Beza z malinami i herbatnikami z dodatkiem czekolady i wiórek kokosowych. W takiej odsłonie na pewno jeszcze nie próbowałaś bezy. Słodziutka, chrupiącą z lekkim kremem i soczystymi malinami. Rewelacyjny smak i do tego pięknie wygląda.
Beza z dodatkami to fajny pomysł na wykorzystanie białek i wykonanie jej w letni czas. Przygotowujemy ją bardzo podobnie do tradycyjnej , natomiast na końcu łączymy z pozostałymi składnikami. Pieczemy troszkę krócej i w wyższej temperaturze. Beza wychodzi ładnie zarumieniona i do tego z pysznymi dodatkami.
Do tego dodałam leciutki krem na bazie bitej śmietany oraz wyraziste maliny. Całość udekorowałam roztopioną czekoladą wymieszaną z odrobiną kremówki.
Beza z malinami i herbatnikami to przepyszny deser, który jest alternatywą dla klasycznej bezy. Ciekawe połączenie smaków i do tego super smaczny efekt.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy.
BEZA Z MALINAMI I HERBATNIKAMI
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 3 białka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 150 g herbatników, maślanych
- 40 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 250 g malin
- czekolada do dekoracji
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Białka powinny być w temp. pokojowej. Herbatniki siekamy na nieduże kawałeczki, czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier cały czas miksując, masa powinna być gęsta i lśniąca. Dodajemy wiórki, herbatniki oraz startą czekoladę i delikatnie ze sobą łączymy. Tortownicę o śr. około 22 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy wiórkami kokosowymi. Wykładamy bezę i pieczemy w temp. 140 C bez termoobiegu przez około 20 min, następnie zmniejszamy do 110 C i podpiekamy jeszcze przez 20 min. Studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywny krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Tężejący krem wykładamy na bezę i dekorujemy na wierzchu malinami i czekoladą.




Pięknie wygląda :)
Czy to są same herbatniki maślane na zdjęciu? Bo nie wiem czy dobrze zobaczyłam, że są tam biszkopty :)
Cudowny przepis! :) Ja mam tylko pytanie odnośnie przechowywania bezy w lodówce z kremem… Postoi przez noc? Czy może lepiej krem wyłożyć przed podaniem?
Pozdrawiam serdecznie
Hej :) akurat ta beza dobrze zabezpieczona folią może postać w lodówce i będzie nadal smaczna :)