Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką będzie hitem lata. Wilgotne, puszyste i do tego bardzo proste w przygotowaniu.
Ciasto podczas pieczenia wydobywa cudowny maślany aromat. Soczyste i lekko kwaśne borówki dopełniają całości. Wierzch z chrupiącej kruszonki oprószonej cukrem pudrem to must have.
Podczas przygotowania jedyne o czym trzeba pamiętać to jednakowa temperatura składników na ciasto. Nie mieszamy go zbyt długo, ponieważ wtedy konsystencja będzie cięższa.
Uwielbiam ten przepis nie tylko z borówkami, ale sprawdzą się również truskawki, jabłka, maliny lub morele.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 180 g masła o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 230 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka o temp. pokojowej
KRUSZONKA
- 100 g mąki tortowej
- 80 g cukru
- 90 g zimnego masła
DODATKOWO
- ok. 250 – 300 g borówek
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę na kruszonkę przesypujemy do miseczki. Dodajemy kawałki zimnego masła oraz cukier. Szybko rozgniatamy palcami, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Pod koniec miksowania dodajemy po jednym jajku oraz wlewamy niewielkim strumieniem mleko. Wprost do masy dodajemy przesianą mąkę oraz proszek i jeszcze chwilkę miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia składników (nie dłużej).
Ciasto wykładamy do formy, obsypujemy borówkami i kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Czy do ciasta można użyć mrożonych borówek?
Tak :)
Przepyszne ciasto,robiłam je z jagodami,malinami ,porzeczkami i za każdym razem pyszne .