Kruche z rabarbarem i bezą to najlepsze ciasto wiosenne jakie można było wymyślić. Ciasto kruche jest lekkie i stanowi doskonałą bazę pod rabarbar, natomiast beza jest chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Do tego płatki migdałowe, które wspaniale pachną, smakują i cudownie chrupią pod zębami. W tym roku to mój faworyt wśród przepisów na ciasta z rabarbarem.
Bardzo długo czekałam na pierwszy rabarbar, nawet zapomniałam jak wspaniale smakuje ze słodkim ciastem. Nie mam swojego ogródka i musiałam posiłkować się tym z marketu, ale to nie powstrzymało mnie od pieczenia.
Rabarbar to warzywo – ciągle nie mogę uwierzyć i zawsze w sklepie szukam kodu na owoce. To warzywo bo wyrasta z ziemi i kropka, tak postanowili.
Ciasta z rabarbarem to moje ulubione wypieki ponieważ łączą słodko-kwaśny smak. Po prostu kocham takie połączenia w przepisach i zawsze wtedy na jednym kawałku się nie kończy. Ten przepis akurat jest właśnie taki, kwaśny rabarbar i słodka beza i jeszcze do tego wszystkiego kruche ciasto. Kruche ciasto z rabarbarem i bezą jest idealne dla łasuchów i osób, które uwielbiają bardzo słodkie wypieki.
Przepis na jest prosty, a ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam od razu wykonać pokaźną porcję – szybko znika.
TUTAJ znajdziesz inne moje wypieki z rabarbarem.
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 100 g masła lub margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany kwaśnej 12%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek
- 160 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
DODATKOWO:
- 500 g rabarbaru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w kawałeczki, siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, żółtka oraz śmietanę i wszystko razem szybko zagniatamy. Jeśli masz malakser wystarczy wszystkie składniki umieścić w nim i rozdrobić. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 2 godz. Rabarbar kroimy na niewielkie 1-2 cm kawałeczki, oprószamy cukrem waniliowym. Formę o wym. 25×40 cm lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia, zamrożone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko wyrównujemy i dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. Na podpieczony spód wykładamy kawałki rabarbaru. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy na średnich obrotach przez ok. 3 min. Masa białkowa powinna być gęsta i lśniąca. Pod koniec miksowania dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i chwilę mieszamy. Masę wykładamy na rabarbar wykonując przy tym fikuśne kleksy. Oprószamy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po tym czasie bezę zostawiamy w zamkniętym piekarniku do lekkiego przesuszenia. Wyciągamy po 15-20 min. i zostawiamy do wystudzenia.



Czy mogę użyć mrożonego rabarbaru? Wyłożyć zimny, czy najpierw go rozmrozić i odsaczyć?
nie rozmrażamy rabarbaru :)
Proszę o informację co robię źle- beza zazwyczaj mi opada lub jest gumowa…. ????
moze chodzi o piekarnik?
Do bezy koniecznie należy dodać mąkę ziemniaczaną, tak jak w przepisie, po to właśnie aby nie upiekła się guma.
czy ciasto kruche mogę zrobić dziś a ciasto całe piec jutro ? jak je przechowywać ?
Beza musi być świeża ciasto potrzebuje na jutro rano , chciałabym podszykować jak najwięcej dziś
z góry dziękuję
Mozna wykonać i przechowywać w lodówce :)
Dzień dobry , Chciałabym upiec to ciasto ale zastanawiam się czy 20 minut na upieczenie bezy to nie za krótko ?
Super! A czy zamiast migdałów mogę dać łuskany słonecznik?
Chyba tutaj nie za bardzo pasuje
A ja zamiast rabarbaru dodałam borówki pycha :)
Pyszne, dodałam 20% składników i wyszło na dużą blachę, rabarbar z truskawkami.
Dziękuję za przepis ????
Czy budyń ma być wystudozny bo nie ma nigdzie takiej inf?
w tym przepisie nie dodajemy budyniu
Robię kolejny raz .pycha genialne ciasto świetny przepis nic dodać nic ująć. To prawda znika z prędkością światła:)niami:)dziękuję za ten przepis:)
Pycha:)przepis genialny słodko-kwaśne ciasto genialna pianka bardzo udane i zgadzam się z autorka znika z prędkością światła….:)
Łatwe, szybkie, udane i piękne nawet żeby zabrać blachę i sprezentowac:)
Hej :) Myślisz, że można zastąpić mąkę tortową mąką kokosową, a margarynę olejem kokosowy? :)
Myślę, że warto wypróbować :)
Rabarbar to chwast.
Ciasto prezentuje się zjawiskowo :-)
Jakich owoców można użyć teraz jak nie ma rabarbaru?
Jeśli lubisz jabłka lub gruszki to mozesz je dodac zamiennie :)
Porzeczka, agrest, co zechcesz.
Zdecydowanie blędem w przepisie jest brak informacji o rabarbarze .Bezwzględnie trzeba go wczesniej skarmelizowac ,wyszedl mi twardy i tylko zmarnowałam składniki.Dodam,ze mam duże došwiadczenie w pieczeniu ,ale zaufałam.Trudno może inni wezmą tę informację do wiadomości.
U mnie wyszedl mieciutki ale moze chodzi o odmiane rabarbaru.
Piekłam to ciasto nie raz i rabarbar zawsze jest miękki.
Super przepis! Robiłam i szybciutko cała blacha była wyczyszczona co do okruszka! :)
:) i tak powinno być ;)
Robiłam juz raz jest mega pyszne ! Jutro mam gości czy jak dzis upieke jutro bedzie tak samo smaczne ?
Następnego dnia też jest smaczne :) na noc wloz je do lodowki lub w chlodne miejsce w domu a wyciągnij na pol godziny przed podaniem :)