Piernik z kremem orzechowym i powidłami śliwkowymi oraz polewą czekoladową to propozycja na tegoroczne święta. Wilgotny i lekki piernik, maślany krem orzechowy, powidła z dodatkiem czekolady to strzał w dziesiątkę.
Piernik jest mocno aromatyczny, wilgotny i świetnie nadaje się do przekładania. U mnie warstwa powideł wymieszana z gorzką czekoladą, dzięki czemu ciasto lepiej się kroi na kawałki.
Krem orzechowy jest niezwykle prosty i wystarczy tylko kilka składników. Słodziutki, maślany i mocno orzechowy. Całość polana czekoladową polewą dla kontraktu.
Piernik z kremem orzechowym i powidłami możesz wykonać kilka dni przed świętami i przechowywać w zimnych miejscu pod przykryciem. Im dłużej stoi tym smak jeszcze lepszy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki.
PIERNIK Z KREMEM ORZECHOWYM I POWIDŁAMI
SKŁADNIKI NA PIERNIK:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 2 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml miodu, płynnego
- 3/4 szklanki cukru np. brązowego
- 100 g masła
- 4 jajka, temp. pokojowa
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:
- 300 g orzechów włoskich, zmielonych
- 250 ml mleka
- 1 1/4 szklanki cukru pudru
- 300 g masła, temp. pokojowa
- 2-3 łyżki np. rumu (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA NADZIENIE ŚLIWKOWE:
- 300 g powideł śliwkowych
- 50 gorzkiej czekolady
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem, przyprawą do piernika, sodą i proszkiem. Miód, cukier oraz masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesiane składniki i mieszamy łyżką tylko do połączenia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy do masy piernikowej i delikatnie łączymy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na trzy placki.
Orzechy wsypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i podgrzewamy do zagotowania. Zestawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na tzw. puch, dodajemy cukier puder i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy po łyżce zmielone orzechy oraz rum.
Krem wykładamy na blat piernikowy i przykrywamy drugim. Powidła śliwkowe podgrzewamy w rondelku, następnie dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Wykładamy na piernik i przykrywamy kolejnym blatem.
Śmietankę podgrzewamy w mikrofali, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy wierzch ciasta i oprószamy zmielonymi orzechami włoskimi (opcjonalnie).
Masa wyszła bardzo gęsta, dopiero po połączeniu z ubitym białkiem wyszła lżejsza, ale nie dało się tego „delikatnie połączyć”. Czy tak powinno być?
Tak, powinna być gęsta. Białka rozluźniają ciasto :)
Mleko z orzechów trzeba odlać czy dodaje sie je razem z orzechami do masła ?
Plyn z orzechów powinien odparować :)
Czy krem z orzechów nie jest lekko gorzkawy ze względu za orzechy?
Nie, ponieważ są gotowane na mleku :)
tak :)
Kilka dni i przechowujemy w lodówce
Od razu jest miękki i można przechowywać w lodówce kilka dni
tak, ale bym zagescila jeszcze zelatyna lub smietan-fixem
Dzień dobry, czy zamiast rumu można dodać aromat rumowy lub coś innego bez alkoholu? Jeśli tak, to ile kropel aby nie zepsuć smaku.
Pozdrawiam.
moze lepiej pominać :)