Ciasto oreo przepis bez pieczenia na znanych ciasteczkach oreo z kremem w dwóch smakach: śmietankowym oraz z dodatkiem nutelli. Przepyszny deser i jeden z najprostszych przepisów do wykonania na blogu.
Ciasteczka oreo lub podobne rozdrabniamy razem z kremem w środku i dodajemy roztopione masło, aby masa połączyła się i była wilgotna. Podczas chłodzenia w lodówce, stworzy jednolity i dobrze krojący się spód. Bez dodatku masła masa po prostu nie dałaby się kroić.
Krem śmietankowy na bazie kremówki oraz z mascarpone jest jednym z najprostszych jakie znam. Łączysz składniki za pomocą miksera i gotowe. Krem jest leciutki i doskonale współgra z ciasteczkami oreo.
Krem z nutellą wykonujemy w bardzo podobny sposób. Jedyną różnicą jest dodanie nutelli do już ubitej kremówki i zmiksowanie razem. Krem ma lekki posmak nutelli, jeśli lubisz mocniejsze smaki po prostu dodaj jej więcej.
Ciasto oreo bez pieczenia to rewelacyjny patent na szybki deser. Przepięknie wygląda dzięki uzyskaniu kontrastów kolorystycznych. Z przepisem poradzi sobie nawet osoba, która ma mało doświadczenia kulinarnego.
Pyszne, słodkie ze smakiem, który ujawnia się krok po kroku z każdym kawałkiem.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy z ciasteczkami oreo.
CIASTO OREO PRZEPIS BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM Z NUTELLĄ:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki kremu nutella, czubate
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 2 opakowania ciasteczek oreo (2×180 g)
- 140 g masła lub margaryny
Ciasteczka
mielimy
w
malakserze
lub
wkładamy
do
mocnego
woreczka
foliowego
i
uderzamy
wałkiem,
aż
ciasteczka
będą
dobrze
rozdrobnione.
Masło
roztapiamy
i
dodajemy
do
ciasteczek.
Dokładnie
mieszamy,
odkładamy
2-3
łyżki
do
dekoracji.
Tortownicę
o
śr.
24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
używamy
silikonowej
ze
szklanym
dnem.
Połowę
wykładamy
na
dno
tortownicy
i
dociskamy.
Na
czas
przygotowania
kremu
wkładamy
do
lodówki.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia
(możesz
rozpuścić
całość
żelatyny,
która
jest
w
przepisie
i
podzielić
ja
na
1/3
do
kremu
śmietankowego
i
2/3
do
kremu
z
nutellą).
Kremówkę
razem
z
mascarpone
miksujemy,
aż
uzyskamy
gęstą
masę
(na
początku
krem
może
wydawać
się
zważony,
ale
miksuj
dalej
z
czasem
się
ładnie
połączy).
Na
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
żelatynę
i
miksujemy
do
połączenia.
Wykładamy
na
warstwę
z
ciasteczek,
wyrównujemy
i
ponownie
wysypujemy
zmielone
ciasteczka.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
studzimy.
Kremówkę
ubijamy
na
gęstą
masę,
następnie
dodajemy
nutellę
oraz
żelatynę.
Wykładamy
na
ciasteczka.
Gotowe
ciasto
wkładamy
do
lodówki
na
całą
noc.
Przed
podaniem
dekorujemy
ciasteczkami.
Komentarze
Moim zdaniem 2 paczki ciastek to za mało, zawsze daje 3 paczki
czy ta druga warstwa z cisteczek tez ma byc wymieszana z masłem? czy poprostu przysypac smietene tymi ciasteczkami?
Warstwa z ciasteczek oreo z przepisu jest dzielona na dwie części. Nie wykonujemy każdej oddzielnie.
Z ważył mi się jak do masy z mascarpone dodałam cukier i żelatynę, mimo że była zimna. Robię dalej ale obawiam się że będzie klapa. Co mogłam zrobić źle?