Pyszne i niezwykle szybkie ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką. Wystarczy wymieszać składniki na ciasto widelcem i upiec.
Wilgotne, lekkie i do tego z soczystymi jagodami. Poza sezonem możesz użyć jagód mrożonych (nie rozmrażamy wcześniej). Całość pod chrupiącą kruszonką z lekką nutą cynamonu.
Ciasto jogurtowe z jagodami jest świetnie do zabrania na grilla lub piknik.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.
CIASTO JOGURTOWE Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 300 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego, temp. pokojowa
- 3 jajka, temp, pokojowa
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 150 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła, zimnego
- szczypta cynamonu
DODATKOWO:
- 1 szklanka jagód świeżych lub mrożonych*
* mrożone jagody nie rozmrażamy wcześniej
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
nieco
większą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
na
kruszonkę
mieszamy
razem
z
cukrem.
Dodajemy
kawałki
zimnego
masła
i
szybko
rozdrabniamy,
aż
powstaną
grudki.
Na
czas
przygotowania
ciasta
wkładamy
do
lodówki.
Wszystkie
składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
z
proszkiem
do
pieczenia.
Następnie
dodajemy
pozostałe
składniki
i
mieszamy
tylko
do
połączenia.
Wykładamy
do
formy.
Obsypujemy
jagodami
i
następnie
kruszonką.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
30-35
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Komentarze
Super przepis, czy można zamiast oleju rzepakowego użyć olej kokosowy rafinowany?
niestety nie używałam takie oleju i ciężko mi powiedzieć
Czy borówki też się nadają?
Tak
Dziekuje za przepis! Pyszne ciasto
i bardzo łatwe w wykonaniu. Serdecznie pozdrawiam
Czy mogą być truskawki?
tak
Jogurt zwykły czy może być grecki?
zwykły jogurt