Leciutkie ciasto z mlekiem skondensowanym o słodkim i mlecznym posmaku. Kilka prostych składników i ciasto gotowe.
Ciasto wychodzi wilgotne, puszyste i słodkie. Będzie doskonałym dodatkiem do kubka mleka lub herbaty.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła o temp. pokojowej
- 70 g cukru
- 1 szklanka mleka skondensowanego
- 4 jajka o temp. pokojowej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Keksówkę o wymiarach 12 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Miękkie masło miksujemy przez ok. 5 minut na tzw. puch. Następnie dodajemy cukier i miksujemy 2 – 3 minuty. Cały czas miksując powoli wlewamy mleko skondensowane oraz dodajemy po jednym jajku. Na koniec miksujemy na niskich obrotach razem z suchymi składnikami i szczyptą soli. Miksujemy tylko do połączenia nie dłużej. Przekładamy ciasto do formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175ºC i pieczemy przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Czy jest ryzyko że wyjdzie zakalec 🙈
Nie powinno być zakalca to bardzo proste ciacho :)
Mleko skondensowane, jaka temp.?
Temperatura czego? :)
Czy mleko skondensowane słodzone czy niesłodzone?
Słodzone :)