  3. A czy ciasto nada sie do wałka ze wzorkami?

  4. Polecam Ciasteczka przepyszne, kruche, znikają w mig. Robiłam już dwa razy. Za drugim razem dodałam kakao i odrobinę cynamonu i też pycha

  5. Jakby się ktoś zastanawiał ile g jest w 3 szklankach to 530g

    1. Ciasteczka super.U mnie waga mąki krupczatki to 500g

  6. Te ciasteczka są genialne. Robię je od 5 lat. Miksuję czasem przepis i dodaję przyprawę piernikową albo zamiast polowy szklanki mąki kakao. Wychodzą przepyszne. ????

  7. Te ciasteczka są genialne. Robię je od 5 lat. Miksuję czasem przepis i dodaję przyprawę piernikową albo zamiast polowy szklanki mąki kakao. Wychodzą przepyszne. ????

  8. aneta Autor says:

    Możesz zrobić całkowicie ze zwykłej :)

  9. aneta Autor says:

    Jeśli będziesz piekła z tym cukrem to można posmarować lekko roztrzepanym białkiem :) jeśli po to można zrobić płynny lukier

  10. Wlasnie się raczymy. Wyszły idealne. Chociaż nie robiłam z takich porcji jak w przepisie powyżej, ponieważ dla nas to za duzo. Zamiast śmietany activia naturalna (bo akurat nie miałam śmietany, a to miałam w lodowce):-). Co do przepisu to aż się prosi zeby posypać ciastka (przed pieczeniem) płatkami migdałów. Rewelacja

  11. Najlepszy przepis na ciasteczka. Są przepysznie maślane i cały dom nimi pachnie. Dziękuję:)

  12. Gosia021958 says:

    Czy te ciasteczka można zrobić przy użyciu maszynki do mięsa ze specjalną nakładką

    1. aneta Autor says:

      tak

  13. Karolina says:

    Ciastka wyszły tak kruche, że nie dało się ich wyciągnąć z blachy. Zamiast ciastek mam talerz pełen okruchów. Co poszło nie tak?

    1. aneta Autor says:

      Może jakośc masła slaba lub za malo wyrobione?

  14. Czy ciasto można pozostawić na noc w lodówce

    1. aneta Autor says:

      Tak

  15. aneta Autor says:

    Kefir za rzadki

  16. aneta Autor says:

    Możesz dodać :) niestety czasu brak na takie przepisy :/

  17. Antoś&Franio says:

    Zrobiliśmy dzisiaj ciasteczka, zamiast cukru waniliowego, dodaliśmy opakowanie zmielonej na pył, suszonej skórki pomarańczowej i dużą łyżkę cynamonu, wyszły obłędne. Idealnie na jesienno-zimowe wieczory.

  18. Czy można śmietanę 12% zamienić na 18%?

    1. aneta Autor says:

      Tak :

  19. Ciastka przepyszne, prosty i szybki przepis POLECAM!!!!!!!

  20. A z mojego ciasta wyszły takie okruchy że ciężko je zbić w kule, o rozwałkowaniu nie ma mowy, mimo że ciasto przeleżało całą noc w lodówce. Co zrobiłam nie tak? Jak uratować moje ciasteczka?

    1. aneta Autor says:

      moze za krotko wyrabialas?

  21. Hej chcialabym zrobic takie ciasteczka ale czekoladowe ,jak to zrobic ? I czy mozna zamiast kakao zwykłe dac kakao puchatek bo te aktualnie mam?prosze napisz jak zrobic ze zwykłym kakao a jak np puchatkiem kakao.dziekuje z gory za odpowiedz

    1. aneta Autor says:

      nigdy nie robiłam na kakao puchatku i nie do konca wiem czym sie rożni od zwyklego, ale możesz dodać i powinny być rownie smaczne :)

  22. Mam pytanie ile takie ciasteczka mogą leżeć w metalowym pudełku? Mają śmietanę, więc się zastanawiam.

    1. aneta Autor says:

      Tydzień spokojnie :)

  23. Jakiego trybu używasz do pieczenia( termoobieg, gora dół itp..)

    1. aneta Autor says:

      gora-dol :)

  24. Najlepszy przepis na świecie! Kolejny rok z rzędu robię ciasteczka ❤

  25. Magdalena says:

    czy brak proszku do pieczenia jest świadomy?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  26. Hej ???? Mogłabym je upiec już teraz, żeby były na święta? W sumie zawsze z mamą pieklysmy maślane ciasteczka z poczatkiem grudnia i nic im nie bylo.. Jedyna różnica to użycie krupczatki ale ona chyba na trwałość nie wpływa?
    Pozdrawiam!

    1. aneta Autor says:

      Można, tylko przechowuj w szczelnym pojemniku :)

  27. Witam, zamierzam wlasnie takie ciasteczka wykonac, wnuki sie zjezdzaja. Okaze sie „w praniu”jak mi wyjda. Teraz mam pytanie o przepis na ciasteczka cukrowe z lat dziecinstwa, ktore w swieta wieszalo sie na choince a potem po cichu podjadalo. Takiego przepisu szukam od dosc dawna, nigdzie nie znalazlam. Moze ktos wie, zna jak je wykonac. Smak z dziecinstwa sie sni…

  28. Czy po dłuższym czasie leżenia w pudełku bardzo zmiękną?

    1. Ilovebake says:

      Ciasteczka nie zmiekną jeśli będą w szczelnym pojemniczku przechowywane :)

  29. Czy pod dłuższym leżakowaniu w pojemniku zmiękną? Zależy mi aby były cały czas kruche .

  30. Czy można dodać kakao aby byly kakaowe? Jeśli tak to ile i czy zmniejszyc ilosc maki?

    1. Ilovebake says:

      Hej, możesz dodać 2 łyżki kakao zamiennie za mąkę :)

    2. To super, może zrobię je na święta zamiast pierników ;)

  31. Agnieszka C. says:

    Jak długo mogą leżeć ciasteczka? Chciałabym zrobić większa ilość na święta i nie wiem ile wcześniej mogę się za nie zabrać :)

    1. Ilovebake says:

      W szczelnym pojemniczku możesz trzymać nawet 2 tyg :)

    1. Cudne :)

  32. Ciasteczka przepyszne <3 Polecam serdecznie :)

  33. Małgorzata W. says:

    Dziękuję za najlepszy przepis na ciasteczka.Polecam

  34. Co mozna dodać zamiast śmietany 12 %?

    1. Tutaj śmietany niestety bym nie zamieniała :)

  35. Te ciasteczka są rewelacyjne :D Zrobiłam małą zmianę – dałam 200g masła i zamiast trzech szklanek krupczatki dałam dwie i jedną tortowej – wyszły pyszne. Długo szukałam przepisu na idealne ciasteczka i w końcu znalazłam, wielkie dzięki <3

  36. Upiekłam z podwójnej porcji.
    Dziękuję za przepis -REWELACJA ☺☺☺
    Gorąco polecam ❤❤❤❤❤❤

    1. Super :)

  37. hej, uwielbiam Twoje przepisy, a szczególnie ten na te maślane ciastka <3 chcę zrobić tartę właśnie na kruchym cieście i zastanawiam się czy mogę użyć tego przepisu, żeby zrobić ten kruchy spód?
    z góry dziękuję za odpowiedź, bardzo mi zależy, żeby moja tarta była pyszna
    pomóż <3

    1. Ilovebake says:

      Boje się, że może być za kruchy. Dodaj 2 szklanki maki krupczatki i jedną szklankę tortowej :) powinno byc ok

  38. Natalia says:

    Świetny przepis!! Ciasteczka pyszne! Polecam i pozdrawiam :)

  39. Witam. Szklanka w tym przepisie to 200 ml czy 250 ml? Z góry dziękuję za odpowiedź

    1. Ilovebake says:

      250 ml :)

  40. Jak długo mogę przechowywać surowe ciasto w lodowce? Wyszła duza porcja, podzieliłam na dwie kulki, jedna wypiekam a druga chciałabym za 4-5dni. Wytrzyma? :)

    1. Ilovebake says:

      W lodówce trzymałabym około 2-3 dni, natomiast ciasto możesz na dłużej po prostu zamrozić.

  41. Chcialabym te ciastka przeslac dzieciom w paczuszce. Maja szanse doleciec w calosci, skoro sa b kruche, czy bezpieczniej uzyc innej maki zamiast krupczatki, aby byly mnej kruche? Pytam, bo nie mam pojecia, jak bardzo sa kruche.

    1. Ilovebake says:

      Jeśli nie będą „latać” w opakowaniu lub puszce to na pewno dolecą całe :) Natomiast jeśli chcesz możesz dodać mąki tortowej i krupczatki pół na pół :)

  42. Bez proszku do pieczenia?

    1. Nie ma potrzeby dodawać proszku :)

    2. ciasteczka bardzo dobre,masz jeszcze jakieś przepisy bez proszku do pieczenia,chętnie skorzystam )

  43. Czy moglabym zamienić na inną mąkę np. ziemniaczaną?

    1. Nie zamieniałabym na mąkę ziemniaczaną, ponieważ mogą mieć dziwny posmak pomimo, że w konsystencji będą kruche i dosyć sypkie.

  44. Czy zółtka mają bć gotowane?

    1. Żółtka mają być surowe :)

  45. Witam czy mogę dodać śmietanę 18?

    1. Ilovebake says:

      Można :)

  46. Co zrobiłam nie tak? bo ciasto strasznie mi kruszylo jak chciałam rozwałkować.

    1. Ilovebake says:

      Prawdopodobnie było za mało wilgotne. Robiłaś go na bazie masła czy margaryny?

  47. Monika C. says:

    Dzień dobry,
    Czy zamiast na 2-3 godziny mogę zostawić ciasto w lodówce na dłużej, około 10 godzin – i dopiero wałkować i wypiekać?
    Dziękuję!

    1. Ilovebake says:

      Jak najbardziej :)

  48. Ciastka są pyszne! Następnego dnia już ich właściwie nie było :) są bardzo kruche, ale nie kruszą się mocno. Nie są też za słodkie.
    Wielkie dzięki za super przepis!

  49. Koniecznie muszę wypróbować :-) Kocham kruche ciasteczka i wciąż szukam tego idealnego przepisu. Z krupczatką zaznajomiłam się już dość dawno. Zazwyczaj dodawałam ją tylko do kruchych ciast, aż do momentu, kiedy odkryłam, że najpyszniejsze cieniutkie chruściki wychodzą właśnie dzięki dodaniu krupczatki. Wierzę w jej „cudowne” właściwości ;-) Pozdrawiam :-)

  50. To najlepsze ciastka jakie jadłam,są bardzo kruche i pyszne. Moja rodzina je uwielbia :)

  51. Kruche są smaczne, ale się kruszą za bardzo… :P Podejrzewam, że mi by wyszły bardzo twarde i ciężko by było ułamać nawet okruch :D
    Nie wiedziałem, że są takie proste do przygotowania. No to już wiem, co trzeba zrobić, żeby wyszło jak należy :D Nie jestem panią Gessler, ale coś już tam potrafię.

  52. A czy można chłodzić trochę krócej, ale w zamrażalniku? Dzieci się niecierpliwią… ????

    1. Ilovebake says:

      Minimum jedna godzinę muszą się pochlodzic :)

    2. Godzinę w zamrażalniku? Obiecałam trzy i czterolatce pieczenie ciasteczek i nijak nie chcą dwie godziny czytać ????

    3. Ilovebake says:

      W lodowce :) Niestety muszą poczekać jeśli mają być pyszne i chrupiące :) nauka cierpliwosci ;)

    4. Chłodziłam pół godziny w lodówce i pół w zamrażalniku. Wyszły pyszne. Coś czuję, że to dzisiejszy obiad moich dzieci ???? Na pewno jeszcze skorzystamy z tego przepisu!

  53. Ciastka rzeczywiście bardzo kruche, nawet za bardzo:( ale smak doskonały, dokładnie taki, jaki pamietam z dzieciństwa :)

  54. czy może być mąka pszenna zamiast krupczatki? jestem teraz w kraju gdzie nie ma innej maki oprocz pszennej lub kukurydzianej i bardzo chciałabym upiec te ciasteczka

    1. Ilovebake says:

      Moze, ale ciasteczka beda mniej kruche

  55. Wyszła śpiąca podwójna porcja i zaraz nie będzie.Niebo w gębie . Nawet na diecie się skusiłam. Mniam

  56. Upiekłam wczoraj:) wyszły cudownie kruche, delikatne i pyszne:) polecam do nich dżem pomarańczowy. Strona świetna, bedę zaglądać i korzystać jeszcze nie raz. Wesołych Świąt!

  57. Witaj :) Już od jakiegoś czasu korzystam z Twoich przepisów, ale dopiero teraz ośmieliłam się coś napisać. Ciasteczka są przepyszne, kruche, delikatne, nie za słodkie. I przede wszystkim – długo utrzymują świeżość, zamknięte w pojemniczku po kilku dniach są takie same jak po upieczeniu. Dziękuję za super przepis. Na pewno jeszcze się odezwę pod jakimś innym przepisem ;)
    Pozdrawiam,
    Soul.

  58. Zrobiłam dzisiaj, wyszły naprawdę cudowne, skromnie mówiąc

  59. upiekłem przed chwilą.PYSZNE!naturalne,maślane,bez chemii

    1. super:) pozdrawiam

  60. 1,5 szkl mąki krupczatki, 1,5 szkl mąki luksusowej, 2 jaja całe + 3 żółtka gotowane, 250g masła, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, 3/4 szkl drobnego cukru, łyżeczka proszku do pieczenia ( do tarty, babeczek – nie dodaję proszku ) . Ciasto zagnieść jak każde kruche i godzinkę w lodówce odpoczywa :)

    1. niedlugo bede robila babeczki to zrobie na tym przepisie dzieki:)

    2. Babeczki bez proszku… :)

    3. Oki :-)

    4. szarlotka wychodzi idealnie …bez podpiekania spodu

  61. Myślę , że z tego przepisu ciasteczka też będą idealne… :)

  62. Czyli zgadłam… :) Mogę się podzielić przepisem na kruche ciasto z krupczatką …idealne do szarlotki :)

    1. dawaj :)

    2. A@onet P. says:

      A gdzie przepis na ciasto na szarlotke?

    3. A przepis trochę wyżej…:)

  63. Aleksandra S. says:

    Wyglądają bardzo smakowicie, napewno wypróbuję ten przepis :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x