Najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam to właśnie z tego przepisu. Wilgotne, mocno czekoladowe i do tego lekkie i puszyste. Po prostu idealne.
Ciasto czekoladowe nazywane murzynkiem to jedno z tych ciasta, które robisz i wiesz, że na jednym kawałku się nie skończy. Doskonałe do kubka herbaty, kawy lub szklanki mleka.
Ciasto czekoladowe z tego przepisu jest banalnie proste i wystarczy kilak ruchów, aby wyczarować smaczne ciasto. Do środka możesz dodać kropelki czekoladowe, a wierzch koniecznie zrób z polewą czekoladową, wtedy smakuje najlepiej.
Ciasto czekoladowe z tego przepisu jest najlepsze jakie jadłam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 180 g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 90 g masła o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
- 100 g gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
- 220 ml kefiru lub maślanki o temp. pokojowej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub esencji
POLEWA CZEKOLADOWA
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 20 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 – 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem i sodą. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną lub na małym ogniu w rondelku cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na tzw. puch przez kilka minut. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Dodajemy lekko ostudzoną czekoladę i ponownie miksujemy. Następnie wlewamy maślankę, ekstrakt i dodajemy przesiane suche składniki. Mieszamy szpatułką lub trzepaczką tylko do połączenia składników (nie dłużej). Gotowe ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy na wierzch ciasta.
Ciasto pyszne, ale .. dość mocno się kruszy …czy tak ma być???
Nie, powinno dawac się ładnie kroić :)
Generalnie się kroi, ale przy tym jest tak …nie wiem…delikatne że mocno się kruszy, co mogłam zrobić nie tak ?
Moze było zbyt długo mieszane i dlatego sie kruszy podczas krojenia.
Dzień dobry,
Czy można masło zastąpić olejem rzepakowym? Jeśli tak, to w jakich proporcjach?
Dziękuję i pozdrawiam
ps. uwielbiam wypieki z Pani przepisów ????
Mozna ok. 90 ml oleju :)
Zrobilam wczoraj! Przepyszne ciasto????
Wygląda przepysznie????jutro spróbuję zrobić ????