Sernik na zimno z brzoskwiniami to lekki i delikatny deser idealny w letni czas. Herbatniki, warstwa serowa i do tego mus brzoskwiniowy oraz galaretka.
Sernik na zimno z brzoskwiniami uwielbiam, szczególnie kiedy jego konsystencja jest leciutka i puszysta. Dzięki dodaniu do twarogu ubitej śmietanki sernik właśnie taki jest.
Warstwa z musu brzoskwiniowego jest bardzo prosta i wystarczy zmiksować brzoskwinie z puszki i dodać tężejącą galaretkę.
Sernik z brzoskwiniami zaraz po tym z truskawkami jest jednym z moich ulubionych letnich deserów. Połączenie sernika z lekko kwaśnymi brzoskwiniami po prostu jest pyszne.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK NA ZIMNO Z BRZOSKWINIAMI
SKŁADNIKI:
MASA SEROWA
- 600 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
WARSTWA BRZOSKWINIOWA
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 250 ml gorącej wody
DODATKOWO
- 1 opakowanie herbatników maślanych
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 250 ml gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach ok. 24 – 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy na dnie herbatniki (możemy je lekko nasączyć syropem z brzoskwiń).
Twaróg przekładamy do miski, przesiewamy do niego cukier puder oraz dodajemy sok z cytryny. Miksujemy do połączenia. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę i dodajemy do twarogu lekko mieszając. Na koniec cały czas miksując wlewamy wprost pod widełki miksera niewielkim strumieniem żelatynę. Masę wykładamy na herbatniki i wyrównujemy. Wkładamy na czas przygotowania musu do lodówki.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i miksujemy na gładki mus. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą wlewamy do musu i mieszamy. Wykładamy na sernik i wyrównujemy. Drugą galaretkę również rozpuszczamy w szklance wody i zostawiamy do ostygnięcia. Lekko tężejącą wylewamy na wierzch musu brzoskwiniowego. Wkładamy do lodówki na minimum 3 – 4 godziny lub całą noc.
Hej a o ile trzeba by było zwiększyć produkty na blaszkę 24cm ? o 1/3 czy mnie ?
Przecież to jest przepis na blaszkę 24×24
2 łyżki żelatyny zalewamy 1/2 szklanki wody?
Tak