Znajdź swój przepis

Pączki z piekarnika

24 stycznia, 2024

Pączki z piekarnika z lukrem na wierzchu i skórką pomarańczową. Przepyszne, pieczone i mięciutkie pączki na tłusty czwartek.

Pączki są dużo zdrowsze niż klasyczne pączki smażone na głębokim tłuszczu. Nadziewać je możesz dżemem, powidłami lub kremem np. pistacjowym.

Cudownie smakują polukrowane i obsypane skórką kandyzowaną. Pączuszki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, wtedy są super wilgotne, puchate i leciutkie.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PĄCZKI DOMOWE

PĄCZUSIE KASZTANKI

OPONKI SEROWE

pączki z piekarnika

PĄCZKI Z PIEKARNIKA

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 16 – 20 pączków

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 450 g mąki tortowej
  • 10 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka o temp. pokojowej
  • 70 g roztopionego masła
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 – 2 łyżki wody

DODATKOWO

  • dżem lub powidła do nadziewania
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miseczki i robimy wgłębienie. W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże suche lub świeże i zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy jajka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz sól. Chwilkę mieszamy łyżką i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilkę roztopione masło oraz olej. Gotowe ciasto powinno być gładkie i jednolite. Formujemy w kulę, przekładamy do miski i zakrywamy folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym. Zostawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Wykrawamy szklanką lub foremką o średnicy 8 cm kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę dżemu lub powideł i zlepiamy brzegi. Układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub używamy papierowym papilotek do muffinek. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem smarujemy wierzch lekko roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz wodę i mieszamy, aż powstanie płynny lukier. Smarujemy wierzch pączków i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

pączki z piekarnika
pączki z piekarnika
pączki pieczone

Dołącz do dyskusji

  1. Co w sytuacji,gdy drożdże nie chcą rosnąć?

    1. Niestety trzeba zacząć rozczyn od nowa :)

  2. Po nałożeniu dżemu należy drugim krążkiem przykryć? Czy w jaki sposób zakleić brzegi, gdy na środku jest dżem?

    1. Nie zlepiamy drugim, a jedynie zlepiamy boki krążka z dżemem :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x