Znajdź swój przepis

Ciasto z mlekiem skondensowanym

17 sierpnia, 2023

Leciutkie ciasto z mlekiem skondensowanym o słodkim i mlecznym posmaku. Kilka prostych składników i ciasto gotowe.

Ciasto wychodzi wilgotne, puszyste i słodkie. Będzie doskonałym dodatkiem do kubka mleka lub herbaty.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CZEKOLADOWE

BABKA JOGURTOWA Z LUKREM

REKLAMA:

CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI

ciasto z mlekiem skondensowanym

CIASTO Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła o temp. pokojowej
  • 70 g cukru
  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • 4 jajka o temp. pokojowej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Keksówkę o wymiarach 12 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Miękkie masło miksujemy przez ok. 5 minut na tzw. puch. Następnie dodajemy cukier i miksujemy 2 – 3 minuty. Cały czas miksując powoli wlewamy mleko skondensowane oraz dodajemy po jednym jajku. Na koniec miksujemy na niskich obrotach razem z suchymi składnikami i szczyptą soli. Miksujemy tylko do połączenia nie dłużej. Przekładamy ciasto do formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175ºC i pieczemy przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka.

ciasto z mlekiem skondensowanym
ciasto z mlekiem skondensowanym

Dołącz do dyskusji

  1. Czy jest ryzyko że wyjdzie zakalec 🙈

    1. Nie powinno być zakalca to bardzo proste ciacho :)

  2. Mleko skondensowane, jaka temp.?

    1. Temperatura czego? :)

  3. Czy mleko skondensowane słodzone czy niesłodzone?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij