Znajdź swój przepis

Bułeczki z rabarbarem

24 maja, 2023

Bułeczki z rabarbarem, budyniem i kruszonką oraz słodkim lukrem. Przepyszne i mięciutkie drożdżówki z sezonowym rabarbarem.

Budyń możesz zastąpić twarogiem lub wykonać bułeczki z dodatkiem samego rabarbaru, wtedy podwajamy jego ilość.

Najlepiej jeśli łodygi będą miały intensywny kolor różowy, wtedy jeszcze lepiej smakują i wyglądają.

Bułeczki są niesamowicie smaczne i będą doskonale smakować z kompotem z rabarbaru – TUTAJ przepis.

Lekko kwaśny rabarbar, słodziutki budyń zatopiony w puchatym cieście drożdżowym i do tego lekko cytrynowy lukier. Cudowne drożdżówki jak z najlepszej cukierni.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM

RACUCHY Z RABARBAREM

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ

bułeczki z rabarbarem

BUŁECZKI Z RABARBAREM

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12 bułeczek

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 600 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • 6 łyżek cukru
  • 280 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 1 żółtko o temp. pokojowej
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta soli

KRUSZONKA

  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 70 g zimnego masła
  • szczypta soli

NADZIENIE

  • 4 duże łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

BUDYŃ

  • 600 ml mleka
  • 2 x 40 g budyniu waniliowego w proszku
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 – 2 łyżki wody

DODATKOWO

  • 1 jajko + łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy 5 łyżek cukru oraz sól. W ciepłym mleku (nie gorącym) mieszamy łyżkę cukru razem z suchymi lub świeżymi drożdżami. Zostawiamy na ok. 5 – 10 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewamy do mąki i dodajemy jajka, żółtko i chwilkę mieszamy łyżką. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dodając niewielkimi porcjami roztopione i ostudzone masło. Gotowe ciasto powinno być jednolite. Przykrywamy wierzch miski folią spożywczą i zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy razem z cukrem i solą. Dodajemy kawałki zimnego masła i rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Rabarbar kroimy na kawałki ok. 1 – 2 cm i przekładamy do rondelka razem z cukrem. Gotujemy kilka minut, aż będzie lekko miękki. Na koniec mieszamy z sokiem z cytryny.
Mleko wlewamy do garnuszka razem z cukrem, cukrem waniliowym, solą oraz przesianym proszkiem budyniowym. Cały czas mieszając trzepaczką podgrzewamy, aż budyń zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy masło i jeszcze chwilkę mieszamy. Przykrywamy wierzch budyniu folią spożywczą i zostawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i chwilkę wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na 10 lub 12 części. Formujemy kulki, przekładamy na blaszkę i dnem okrągłej szklanki wykonujemy wgłębienie (patrz zdj. poniżej). Postępujemy tak samo z każdą bułeczką. Układamy je w kilku cm odstępach od siebie. Każde wgłębienie wypełniamy budyniem, następnie rabarbarem. Boki bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, natomiast wierzch obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do zarumienienia bułeczek. Gotowe bułeczki lekko studzimy, następnie polewamy lukrem (wszystkie składniki cukier, sok oraz wodę mieszamy ze sobą).

bułeczki-z-rabarbarem
bułeczki-z-rabarbarem
bułeczki z rabarbarem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x