Puszyste ciasto z truskawkami wykonane z kilku składników, długo utrzymuje świeżość i wilgotność. Prosty przepis, który nie sprawdzi Ci żadnych kłopotów.
W sezonie na truskawki ten przepis będzie idealny do wykonania w dosłownie kilka chwil. Wystarczy do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Poradzi sobie z tym wypiekiem nawet osoba początkującą.
Ciasto wyrasta wysokie, leciutkie i zarazem wilgotne. Pyszne owoce nie zatapiają się w cieście i po upieczeniu wyglądają przepysznie.
Puszyste ciasto z truskawkami to kolejna letnia propozycja na wykorzystanie owoców, których w sezonie nam nie brakuje.
Ciasto możesz upiec również w tortownicy o średnicy około 26 cm.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
PUSZYSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 5 jajek
- 1/4 szklanki mleka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 400-500 g truskawek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. W rondelki roztapiamy masło razem z cukrami i mlekiem. Następnie odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy żółtka i przesiane suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Białka razem z solą miksujemy na sztywną piankę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy do formy o wym. 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy kawałki truskawek. Pieczemy w temp. 180 C przez około 45-50 min do tzw. suchego patyczka.
Można zamiast truskawek dodać Śliwki?
tak :)
A gdy mam blachę prostokątna, taka wielka to jak mam podwoić składniki, napiszę Pani ile wtedy czego będzie? :)
Uwielbiam Pani przepisy. Pozdrawiam