Pyszne ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką. Bardzo puszyste i wysokie z chrupiącą kruszonką oraz świeżymi jagodami. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i bazuje na przepisie na ciasto drożdżowe sprzed lat. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu ze szklanką mleka lub aromatycznej herbaty. Polecam ciasto z jagodami w sezonie kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.
CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 żółtek
- łyżeczka smalcu
- 120 g masła lub margaryny, roztopionej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 2/3 szklanki mąki krupczatki
- 120 g masła lub margaryny, zimnej
- 2/3 cukru pudru
DODATKOWO:
- 1 szklanka pokruszonych biszkoptów ( herbatników )
- 2 szklanki jagód
W 1/3 szklanki ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże z dodatkiem łyżeczki przesianej mąki oraz łyżeczki cukru pudru. Zostawiamy na ok. 15 min do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy lekko roztrzepane żółtka, sól, smalec, gotowy zaczyn oraz mleko. Wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy roztopione masło lub margarynę i ponownie wyrabiamy, aż stanie się jednolite i lśniące. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczka i odstawiamy do napuszenia na ok. 1-1,5 godz.
Mąkę krupczatkę siekamy razem z masłem oraz przesianym cukrem pudrem. Następnie palcami mieszamy, aż powstaną grudki z ciasta.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 30×30 cm. Wyrównujemy powierzchnię dłońmi zwilżonymi w roztopionym tłuszczu. Obsypujemy pokruszonymi lub startymi biszkoptami. Wykładamy jagody oraz kruszonkę. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min. gotowe ciasto jest lekko zarumienione oraz będzie odchodzić od boków formy. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem. Smacznego.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy z jagodami.