Muffinki czekoladowe z borówkami o niesamowicie wilgotnej, puszystej i lekkiej konsystencji z soczystymi owocami. Jeszcze nigdy nie jadłam tak pysznych muffinek.
Przepis jest bardzo prosty i szybki bez potrzeby użycia miksera, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi.
Uwielbiam je zaraz po upieczeniu, kiedy borówki są bardzo soczyste, a czekolada na wierzchu lekko roztopiona.
Świetne babeczki do wzięcia na piknik, drugie śniadanie dla dzieci, deser lub w podróż.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TARTA Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
CIASTO Z BORÓWKAMI I GALARETKĄ
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 – 14 muffinek
- ok. 300 – 350 g borówek
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 150 g cukru np. brązowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 130 ml oleju rzepakowego
- 150 ml mleka o temp. pokojowej
- 50 ml mocnego naparu z kawy lub kawy zbożowej
- 250 g mąki tortowej
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki kropelek czekoladowych (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temp. pokojowej.
Jajka mieszamy trzepaczką razem cukrem, cukrem waniliowym, olejem, mlekiem oraz kawą. Następnie wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Delikatnie mieszamy szpatułką lub trzepaczką tylko do połączenia. Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości papilotek. Na wierzch dodajemy borówki i kropelki czekoladowe. Pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyszły przepyszne. Na stałe zagoszczą w naszym domu.
Super :)