Znajdź swój przepis

Szarlotka orzechowa

8 listopada, 2017

Szarlotka orzechowa na kruchym cieście z mnóstwem jabłek i dużą ilością orzechów. Przepyszna, prosta szarlotka doskonała w sezonie jesiennym.

Szarlotka po schłodzeniu łatwo daje się kroić na kawałeczki. Warstwy tworzą całość, a ciasto kruche mięknie pod wpływem masy jabłkowej.

Jabłka do masy mogą być słodkie lub kwaśne w zależności jak słodkie ciasta lubisz. Dodatkowo galaretka dosładza masę. Ja dodałam cytrynową, dzięki temu szarlotka zyskała ciekawy smak.

Wierzch z orzeszków jest słodki, orzechowy oraz lekko chrupiący. Rewelacyjnie współgra z całym ciastem i dodatkowo je wzbogaca. Orzeszki możesz posiekać lub dodać całe.

REKLAMA:

Szarlotka orzechowa to fajna propozycja na jesień. Ciasto może spokojnie leżeć nawet kilka dni i nie traci na smaku. Przepyszne ciasto.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jabłkami.

szarlotka orzechowa

SZARLOTKA ORZECHOWA

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:

  • 2 kg jabłek
  • 2 galaretki np. cytrynowe, brzoskwiniowe

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:

REKLAMA:
  • ok. 300 g orzeszków ziemnych
  • 120 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy przez około 15 min, aż dobrze zmiękną. Dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do miski, następnie dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy siekaczką do ciasta kruchego lub nożem. Dodajemy śmietanę, żółtka oraz sól i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na kształt formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min. do zarumienienia. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Trzecią część podpiekamy przez około 10-15 min. do lekkiego zarumienienia.
Masło, miód oraz cukier rozpuszczamy w garnuszku o grubym dnie. Dodajemy orzechy i smażymy przez około 5 min. Następnie wykładamy na lekko podpieczony spód i wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 180 C przez około 5-10 min.
Jedną część ciasta układamy na dnie blaszki. Wykładamy połowę jabłek i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wykładamy warstwę jabłek i przykrywamy trzecią częścią ciasta z orzechami na wierzchu. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

szarlotka orzechowa szarlotka orzechowa

szarlotka orzechowa szarlotka orzechowa

Dołącz do dyskusji

  1. Orzeszki mogą być solone czy normalne?

    1. aneta Autor says:

      najlepiej bez soli :)

  2. Dzien dobry. Mam pytanie a propo dodawabia galaretek: czy dodajemy je rozpuszczobe czy „proszki” pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      proszki

  3. Ale piękna.
    Idealnie jesienne ciasto…
    :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij