Błyskawiczne malinowe ciasto z kremem i galaretką bez pieczenia. Okrągłe biszkopty, krem budyniowym, krem śmietankowy i maliny zatopione w galaretce. Proste i przepyszne ciasto na letnie upały.
Ciasto nie wymaga pieczenia, ponieważ dodajemy warstwy okrągłych biszkoptów. Natomiast jeśli wolisz możesz je zastąpić dwoma warstwami biszkoptu, który warto lekko nasączyć np. wodą z cytryną.
Krem budyniowy z dodatkiem żółtek jest nieco bardziej kremowy i delikatniejszy w smaku. Drugi krem na bazie śmietanki kremówki jest lżejszy niż budyniowy i bardziej puszysty. Do tego świeże maliny zatopione w galaretkach o tym samym smaku.
Malinowe ciasto z kremem i galaretką to przepyszna alternatywa dla ciasta pieczonych w letnie dni. Deser jest lekki, słodki z orzeźwiającymi owocami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
MALINOWE CIASTO Z KREMEM I GALARETKĄ
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 600 ml mleka
- 5-6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
- 2 x budyń waniliowy, proszek
- 2 żółtka
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 -4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 x galaretka malinowa
- 700 ml gorącej wody
- ok. 300-400 g malin
- opakowanie biszkoptów, okrągłych
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie w rzędach układamy biszkopty.
400 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Do gorącego mleka cały czas mieszając wlewamy powoli mieszaninę i ponownie podgrzewamy, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy przez 2-3 min, następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem wykładamy na biszkopty i ponownie przykrywamy drugą warstwą biszkoptów. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania drugiego kremu.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie chwilę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy do rozpuszczenia i następnie wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Wykładamy na biszkopty i układamy na wierzchu maliny. Wkładamy do lodówki.
Galaretki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca. Wylewamy na wpół płynną galaretkę na wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Ciasto wyszło super masa się nie rozlała ładnie stężało wszystko, polecam!!????
Niestety, ale proporcje masła do budyniu są za małe masa budyniową się rozlewa i nie trzyma formy. Ciasto ogółem bardzo dobre, ale należy dać więcej masła.
Niestety powyżej zamiast emotek znaki zapytania ;)
Czy jakbym upiekła biszkopt na dużą blaszkę starczyłoby mi tych obu kremów na pokrycie biszkoptu?
Troszkę trzeba by było zwiększyć ilość składników :)
Witam!
Chciałabym te ciasto zrobic na dużą blaszkę 25×35 lecz nie wiem ile dac składników
Wystarczy zwiększyć o 1/3 składniki :)
Nie. Miał ładną kremową, gładką konsystencję. Co prawda jak na masę był dość rzadki
Dzień dobry,
zrobiłam ciasto według Pani przepisu. Jak to jest możliwe, że krem budyniowy nie stężał i po wyjęciu ciasta z lodówki cały się rozlał ?
krem nie byl zwarzony?