Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Na słono, Zupy

Botwinka

Czerwiec 7, 2022 , 4018 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Pyszna zupa botwinkowa z ziemniakami i koperkiem. Najlepszy przepis na botwinkę w sezonie. Pyszna i szybka zupa idealna na obiad.

Buraczki uwielbiam pod różną postacią i nie tylko w zupie, ale także w chłodniku i surówce.

Botwinka to jedno z moich ulubionych przepisów w sezonie wiosennym. Szybko się przygotowuje i przepysznie smakuje ze świeżym chlebem. Czasami robię ten przepis bez dodawania ziemniaków do środka, a z tłuczonymi ziemniaki i odrobiną cebulki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zupy.

botwinka

BOTWINKA

SKŁADNIKI:

  • 2 pęczki botwinki
  • 4 duże ziemniaki
  • 1,5 l bulionu np. warzywnego
  • 1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Botwinkę dokładnie myjemy i odcinamy buraczki. Liście siekamy, łodyżki kroimy na niewielkie kawałki. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Do gorącego bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy ok. 5 minut. Następnie dodajemy buraczki i gotujemy ponownie ok. 5 minut. Wrzucamy łodyżki, liście i gotujemy ok. 3 – 5 minut. Na koniec wlewamy śmietankę, sok z cytryny, koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem.

botwinka

Komentarze

Dodaj komentarz