Kruche ciastka z tego przepisu są najlepsze jakie jadłam do tej pory. Bardzo delikatne, maślane i rozpływające się w ustach.
Mąka krupczatka to sekret niesamowicie kruchych wypieków. Taki prosty składnik, a ostatnio zapomniany i mało używany w kuchni do wykonania kruchych ciast i ciastek. Mąka krupczatka to nie jakiś egzotyczny ptak wśród przeróżnych rodzai mąk na rynku. To stara i tradycyjna mąką i można ją dostać w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych. Jest bardziej sucha, sypka i przypomina mi zmieloną kaszkę mannę. Przez co wypieki z nią są bardziej kruche od innych.
Drugim ważnym składnikiem jest masło. Masło, a nie margaryna. Do tego przepisu nie waż się dodawać gorszego tłuszczu.
Ciasteczka nie są przesłodzone i na pewno są mniej słodkie niż te ze sklepu. Jeśli lubisz mocno słodkie dodaj więcej cukru pudru. Dla mnie ta wersja bardzo smakowała, a to ze względu na to, że takich mniej słodkich ciastek można zjeść więcej.
Ciasteczka są lekkie, kruche, rozpływają się w ustach i doskonale nadają się do szklanki mleka lub kubka herbaty. Przypominają mi piaskową konsystencję. Mogą leżeć w pojemniku nawet przez tydzień.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na kruche ciasteczka.
KRUCHE CIASTKA MAŚLANE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 40 ciastek
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Masło, żółtka i śmietana powinny być prosto z lodówki. Jeśli mamy malakser wkładamy wszystkie składniki i rozdrabniamy, aż uzyskamy ziarnistą konsystencję. Wyjmujemy ciasto chwilę zagniatamy i owijamy folią. wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Jeśli nie mamy malaksera: mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dodajemy posiekane na drobno zimne masło. Siekamy nożem szybko, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy, aż ciasto będzie w miarę jednolite. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto przez folię spożywczą na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami do ciastek o śr. 6-7 cm (podczas pieczenia robią się trochę mniejsze). Pieczemy w temp. 200 C przez około 10-12 min do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Czy te ciastka nadaja sie do przelozenie marmolada i obsypac cukrem pudrem na piknik?
Tak :)
Cały czas robię z tego przepisu i są przepyszne.Cudowny i prosty przepis.👍💃
Z tej porcji wychodzi całkiem sporo ciastek. Rzeczywiście mało słodkie i bardzo kruche. Nie wiem jak z przechowywaniem gdyż były robione do szkoły jako poczęstunek.
Dziękuję za komentarz :)
A czy ciasto nada sie do wałka ze wzorkami?
Tak :)
Polecam Ciasteczka przepyszne, kruche, znikają w mig. Robiłam już dwa razy. Za drugim razem dodałam kakao i odrobinę cynamonu i też pycha
Jakby się ktoś zastanawiał ile g jest w 3 szklankach to 530g
Ciasteczka super.U mnie waga mąki krupczatki to 500g
Te ciasteczka są genialne. Robię je od 5 lat. Miksuję czasem przepis i dodaję przyprawę piernikową albo zamiast polowy szklanki mąki kakao. Wychodzą przepyszne. ????
Te ciasteczka są genialne. Robię je od 5 lat. Miksuję czasem przepis i dodaję przyprawę piernikową albo zamiast polowy szklanki mąki kakao. Wychodzą przepyszne. ????
Możesz zrobić całkowicie ze zwykłej :)
Jeśli będziesz piekła z tym cukrem to można posmarować lekko roztrzepanym białkiem :) jeśli po to można zrobić płynny lukier
Wlasnie się raczymy. Wyszły idealne. Chociaż nie robiłam z takich porcji jak w przepisie powyżej, ponieważ dla nas to za duzo. Zamiast śmietany activia naturalna (bo akurat nie miałam śmietany, a to miałam w lodowce):-). Co do przepisu to aż się prosi zeby posypać ciastka (przed pieczeniem) płatkami migdałów. Rewelacja
Najlepszy przepis na ciasteczka. Są przepysznie maślane i cały dom nimi pachnie. Dziękuję:)
Czy te ciasteczka można zrobić przy użyciu maszynki do mięsa ze specjalną nakładką
tak
Ciastka wyszły tak kruche, że nie dało się ich wyciągnąć z blachy. Zamiast ciastek mam talerz pełen okruchów. Co poszło nie tak?
Może jakośc masła slaba lub za malo wyrobione?
Czy ciasto można pozostawić na noc w lodówce
Tak
Kefir za rzadki
Możesz dodać :) niestety czasu brak na takie przepisy :/
Zrobiliśmy dzisiaj ciasteczka, zamiast cukru waniliowego, dodaliśmy opakowanie zmielonej na pył, suszonej skórki pomarańczowej i dużą łyżkę cynamonu, wyszły obłędne. Idealnie na jesienno-zimowe wieczory.
Czy można śmietanę 12% zamienić na 18%?
Tak :
Ciastka przepyszne, prosty i szybki przepis POLECAM!!!!!!!
A z mojego ciasta wyszły takie okruchy że ciężko je zbić w kule, o rozwałkowaniu nie ma mowy, mimo że ciasto przeleżało całą noc w lodówce. Co zrobiłam nie tak? Jak uratować moje ciasteczka?
moze za krotko wyrabialas?
Hej chcialabym zrobic takie ciasteczka ale czekoladowe ,jak to zrobic ? I czy mozna zamiast kakao zwykłe dac kakao puchatek bo te aktualnie mam?prosze napisz jak zrobic ze zwykłym kakao a jak np puchatkiem kakao.dziekuje z gory za odpowiedz
nigdy nie robiłam na kakao puchatku i nie do konca wiem czym sie rożni od zwyklego, ale możesz dodać i powinny być rownie smaczne :)
Mam pytanie ile takie ciasteczka mogą leżeć w metalowym pudełku? Mają śmietanę, więc się zastanawiam.
Tydzień spokojnie :)
Jakiego trybu używasz do pieczenia( termoobieg, gora dół itp..)
gora-dol :)
Najlepszy przepis na świecie! Kolejny rok z rzędu robię ciasteczka ❤
czy brak proszku do pieczenia jest świadomy?
Tak :)
Hej ???? Mogłabym je upiec już teraz, żeby były na święta? W sumie zawsze z mamą pieklysmy maślane ciasteczka z poczatkiem grudnia i nic im nie bylo.. Jedyna różnica to użycie krupczatki ale ona chyba na trwałość nie wpływa?
Pozdrawiam!
Można, tylko przechowuj w szczelnym pojemniku :)
Witam, zamierzam wlasnie takie ciasteczka wykonac, wnuki sie zjezdzaja. Okaze sie „w praniu”jak mi wyjda. Teraz mam pytanie o przepis na ciasteczka cukrowe z lat dziecinstwa, ktore w swieta wieszalo sie na choince a potem po cichu podjadalo. Takiego przepisu szukam od dosc dawna, nigdzie nie znalazlam. Moze ktos wie, zna jak je wykonac. Smak z dziecinstwa sie sni…
https://ilovebake.pl/2013/12/16/ciasteczka-imbirowe-na-choinke/ zobacz ten przepis :)
Czy po dłuższym czasie leżenia w pudełku bardzo zmiękną?
Ciasteczka nie zmiekną jeśli będą w szczelnym pojemniczku przechowywane :)
Czy pod dłuższym leżakowaniu w pojemniku zmiękną? Zależy mi aby były cały czas kruche .
Czy można dodać kakao aby byly kakaowe? Jeśli tak to ile i czy zmniejszyc ilosc maki?
Hej, możesz dodać 2 łyżki kakao zamiennie za mąkę :)
To super, może zrobię je na święta zamiast pierników ;)
Jak długo mogą leżeć ciasteczka? Chciałabym zrobić większa ilość na święta i nie wiem ile wcześniej mogę się za nie zabrać :)
W szczelnym pojemniczku możesz trzymać nawet 2 tyg :)
https://uploads.disquscdn.com/images/993c7c2030bb8f27ef946cd7161ae2cd1a16ef828092fb1db6497d36ce0ea4be.png
Cudne :)
Ciasteczka przepyszne <3 Polecam serdecznie :)
Dziękuję za najlepszy przepis na ciasteczka.Polecam
Co mozna dodać zamiast śmietany 12 %?
Tutaj śmietany niestety bym nie zamieniała :)
Te ciasteczka są rewelacyjne :D Zrobiłam małą zmianę – dałam 200g masła i zamiast trzech szklanek krupczatki dałam dwie i jedną tortowej – wyszły pyszne. Długo szukałam przepisu na idealne ciasteczka i w końcu znalazłam, wielkie dzięki <3
Upiekłam z podwójnej porcji.
Dziękuję za przepis -REWELACJA ☺☺☺
Gorąco polecam ❤❤❤❤❤❤
Super :)
hej, uwielbiam Twoje przepisy, a szczególnie ten na te maślane ciastka <3 chcę zrobić tartę właśnie na kruchym cieście i zastanawiam się czy mogę użyć tego przepisu, żeby zrobić ten kruchy spód?
z góry dziękuję za odpowiedź, bardzo mi zależy, żeby moja tarta była pyszna
pomóż <3
Boje się, że może być za kruchy. Dodaj 2 szklanki maki krupczatki i jedną szklankę tortowej :) powinno byc ok
Świetny przepis!! Ciasteczka pyszne! Polecam i pozdrawiam :)
Witam. Szklanka w tym przepisie to 200 ml czy 250 ml? Z góry dziękuję za odpowiedź
250 ml :)
Jak długo mogę przechowywać surowe ciasto w lodowce? Wyszła duza porcja, podzieliłam na dwie kulki, jedna wypiekam a druga chciałabym za 4-5dni. Wytrzyma? :)
W lodówce trzymałabym około 2-3 dni, natomiast ciasto możesz na dłużej po prostu zamrozić.
Chcialabym te ciastka przeslac dzieciom w paczuszce. Maja szanse doleciec w calosci, skoro sa b kruche, czy bezpieczniej uzyc innej maki zamiast krupczatki, aby byly mnej kruche? Pytam, bo nie mam pojecia, jak bardzo sa kruche.
Jeśli nie będą „latać” w opakowaniu lub puszce to na pewno dolecą całe :) Natomiast jeśli chcesz możesz dodać mąki tortowej i krupczatki pół na pół :)
Bez proszku do pieczenia?
Nie ma potrzeby dodawać proszku :)
ciasteczka bardzo dobre,masz jeszcze jakieś przepisy bez proszku do pieczenia,chętnie skorzystam )
Czy moglabym zamienić na inną mąkę np. ziemniaczaną?
Nie zamieniałabym na mąkę ziemniaczaną, ponieważ mogą mieć dziwny posmak pomimo, że w konsystencji będą kruche i dosyć sypkie.
Czy zółtka mają bć gotowane?
Żółtka mają być surowe :)
Witam czy mogę dodać śmietanę 18?
Można :)
Co zrobiłam nie tak? bo ciasto strasznie mi kruszylo jak chciałam rozwałkować.
Prawdopodobnie było za mało wilgotne. Robiłaś go na bazie masła czy margaryny?
Dzień dobry,
Czy zamiast na 2-3 godziny mogę zostawić ciasto w lodówce na dłużej, około 10 godzin – i dopiero wałkować i wypiekać?
Dziękuję!
Jak najbardziej :)
Ciastka są pyszne! Następnego dnia już ich właściwie nie było :) są bardzo kruche, ale nie kruszą się mocno. Nie są też za słodkie.
Wielkie dzięki za super przepis!
Koniecznie muszę wypróbować :-) Kocham kruche ciasteczka i wciąż szukam tego idealnego przepisu. Z krupczatką zaznajomiłam się już dość dawno. Zazwyczaj dodawałam ją tylko do kruchych ciast, aż do momentu, kiedy odkryłam, że najpyszniejsze cieniutkie chruściki wychodzą właśnie dzięki dodaniu krupczatki. Wierzę w jej „cudowne” właściwości ;-) Pozdrawiam :-)
To najlepsze ciastka jakie jadłam,są bardzo kruche i pyszne. Moja rodzina je uwielbia :)
Kruche są smaczne, ale się kruszą za bardzo… :P Podejrzewam, że mi by wyszły bardzo twarde i ciężko by było ułamać nawet okruch :D
Nie wiedziałem, że są takie proste do przygotowania. No to już wiem, co trzeba zrobić, żeby wyszło jak należy :D Nie jestem panią Gessler, ale coś już tam potrafię.
A czy można chłodzić trochę krócej, ale w zamrażalniku? Dzieci się niecierpliwią… ????
Minimum jedna godzinę muszą się pochlodzic :)
Godzinę w zamrażalniku? Obiecałam trzy i czterolatce pieczenie ciasteczek i nijak nie chcą dwie godziny czytać ????
W lodowce :) Niestety muszą poczekać jeśli mają być pyszne i chrupiące :) nauka cierpliwosci ;)
Chłodziłam pół godziny w lodówce i pół w zamrażalniku. Wyszły pyszne. Coś czuję, że to dzisiejszy obiad moich dzieci ???? Na pewno jeszcze skorzystamy z tego przepisu!
Ciastka rzeczywiście bardzo kruche, nawet za bardzo:( ale smak doskonały, dokładnie taki, jaki pamietam z dzieciństwa :)
czy może być mąka pszenna zamiast krupczatki? jestem teraz w kraju gdzie nie ma innej maki oprocz pszennej lub kukurydzianej i bardzo chciałabym upiec te ciasteczka
Moze, ale ciasteczka beda mniej kruche
Wyszła śpiąca podwójna porcja i zaraz nie będzie.Niebo w gębie . Nawet na diecie się skusiłam. Mniam
Upiekłam wczoraj:) wyszły cudownie kruche, delikatne i pyszne:) polecam do nich dżem pomarańczowy. Strona świetna, bedę zaglądać i korzystać jeszcze nie raz. Wesołych Świąt!
Witaj :) Już od jakiegoś czasu korzystam z Twoich przepisów, ale dopiero teraz ośmieliłam się coś napisać. Ciasteczka są przepyszne, kruche, delikatne, nie za słodkie. I przede wszystkim – długo utrzymują świeżość, zamknięte w pojemniczku po kilku dniach są takie same jak po upieczeniu. Dziękuję za super przepis. Na pewno jeszcze się odezwę pod jakimś innym przepisem ;)
Pozdrawiam,
Soul.
Zrobiłam dzisiaj, wyszły naprawdę cudowne, skromnie mówiąc
upiekłem przed chwilą.PYSZNE!naturalne,maślane,bez chemii
super:) pozdrawiam
1,5 szkl mąki krupczatki, 1,5 szkl mąki luksusowej, 2 jaja całe + 3 żółtka gotowane, 250g masła, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, 3/4 szkl drobnego cukru, łyżeczka proszku do pieczenia ( do tarty, babeczek – nie dodaję proszku ) . Ciasto zagnieść jak każde kruche i godzinkę w lodówce odpoczywa :)
niedlugo bede robila babeczki to zrobie na tym przepisie dzieki:)
Babeczki bez proszku… :)
Oki :-)
szarlotka wychodzi idealnie …bez podpiekania spodu
Myślę , że z tego przepisu ciasteczka też będą idealne… :)
Czyli zgadłam… :) Mogę się podzielić przepisem na kruche ciasto z krupczatką …idealne do szarlotki :)
dawaj :)
A gdzie przepis na ciasto na szarlotke?
A przepis trochę wyżej…:)
Wyglądają bardzo smakowicie, napewno wypróbuję ten przepis :)