Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z nutellą

8 lipca, 2022

Bardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z nutellą bez pieczenia na herbatnikach. Kremowe, delikatne z lekko kwaśnym dżemem porzeczkowym dla przełamania smaków.

Ciasto czekoladowe najlepiej wykonać dzień wcześniej, aby warstwy kremu mogły stężeć, a herbatniki miały czas zmięknąć. Dzięki temu ciasto będzie dało się ładnie kroić na kawałeczki.

Krem czekoladowy jest z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz słodkiej nutelli. Przepyszny, treściwy idealnie pasuje do dżemu porzeczkowe. Wierzch to bita śmietana, która doskonale współgra z czekoladą.

Ciasto czekoladowe z nutellą to doskonała propozycja dla osób, które nie czują się pewnie w pieczeniu ciast. Szybkie, kilka składników i do tego bez użycia piekarnika.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE Z NUTELLĄ

SKŁADNIKI:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g kremu nutella
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 opakowania herbatników kakaowych
  • mały słoik dżemu porzeczkowego
  • 50 g startej czekolady lub wiórków czekoladowych

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie warstwę z herbatników.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy przez chwilkę w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem. Cienkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Krem dzielimy na dwie części z czego jedna nieco większa. Do większej dodajemy przesiany cukier puder. Do drugiej mniejszej dodajemy stopniowo po łyżce roztopioną czekoladę i szybko mieszamy. Dodajemy po łyżce nutellę i ponownie miksujemy. Wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Następnie wykładamy dżem oraz przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Przykrywamy jasną częścią kremu. Gotowe ciasto wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi.

Ciasto czekoladowe Ciasto czekoladowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. dziendoberek
    prosze o wyjasnienie, nie za bardzo rozumiem , ktora jest czesc 1 a ktora 2?
    czy biala gorna warstwa to dodatek z bitej smietany? ze zdjecia wyglada jak tylko jest jedna masa, czekoladowa i bita smietana?
    prosze o pomoc, nie kapuje :)

    1. aneta Autor says:

      Po ubiciu śmietanki i dodaniu żelatyny masę dzieli na dwie części. Jasnej powinno być nieco więcej, zaś do drugiej części mniejsze ubitej śmietanki dodajemy czekoladę i nutelle :) Czy teraz jest jasne?

  2. Zamiast żelatyny dajemy jedno opakowanie śmietan-fixu czy więcej?

    1. aneta Autor says:

      Smietan-fix dajemy ok. 3-4 opakowania na tą ilość śmietanki.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x