Znajdź swój przepis

Piernik z kremem orzechowym i powidłami

4 grudnia, 2020

Piernik z kremem orzechowym i powidłami śliwkowymi oraz polewą czekoladową to propozycja na tegoroczne święta. Wilgotny i lekki piernik, maślany krem orzechowy, powidła z dodatkiem czekolady to strzał w dziesiątkę.

Piernik jest mocno aromatyczny, wilgotny i świetnie nadaje się do przekładania. U mnie warstwa powideł wymieszana z gorzką czekoladą, dzięki czemu ciasto lepiej się kroi na kawałki.

Krem orzechowy jest niezwykle prosty i wystarczy tylko kilka składników. Słodziutki, maślany i mocno orzechowy. Całość polana czekoladową polewą dla kontraktu.

Piernik z kremem orzechowym i powidłami możesz wykonać kilka dni przed świętami i przechowywać w zimnych miejscu pod przykryciem. Im dłużej stoi tym smak jeszcze lepszy.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki.

Piernik

PIERNIK Z KREMEM ORZECHOWYM I POWIDŁAMI

SKŁADNIKI NA PIERNIK:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml miodu, płynnego
  • 3/4 szklanki cukru np. brązowego
  • 100 g masła
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:

  • 300 g orzechów włoskich, zmielonych
  • 250 ml mleka
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • 300 g masła, temp. pokojowa
  • 2-3 łyżki np. rumu (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA NADZIENIE ŚLIWKOWE:

  • 300 g powideł śliwkowych
  • 50 gorzkiej czekolady

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

REKLAMA:
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem, przyprawą do piernika, sodą i proszkiem. Miód, cukier oraz masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesiane składniki i mieszamy łyżką tylko do połączenia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy do masy piernikowej i delikatnie łączymy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na trzy placki.
Orzechy wsypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i podgrzewamy do zagotowania. Zestawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na tzw. puch, dodajemy cukier puder i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy po łyżce zmielone orzechy oraz rum.
Krem wykładamy na blat piernikowy i przykrywamy drugim. Powidła śliwkowe podgrzewamy w rondelku, następnie dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Wykładamy na piernik i przykrywamy kolejnym blatem.
Śmietankę podgrzewamy w mikrofali, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy wierzch ciasta i oprószamy zmielonymi orzechami włoskimi (opcjonalnie).

Piernik Piernik

Dołącz do dyskusji

  1. Masa wyszła bardzo gęsta, dopiero po połączeniu z ubitym białkiem wyszła lżejsza, ale nie dało się tego „delikatnie połączyć”. Czy tak powinno być?

    1. Tak, powinna być gęsta. Białka rozluźniają ciasto :)

  2. Mleko z orzechów trzeba odlać czy dodaje sie je razem z orzechami do masła ?

    1. Plyn z orzechów powinien odparować :)

  3. Czy krem z orzechów nie jest lekko gorzkawy ze względu za orzechy?

    1. Nie, ponieważ są gotowane na mleku :)

  4. aneta Autor says:

    tak :)

  5. aneta Autor says:

    Kilka dni i przechowujemy w lodówce

  6. aneta Autor says:

    Od razu jest miękki i można przechowywać w lodówce kilka dni

  7. aneta Autor says:

    tak, ale bym zagescila jeszcze zelatyna lub smietan-fixem

  8. Dzień dobry, czy zamiast rumu można dodać aromat rumowy lub coś innego bez alkoholu? Jeśli tak, to ile kropel aby nie zepsuć smaku.
    Pozdrawiam.

    1. aneta Autor says:

      moze lepiej pominać :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij