Znajdź swój przepis

Chałwowiec bez pieczenia

26 stycznia, 2018

Ciasto chałwowiec bez pieczenia idealne na szybki deser. Osoby, które uwielbiają chałwę będą zachwycone tym ciastem. Pyszne, słodkie i do tego proste w przygotowaniu.

Chałwowiec bez pieczenia to ciasto, które przygotujesz na bazie herbatników i biszkoptów podłużnych. Przełożone są masą z chałwą oraz dla kontrastu dodajemy wiśnie i posypkę czekoladową.

Wiśnie możesz dodać wcześniej rozmrożone i odsączone z nadmiaru soku lub ze słoika. W sezonie dobrze będzie smakowało ze świeżymi owocami. Jeśli nie lubisz wiśni zastąp je np. malinami.

Ciasto powinno poleżeć kilka godzin w lodówce, aby masa stężała, herbatniki zmiękły i smaki się ze sobą przegryzły.

REKLAMA:

Chałwowiec bez pieczenia to jedno z moich ulubionych ciast do przygotowania na szybko. Uwielbiam smak chałwy i przełamanie wiśniami. Przepyszne ciasto.

TUTAJ znajdziesz inne moje ciasta bez pieczenia.

chałwowiec

CIASTO CHAŁWOWIEC, BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA MASĘ CHAŁWOWĄ:

  • 500 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 g masła, temp. pokojowa
  • 250 g chałwy waniliowej

DODATKOWO:

  • duża paczka herbatników kakaowych
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • 250 g wiśni, mrożonych lub ze słoika
  • 300 ml mocnego naparu kawy *

* do naparu można dodać cukier oraz alkohol np. rum

REKLAMA:

400 ml mleka zagotować razem z cukrem oraz ekstraktem. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąki. Żółtka miksujemy, następnie powoli wlewamy mieszaninę mleka z mąką. Cały czas mieszając, wlewamy mieszaninę mleka z żółtkami do gorącego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje. Odstawiamy, aż masa będzie miała temp. pokojową.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy stopniowo pokruszoną chałwę. Na koniec miksujemy dodając po łyżce budyń. Masę dzielimy na dwie większe części i jedną mniejszą na wierzch ciasta (ok. 4-5 łyżek masy).
Formę o wym. 24×24 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Herbatniki krótko zatapiamy w kawie i układamy na dnie foremki. Wykładamy jedną część masy, układamy na wierzchu wiśnie (mrożone wcześniej rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku), lekko wciskając. Biszkopty podłużne chwilę zatapiamy w kawie i układamy na cieście jeden obok drugiego. Wykładamy drugą część masy z chałwą. Przykrywamy herbatnikami także nasączonymi kawą. Smarujemy wierzch odłożoną trzecią częścią masy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na noc. Przed podaniem oprószamy posypką czekoladową lub polewą.

chałwowiec

Dołącz do dyskusji

  1. wlewamy mieszanine? Cały czas mieszając powoli wlewamy mieszaninę, aż zgęstnieje. czy chodzi tu moze o zagotowane mleko z cukrem??

    1. Już poprawiłam opis.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij