Pleśniak ze śliwkami to sezonowy przepis na bardzo dobrze wszystkim znany wypiek. W przepisie dżem zamieniamy na śliwki i uzyskujemy przepyszne połączenie kruchego ciasta z owocami i bezą.
Kruche ciasto w przepisie wykonujemy w tradycyjny sposób z jedną zmianą. Ciasto dzielimy i dodajemy do jednej części kakao. W ten sposób uzyskuje ciasto kruche w dwóch smakach.
Śliwki możesz dodać w sezonie świeże lub użyć mrożonych w zimie i dodać do ciasta nie rozmrożone.
Pleśniak ze śliwkami z owocami to nowy pomysł na ten klasyk wśród wypieków. Nie ma chyba osoby, która nie jadła tego ciasta. Zazwyczaj gości na świątecznym stole i staje się tradycyjnym deserem.
Pleśniaka pamiętam z lat dziecięcych i chociaż mamy cały wysyp nowych kombinacji i połączeń smakowych wśród ciast to nadal raz na jakiś czas sięgam po ten przepis.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
PLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 800 g śliwek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kaszki manny
- 1 łyżka budyniu waniliowego, proszek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na trzy części i dodajemy do jednej przesiane kakao i zagniatamy. Każdy kawałek owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 1-1,5 godz. Jedną część ścieramy na tarce i równomiernie układamy na dnie formy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min do lekkiego zarumienienia.
W międzyczasie kroimy śliwki na pół i pozbywamy się pestek. Mieszamy z cynamonem, kaszką i proszkiem budyniowym.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz mąkę lub proszek budyniowy.
Śliwki wykładamy na podpieczony spód, ścieramy kakaową część ciasta i przykrywamy bezą. Na koniec ścieramy na wierzch pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. Jeśli ciasto zbyt mocno się przypieka zakryć wierzch ciasta folią aluminiową i dalej piec do podanego czasu. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach i przed podaniem oprószamy wierzch cukrem pudrem.