Domowa nutella z kaszy jaglanej, czyli zdrowsza wersja znanego kremu czekoladowego. Pyszny czekoladowy smak z aromatem podprażonych orzechów laskowych. Doskonały krem na kanapki, naleśników, placuszków lub jako deser.
Kasza jaglana znana przede wszystkim z właściwości zasadotwórczych, przeciwzapalnych, rozgrzewających. Nie zawiera glutenu przez co polecana jest dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.
Kasza jaglana może mieć gorzki posmak, jeśli ugotuje się ją w zły sposób. Znam na to dwa patenty: kaszę należy wypłukać w zimnej i następnie w ciepłej wodzie. Drugi sposób to podprażenie jej na suchej patelni lub rondelku następnie zalanie wrzątkiem. Do kaszy zawsze dodajemy odrobinę oleju lub oliwy będzie delikatniejsza w smaku. Gotujemy 12-15 min, następnie zostawiamy pod przykryciem 15 min, aby „doszła” do odpowiedniej miękkości.
Nutellę z kaszy jaglanej możesz wykonać tylko na gorzkiej czekoladzie lub dodać 50 g gorzkiej i 50 mlecznej. W zależności jak bardzo lubisz słodkie kremy.
Składniki należy dobrze zmiksować z kaszą, aby uzyskać jednolitą i gładką konsystencję.
Nutella z kaszy jaglanej to przepyszny sposób na przemycanie cennych składników w diecie dzieci, doskonała na zdrowe i smaczne śniadanie. Nadaje się do nadziewania naleśników zamiast słodkiego dżemu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kaszą jaglaną.
DOMOWA NUTELLA Z KASZY JAGLANEJ
SKŁADNIKI NA KREM:
- 200 g kaszy jaglanej, suchej
- 500 ml wody, gorącej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 60 g orzechów laskowych
- 3 łyżki cukru brązowego (zamiennie ksylitolu, syropu z agawy)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mleka w proszku
- odrobina oliwy
- 2-3 łyżki mleka krowiego, roślinnego, migdałowego (opcjonalnie)
Orzechy prażymy na suchej patelni. Następnie zawijamy w ręcznik papierowy i pocieramy, aż odpadnie skórka. Dokładnie mielimy. Kaszę prażymy w rondelku przez 2 minuty, następnie wlewamy gorącą wodę oraz oliwę i gotujemy na niewielkim ogniu przez 12-15 min (nie mieszamy). Po tym czasie zostawiamy pod przykryciem na 15 min, następnie zostawiamy do wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do rondelka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia, układamy miseczkę żaroodporną z połamaną czekoladą i lekko mieszając roztapiamy). Ostudzoną kaszę miksujemy razem z pozostałymi składnikami. Zbyt gęstą masę możemy lekko rozrzedzić mlekiem. Przechowujemy w lodówce.


Czy proporcja mleka na pewno jest podana prawidłowo? moja nutella wyszła tak gęsta że nie mogłam jej zmiksować blenderem, który ciągle się grzał. Dolewałam więc dużo większe ilości niz podane 2-3 łyżki
W dużym stopniu zależy konsystencja od suchości kaszy. Dodaj więcej mleka i powinno być ok :)