Stefanka na herbatnikach przełożona masą grysikową, powidłami oraz bitą śmietaną. Lekkie, kremowe ciasto z pysznymi warstwami.
Ciasto jest bardzo proste i nie wymaga pieczenia. Idealne do przygotowania na szybko.
Stefanka na herbatnikach jest równie pyszna jak tradycyjna. U mnie w tym przepisie użyłam dżemu z czarnego bzu, ale lepsze będą powidła śliwkowe. Herbatniki z czasem miękną pod wpływem kremu i dają się ładnie pokroić.
Krem grysikowy jest przepyszny, maślany i kremowy. Do tego leciutka jak chmurka bita śmietana oraz dla kontrastu oprószona kakao.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
REKLAMA:
STEFANKA NA HERBATNIKACH
SKŁADNIKI NA KREM GRYSIKOWY:
- 800 ml mleka
- 6 łyżek kaszki manny
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 300 g masła, temp. pokojowa
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 opakowania herbatników maślanych, duże
- 1 duży słoik powideł śliwkowych lub z czarnego bzu
- 2-3 łyżki kakao do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią.
Układamy na dnie herbatniki i smarujemy 1/3 powideł. Mleko razem z cukrami i solą podgrzewamy do zagotowania. Następnie dodajemy kaszkę i gotujemy cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilkę, następnie po łyżce dodajemy masę z kaszki. Połowę kremu wykładamy na powidła, przykrywamy herbatnikami. Następnie powtarzamy: powidła, krem herbatniki i powidła.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy na powidła. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószamy kakao.
Dżem porzeczkowy, polecam😋
A można czymś zastąpić masło,czy raczej musi być masło?
Musi być masło do kremu :)
Czy tego maslo nie za dużo?
Co można użyć zamiast powideł śliwkowych i czarnego bzu?
tak, ale lepszy byłby powidła :)