Pyszna zupa botwinkowa z ziemniakami i koperkiem. Najlepszy przepis na botwinkę w sezonie. Pyszna i szybka zupa idealna na obiad.
Buraczki uwielbiam pod różną postacią i nie tylko w zupie, ale także w chłodniku i surówce.
Botwinka to jedno z moich ulubionych przepisów w sezonie wiosennym. Szybko się przygotowuje i przepysznie smakuje ze świeżym chlebem. Czasami robię ten przepis bez dodawania ziemniaków do środka, a z tłuczonymi ziemniaki i odrobiną cebulki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zupy.
REKLAMA:
BOTWINKA
SKŁADNIKI:
- 2 pęczki botwinki
- 4 duże ziemniaki
- 1,5 l bulionu np. warzywnego
- 1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Botwinkę dokładnie myjemy i odcinamy buraczki. Liście siekamy, łodyżki kroimy na niewielkie kawałki. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Do gorącego bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy ok. 5 minut. Następnie dodajemy buraczki i gotujemy ponownie ok. 5 minut. Wrzucamy łodyżki, liście i gotujemy ok. 3 – 5 minut. Na koniec wlewamy śmietankę, sok z cytryny, koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem.