Przepyszna tarta malinowa kostka inspirowana bardzo popularnym ciastem. Tutaj wersja na bazie kruchego spodu z herbatników, galaretki z malinami oraz kremu śmietankowego i bezy.
Spód na bazie herbatników wymieszanych z masłem i czekoladą jest jednym z łatwiejszych jakie znam. Nie wymaga pieczenia i do tego jest mocno czekoladowy i kruchy.
Maliny bardzo orzeźwiają całą tartę i podkręcają jej smak. Do tego leciutki krem śmietankowy i słodka beza, która jest delikatna i piankowa w środku. Deser jest wielowymiarowy i do tego kontrastuje smakami i konsystencją.
Doskonały przepis na wykorzystanie białek, który pozostały nam w lodówce i nie mamy pomysłu co z nimi zrobić.
Tarta malinowa kostka w sezonie letnim to idealny deser, który na pewno będzie hitem spotkań, grilla lub imprez. Super smaczna i do tego mało skomplikowany przepis. Polecam.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na tarty.
TARTA „MALINOWA KOSTKA”
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 300 g herbatników
- 80 g czekolady gorzkiej, roztopionej
- 60 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:
- 1 galaretka malinowa
- 400 ml gorącej wody
- 250 g malin
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 3 białka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec łączymy z sokiem z cytryny. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o śr. 24 cm i wypełniamy go masą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C i od razu zmniejszamy do 110 C i podpiekamy przez 1,5 godz. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Herbatniki (u mnie połączenie maślanych i kakaowych) rozdrabniamy w malakserze lub wrzucamy do mocnego woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem. Czekoladę roztapiamy nad parą wodną. Lekko studzimy i dodajemy do herbatników razem z roztopionym masłem. Dokładnie mieszamy i wykładamy na dno formy na tartę o śr. 24 cm. Lekko dociskamy spód i boki. Wkładamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i wkładamy do lodówki. Maliny wykładamy na spód i wylewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Wykładamy na galaretkę i układamy na wierzch bezę.



Czy mogę zrobić to w normalnej blaszce,tej mniejszej – 20*30?
tak
Witam,
Czy mogę użyć do tarty mrożonych malin? Czy to kremu mogę dodać serek mascarpone?
można dodać mrożone i możesz dodać mascarpone
Jak przechowywać to ciasto, aby beza pozostawała chrupiąca?
Tartę należy szczelnie owinąć folią spożywczą i dopiero wstawić do lodówki.