Bułeczki z rabarbarem, budyniem i kruszonką oraz słodkim lukrem. Przepyszne i mięciutkie drożdżówki z sezonowym rabarbarem.
Budyń możesz zastąpić twarogiem lub wykonać bułeczki z dodatkiem samego rabarbaru, wtedy podwajamy jego ilość.
Najlepiej jeśli łodygi będą miały intensywny kolor różowy, wtedy jeszcze lepiej smakują i wyglądają.
Bułeczki są niesamowicie smaczne i będą doskonale smakować z kompotem z rabarbaru – TUTAJ przepis.
Lekko kwaśny rabarbar, słodziutki budyń zatopiony w puchatym cieście drożdżowym i do tego lekko cytrynowy lukier. Cudowne drożdżówki jak z najlepszej cukierni.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ
BUŁECZKI Z RABARBAREM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 bułeczek
CIASTO DROŻDŻOWE
- 600 g mąki pszennej
- 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
- 6 łyżek cukru
- 280 ml ciepłego mleka
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 1 żółtko o temp. pokojowej
- 100 g roztopionego masła
- szczypta soli
KRUSZONKA
- 100 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 70 g zimnego masła
- szczypta soli
NADZIENIE
- 4 duże łodygi rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
BUDYŃ
- 600 ml mleka
- 2 x 40 g budyniu waniliowego w proszku
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 – 2 łyżki wody
DODATKOWO
- 1 jajko + łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy 5 łyżek cukru oraz sól. W ciepłym mleku (nie gorącym) mieszamy łyżkę cukru razem z suchymi lub świeżymi drożdżami. Zostawiamy na ok. 5 – 10 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewamy do mąki i dodajemy jajka, żółtko i chwilkę mieszamy łyżką. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dodając niewielkimi porcjami roztopione i ostudzone masło. Gotowe ciasto powinno być jednolite. Przykrywamy wierzch miski folią spożywczą i zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy razem z cukrem i solą. Dodajemy kawałki zimnego masła i rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Rabarbar kroimy na kawałki ok. 1 – 2 cm i przekładamy do rondelka razem z cukrem. Gotujemy kilka minut, aż będzie lekko miękki. Na koniec mieszamy z sokiem z cytryny.
Mleko wlewamy do garnuszka razem z cukrem, cukrem waniliowym, solą oraz przesianym proszkiem budyniowym. Cały czas mieszając trzepaczką podgrzewamy, aż budyń zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy masło i jeszcze chwilkę mieszamy. Przykrywamy wierzch budyniu folią spożywczą i zostawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i chwilkę wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na 10 lub 12 części. Formujemy kulki, przekładamy na blaszkę i dnem okrągłej szklanki wykonujemy wgłębienie (patrz zdj. poniżej). Postępujemy tak samo z każdą bułeczką. Układamy je w kilku cm odstępach od siebie. Każde wgłębienie wypełniamy budyniem, następnie rabarbarem. Boki bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, natomiast wierzch obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do zarumienienia bułeczek. Gotowe bułeczki lekko studzimy, następnie polewamy lukrem (wszystkie składniki cukier, sok oraz wodę mieszamy ze sobą).
Zrobiłam dzisiaj. Bułeczki pyszniutkie, puszyste. Jednak dla nas zdecydowanie za słodkie. Następnym razem dam połowę mniej cukru. Ale ogólnie to naprawdę przepis super :)