Znajdź swój przepis

Ciasto z malinami

25 czerwca, 2024

Ciasto z malinami o niesamowicie delikatnej i puszystej konsystencji. Kilka prostych składników i pyszny letni wypiek gotowy.

Ciasto jest puszyste dzięki ubijaniu białek i dodaniu na koniec do ciasta. Białka podnoszą i nadają lekkości.

Dodatek kwaśnej śmietany sprawia, że ciasto nie traci na smaku nawet kolejnego dnia.

Słodziutkie ciasto i do tego lekko kwaśne maliny to połączenie idealne na piknik, grilla lub letnie spotkania.

Błyskawiczne do przygotowania z kilku składników.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO BALLADYNA

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ PIANKĄ

MALINOWE CIASTO Z KREMEM I GALARETKĄ

puszyste ciasto z malinami

CIASTO Z MALINAMI

SKŁADNIKI:

REKLAMA:
  • 150 g masła o temp. pokojowej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 220 g mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% o temp. pokojowej
  • szczypta soli
  • ok. 250 – 300 g malin

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Miękkie masło razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy przez kilka minut na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Dodajemy kwaśną śmietanę oraz wprost do miseczki przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia (nie dłużej). Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę i dodajemy do ciasta. Miksujemy lub mieszamy szpatułką. Ciasto wykładamy do formy i układamy na wierzchu maliny lekko dociskając do środka. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy wierzch cukrem pudrem.

puszyste ciasto z malinami
puszyste ciasto z malinami
puszyste ciasto z malinami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij