Bułeczki z rabarbarem, budyniem i kruszonką oraz słodkim lukrem. Przepyszne i mięciutkie drożdżówki z sezonowym rabarbarem.
Budyń możesz zastąpić twarogiem lub wykonać bułeczki z dodatkiem samego rabarbaru, wtedy podwajamy jego ilość.
Najlepiej jeśli łodygi będą miały intensywny kolor różowy, wtedy jeszcze lepiej smakują i wyglądają.
Bułeczki są niesamowicie smaczne i będą doskonale smakować z kompotem z rabarbaru – TUTAJ przepis.
Lekko kwaśny rabarbar, słodziutki budyń zatopiony w puchatym cieście drożdżowym i do tego lekko cytrynowy lukier. Cudowne drożdżówki jak z najlepszej cukierni.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ

BUŁECZKI Z RABARBAREM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 bułeczek
CIASTO DROŻDŻOWE
- 600 g mąki pszennej
- 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
- 6 łyżek cukru
- 280 ml ciepłego mleka
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 1 żółtko o temp. pokojowej
- 100 g roztopionego masła
- szczypta soli
KRUSZONKA
- 100 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 70 g zimnego masła
- szczypta soli
NADZIENIE
- 4 duże łodygi rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
BUDYŃ
- 600 ml mleka
- 2 x 40 g budyniu waniliowego w proszku
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 – 2 łyżki wody
DODATKOWO
- 1 jajko + łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy 5 łyżek cukru oraz sól. W ciepłym mleku (nie gorącym) mieszamy łyżkę cukru razem z suchymi lub świeżymi drożdżami. Zostawiamy na ok. 5 – 10 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewamy do mąki i dodajemy jajka, żółtko i chwilkę mieszamy łyżką. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dodając niewielkimi porcjami roztopione i ostudzone masło. Gotowe ciasto powinno być jednolite. Przykrywamy wierzch miski folią spożywczą i zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy razem z cukrem i solą. Dodajemy kawałki zimnego masła i rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Rabarbar kroimy na kawałki ok. 1 – 2 cm i przekładamy do rondelka razem z cukrem. Gotujemy kilka minut, aż będzie lekko miękki. Na koniec mieszamy z sokiem z cytryny.
Mleko wlewamy do garnuszka razem z cukrem, cukrem waniliowym, solą oraz przesianym proszkiem budyniowym. Cały czas mieszając trzepaczką podgrzewamy, aż budyń zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy masło i jeszcze chwilkę mieszamy. Przykrywamy wierzch budyniu folią spożywczą i zostawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i chwilkę wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na 10 lub 12 części. Formujemy kulki, przekładamy na blaszkę i dnem okrągłej szklanki wykonujemy wgłębienie (patrz zdj. poniżej). Postępujemy tak samo z każdą bułeczką. Układamy je w kilku cm odstępach od siebie. Każde wgłębienie wypełniamy budyniem, następnie rabarbarem. Boki bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, natomiast wierzch obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do zarumienienia bułeczek. Gotowe bułeczki lekko studzimy, następnie polewamy lukrem (wszystkie składniki cukier, sok oraz wodę mieszamy ze sobą).


