Rogaliki drożdżowe z nadzieniem serowo-budyniowym są bardzo delikatne i lekkie. Nadzienie jest mocno śmietankowe i według mnie nie przesłodzone.
Odkrycie rogalików drożdżowych z innym nadzieniem niż dżemem czy marmoladą było jak wybawienie. Można je robić z przeróżnymi kombinacjami i ciągle chce się testować jeszcze inne smaki. Natomiast te rogaliki i nadzienie serowo-budyniowe przypadło mi do gustu szczególnie, ponieważ jest lekkie i nieprzesłodzone.
Budyń stabilizuje serek, aby nie wypłynął z rogalików i po upieczeniu fajnie zastyga tworząc gęsty krem. Rewelacyjnie smakują z cukrem pudrem lub polukrowane, ale koniecznie o smaku cytrynowym. Szklanka mleka i nie ma lepszego smaku, który tak bardzo przypomina domowe zacisze.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na rogaliki drożdżowe lub kruche.
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM SEROWO-BUDYNIOWYM – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików
- 500 g mąki tortowej
- 200 ml mleka, ciepłego
- 15 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 ml oleju
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE SEROWO-BUDYNIOWE:
- 250 g serka śmietankowego np. philadelphia
- 25 g budyniu śmietankowego (proszek)
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
DODATKOWO:
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
- cukier puder lub lukier
Drożdże świeże lub suche mieszamy w 100 ml ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia, około 15 min. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy resztę cukru, sól, lekko roztrzepane jajko i żółtko. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałe ciepłe mleko i mieszamy dokładnie. Zostawiamy na 5 min. Następnie wyrabiamy dolewając co chwila olej. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godz.).
Serek miksujemy razem z żółtkiem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz przesianym proszkiem budyniowym.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na placek grubości ok. 0,5 mm. Za pomocą noża lub rolki do pizzy wykrawamy 8 trójkątów. Na każdy nakładamy łyżeczkę nadzienia i zwijamy od szerszej do węższej strony. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy na 30 min do napuszenia. Po tym czasie smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżką wody. Pieczemy w temp. 180 C przez około 25 min do lekkiego zarumienienia skórki. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem cytrynowym.
Może być również twaróg z wiaderka ?
tak :)
super przepis. Juz od kilku lat zawsze do niego wracam
Witam, który serek będzie najlepszy philadelfia, mascarpone czy może „moj ulubiony” ?
Ja uzylam philadelphia i byly pyszne :-)
Upieklam wczoraj. Dla mnie super.
Jakie one cudne!
Ja zrobiłam dziś, o godzinie 15.30 i już prawie wszystkie skończone