Znajdź swój przepis

Kwiaty jadalne na tort – co warto wiedzieć na ten temat?

25 stycznia, 2024

Tort to wypiek serwowany gościom podczas wszelkiego rodzaju przyjęć okolicznościowych. Nie mogą się bez niego obyć żadne wesele, chrzciny czy urodziny. Oczywiście najważniejszy jest smak tortu, ale nie da się ukryć, że spore znaczenie ma także jego wygląd. Musi on robić wrażenie. Do ozdabiania wypieków wykorzystuje się wiele różnych dekoracji. Od pewnego czasu na popularności zyskują np. suszone kwiaty jadalne. Co warto wiedzieć na ich temat?

Na jakie suszone kwiaty jadalne na tort się zdecydować?

Do dekorowania tortów i innych wypieków nadaje się całkiem sporo kwiatów jadalnych. Do najpopularniejszych z nich należą m.in. chaber, piwonia, jaśmin, nagietek, stokrotka, czarny bez czy słonecznik. Muszą to być oczywiście kwiaty, które nie miały wcześniej kontaktu z chemikaliami różnego rodzaju. Kiepskim pomysłem jest więc samodzielne suszenie roślin ze swojego ogródka. Należy sięgnąć po suszone kwiaty jadalne pochodzące ze sprawdzonych źródeł. 

Trendy w cukiernictwie zmieniają się regularnie, ale kwiaty jadalne pozostają modne już od dobrych kilku lat. Warto przy tym pamiętać, że nie tylko świetnie się prezentują, ale i dodają wypiekom smaku. Tak jest w przypadku suszonych płatków róży, bławatka różowego czy jaśminu. 

Efektowne dekoracje cukiernicze z kwiatami jadalnymi w roli głównej

Nie da się ukryć, że suszone kwiaty jadalne to dekoracje cukiernicze bardzo eleganckie, a przy tym efektowne. Świetnie sprawdzają się podczas wielu okazji. Dekorować nimi można torty różnego rodzaju i innego typu wypieki np. popularne muffiny. Jadalne kwiaty są w stanie nadać każdemu deserowi wyjątkowego charakteru. 

Zacząć warto od klasyki, a mianowicie płatkom róży. Kojarzą się one z czymś romantycznym. Dlatego są dla wielu osób oczywistym wyborem na tort weselny. z kolei chaber, czarny bez i różowy bławatek to kwiaty jadalne bardziej uniwersalne, które sprawdzają się dosłownie przy każdej okazji. Kwiaty granatu i nagietka to natomiast propozycja przeznaczone dla osób, które chcą wypiekom nadać nieco egzotyki. Warto w tym przypadku nieco poeksperymentować, aby uzyskać zamierzony efekt. 

Suszone kwiaty jadalne powinny się znaleźć na wyposażeniu każdego miłośnika cukiernictwa i nie tylko. Wykorzystać je z powodzeniem można nie tylko do dekorowania wypieków, ale i do drinków, koktajli, a nawet dań głównych. Ogromną ich zaletą jest to, że są łatwe w użyciu i naprawdę niedrogie. Jedno opakowanie to koszt zaledwie kilkunastu złotych. 

Post sponsorowany

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x