Pączki z piekarnika z lukrem na wierzchu i skórką pomarańczową. Przepyszne, pieczone i mięciutkie pączki na tłusty czwartek.
Pączki są dużo zdrowsze niż klasyczne pączki smażone na głębokim tłuszczu. Nadziewać je możesz dżemem, powidłami lub kremem np. pistacjowym.
Cudownie smakują polukrowane i obsypane skórką kandyzowaną. Pączuszki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, wtedy są super wilgotne, puchate i leciutkie.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PĄCZKI Z PIEKARNIKA
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 16 – 20 pączków
CIASTO DROŻDŻOWE
- 450 g mąki tortowej
- 10 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
- 3 łyżki cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 3 jajka o temp. pokojowej
- 70 g roztopionego masła
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 – 2 łyżki wody
DODATKOWO
- dżem lub powidła do nadziewania
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
- kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę przesiewamy do miseczki i robimy wgłębienie. W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże suche lub świeże i zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy jajka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz sól. Chwilkę mieszamy łyżką i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilkę roztopione masło oraz olej. Gotowe ciasto powinno być gładkie i jednolite. Formujemy w kulę, przekładamy do miski i zakrywamy folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym. Zostawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Wykrawamy szklanką lub foremką o średnicy 8 cm kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę dżemu lub powideł i zlepiamy brzegi. Układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub używamy papierowym papilotek do muffinek. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem smarujemy wierzch lekko roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz wodę i mieszamy, aż powstanie płynny lukier. Smarujemy wierzch pączków i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Co w sytuacji,gdy drożdże nie chcą rosnąć?
Niestety trzeba zacząć rozczyn od nowa :)
Po nałożeniu dżemu należy drugim krążkiem przykryć? Czy w jaki sposób zakleić brzegi, gdy na środku jest dżem?
Nie zlepiamy drugim, a jedynie zlepiamy boki krążka z dżemem :)