Znajdź swój przepis

Ciasto oreo przepis bez pieczenia

23 listopada, 2016

Ciasto oreo przepis bez pieczenia na znanych ciasteczkach oreo z kremem w dwóch smakach: śmietankowym oraz z dodatkiem nutelli. Przepyszny deser i jeden z najprostszych przepisów do wykonania na blogu.

Ciasteczka oreo lub podobne rozdrabniamy razem z kremem w środku i dodajemy roztopione masło, aby masa połączyła się i była wilgotna. Podczas chłodzenia w lodówce, stworzy jednolity i dobrze krojący się spód. Bez dodatku masła masa po prostu nie dałaby się kroić.

Krem śmietankowy na bazie kremówki oraz z mascarpone jest jednym z najprostszych jakie znam. Łączysz składniki za pomocą miksera i gotowe. Krem jest leciutki i doskonale współgra z ciasteczkami oreo.

Krem z nutellą wykonujemy w bardzo podobny sposób. Jedyną różnicą jest dodanie nutelli do już ubitej kremówki i zmiksowanie razem. Krem ma lekki posmak nutelli, jeśli lubisz mocniejsze smaki po prostu dodaj jej więcej.

REKLAMA:

Ciasto oreo bez pieczenia to rewelacyjny patent na szybki deser. Przepięknie wygląda dzięki uzyskaniu kontrastów kolorystycznych. Z przepisem poradzi sobie nawet osoba, która ma mało doświadczenia kulinarnego.

Pyszne, słodkie ze smakiem, który ujawnia się krok po kroku z każdym kawałkiem.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy z ciasteczkami oreo.

ciasto oreo przepis

CIASTO OREO PRZEPIS BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM Z NUTELLĄ:

REKLAMA:
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki kremu nutella, czubate
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 2 opakowania ciasteczek oreo (2×180 g)
  • 140 g masła lub margaryny

Ciasteczka mielimy w malakserze lub wkładamy do mocnego woreczka foliowego i uderzamy wałkiem, aż ciasteczka będą dobrze rozdrobnione. Masło roztapiamy i dodajemy do ciasteczek. Dokładnie mieszamy, odkładamy 2-3 łyżki do dekoracji. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej ze szklanym dnem. Połowę wykładamy na dno tortownicy i dociskamy. Na czas przygotowania kremu wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia (możesz rozpuścić całość żelatyny, która jest w przepisie i podzielić ja na 1/3 do kremu śmietankowego i 2/3 do kremu z nutellą). Kremówkę razem z mascarpone miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę (na początku krem może wydawać się zważony, ale miksuj dalej z czasem się ładnie połączy). Na koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz żelatynę i miksujemy do połączenia. Wykładamy na warstwę z ciasteczek, wyrównujemy i ponownie wysypujemy zmielone ciasteczka.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Kremówkę ubijamy na gęstą masę, następnie dodajemy nutellę oraz żelatynę. Wykładamy na ciasteczka. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem dekorujemy ciasteczkami.

ciasto oreo przepis ciasto oreo przepis

ciasto oreo przepis ciasto oreo przepis ciasto oreo przepis

Dołącz do dyskusji

  1. Mateusz says:

    Moim zdaniem 2 paczki ciastek to za mało, zawsze daje 3 paczki

  2. czy ta druga warstwa z cisteczek tez ma byc wymieszana z masłem? czy poprostu przysypac smietene tymi ciasteczkami?

    1. Warstwa z ciasteczek oreo z przepisu jest dzielona na dwie części. Nie wykonujemy każdej oddzielnie.

  3. masaja80 says:

    Z ważył mi się jak do masy z mascarpone dodałam cukier i żelatynę, mimo że była zimna. Robię dalej ale obawiam się że będzie klapa. Co mogłam zrobić źle?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij