Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe

9 czerwca, 2022

Najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam to właśnie z tego przepisu. Wilgotne, mocno czekoladowe i do tego lekkie i puszyste. Po prostu idealne.

Ciasto czekoladowe nazywane murzynkiem to jedno z tych ciasta, które robisz i wiesz, że na jednym kawałku się nie skończy. Doskonałe do kubka herbaty, kawy lub szklanki mleka.

Ciasto czekoladowe z tego przepisu jest banalnie proste i wystarczy kilak ruchów, aby wyczarować smaczne ciasto. Do środka możesz dodać kropelki czekoladowe, a wierzch koniecznie zrób z polewą czekoladową, wtedy smakuje najlepiej.

Ciasto czekoladowe z tego przepisu jest najlepsze jakie jadłam.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

Ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 180 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 90 g masła o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
  • 100 g gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
  • 220 ml kefiru lub maślanki o temp. pokojowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub esencji

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

REKLAMA:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 20 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 – 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem i sodą. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną lub na małym ogniu w rondelku cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na tzw. puch przez kilka minut. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Dodajemy lekko ostudzoną czekoladę i ponownie miksujemy. Następnie wlewamy maślankę, ekstrakt i dodajemy przesiane suche składniki. Mieszamy szpatułką lub trzepaczką tylko do połączenia składników (nie dłużej). Gotowe ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy na wierzch ciasta.

Ciasto czekoladowe Ciasto czekoladowe

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto pyszne, ale .. dość mocno się kruszy …czy tak ma być???

    1. Nie, powinno dawac się ładnie kroić :)

    2. Generalnie się kroi, ale przy tym jest tak …nie wiem…delikatne że mocno się kruszy, co mogłam zrobić nie tak ?

    3. Moze było zbyt długo mieszane i dlatego sie kruszy podczas krojenia.

  2. Dzień dobry,
    Czy można masło zastąpić olejem rzepakowym? Jeśli tak, to w jakich proporcjach?
    Dziękuję i pozdrawiam
    ps. uwielbiam wypieki z Pani przepisów ????

    1. aneta Autor says:

      Mozna ok. 90 ml oleju :)

  3. Zrobilam wczoraj! Przepyszne ciasto????

  4. Wygląda przepysznie????jutro spróbuję zrobić ????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij