Pyszne i zarazem zdrowe ciasto bananowe z orzechami i kropelkami czekoladowymi na wierzchu. Błyskawiczne w przygotowaniu i treściwe.
Ciasto bananowe to idealny sposób na zużycie bananów, które nie są już pierwszej świeżości. Im bardziej miękki banan tym ciasto będzie słodsze w smaku.
Do środka możesz dodać ulubione orzechy np. włoskie, nerkowe lub odrobinę rodzynek lub skórki pomarańczowej.
Ciasto bananowe z orzechami jest treściwe, dosyć słodkie i aromatyczne. Idealne do zabrania do pracy, szkoły lub do przygotowania szybkiego deseru dla gości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z bananami.
CIASTO BANANOWE Z ORZECHAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 1/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 1/4 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 dojrzałe banany
- 75 g masła roztopionego, ostudzonego
- 1 jajko, duże
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów np. włoskich
- 3-4 łyżki kropelek czekoladowych, opcjonalnie
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Keksówkę
o
wym.
10×20
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
używamy
silikonowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao,
cynamonem,
gałką,
proszkiem
i
sodą.
Następnie
dodajemy
do
suchych
składników
orzechy
i
mieszamy.
Banany
rozdrabniamy
mocno
widelcem,
aby
nie
było
za
dużo
grudek
i
dodajemy
cukier,
masło,
jajko
i
sól.
Wlewamy
mieszaninę
do
suchych
składników
i
mieszamy
tylko
do
połączenia
łyżką
lub
szpatułką.
Ciasto
wykładamy
do
foremki
i
wierzch
obsypujemy
kropelkami
czekoladowymi.
Pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
40-50
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Komentarze
Ciasto wygląda pysznie. Czy można zrezygnować z sody oczyszczonej? Pozdrawiam!
W tym przepisie nie bardzo
Dzień dobry,
czy to ciasto powinno być bardzo gęste?
Dosyć geste