Przepyszne ciasto jamajka z dużą ilością świeżych bananów na biszkopcie czekoladowym z galaretką i kremem mascarpone. Biszkopt nasączmy przez co jest wilgotny i wspaniale współgra z innymi warstwami.Banany świetnie smakują z galaretką i nie ciemnieją przez kilka dni. Krem jest na bazie śmietanki i mascarpone, słodki i lekki.
CIASTO JAMAJKA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 budyń czekoladowy (proszek)
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 2/3 szklanki wody
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BANANOWĄ:
- 5-6 bananów, dużych
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 l gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
DODATKOWO:
- starta czekolada na wierzch
- ok. 4 łyżki kwaśnego dżemu np. porzeczkowego, brzoskwiniowego
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao oraz proszkiem budyniowym. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier i miksujemy jeszcze z 2-3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najmniejszych obrotach. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki w kilku partiach dodajemy suche składniki. Bardzo delikatnie mieszamy, aby jak najmniej opadła nam piana z białek. Formę o wym. 25×34 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjmujemy i studzimy, następnie przekrawamy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie dosyć mocno tężeć.
Banany przekrawamy wzdłuż.Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy ponczem i smarujemy dżemem. Układamy jeden przy drugim przekrojone banany (rozcięciem do dołu). Dosyć mocno tężejącą galaretkę wykładamy na banany.Wkładamy do lodówki na 1 godz do stężenia.
Kremówkę przekładamy do wysokiego naczynia razem z serkiem mascarpone. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i ponownie przez chwilę miksujemy. 2/3 kremu wykładamy na galaretkę. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i ponownie nasączamy. Na wierzch wykładamy pozostałą część kremu i wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy na min. kilka godzin do lodówki lub całą noc.
W składnikach na końcu jest dżem ale nie widzę w opisie kiedy ma być użyty ????
Ok już znalazłam ????????????
A co z proszkiem do pieczenia?
Do biszkoptu? nie dodajemy jeśli jest mąka ziemniaczana :)
Piękny deser ;-) będę go robić na święta. Mam pytanie: czy przy ubijaniu kremu trzeba najpierw wlać i trochę ubić śmietankę i potem stopniowo dodać Serek czy od razu i śmietankę i krem umieścić do ubijania?
Czy można użyć śmietany 36%? Mam wrażenie że krem będzie lepiej się trzymał?
I czy do tej ilości śmietany można dodać więcej serka? Jak zmieni się wtedy krem? Pozdrawiam!
Kremówkę i serek ubijamy razem od początku, aż masa będzie gęsta. Oba składniki muszą być prosto z lodówki. Możesz zmienić śmietanę na wyższy procent wtedy masa będzie jeszcze bardziej zwarta i to samo dotyczy jesli zwiększysz ilość serka. Natomiast nie łącz wyższego procentu śmietanki z większą ilością serka, albo śmietana albo serek :)
Dziękuję :-) za chwilę zaczynam biszkopt :-)
Ciasto udało się wspaniale, goście zachwyceni. Smak ciekawy, najlepszy na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzly. Krem na śmietance 36% trzymał się znakomicie :-D
Rewelacja smakiem przypomina mi trochę kopiec kreta,ale to kolejny rewelacyjny,sprawdzony i udany przepis
Wygląda bardzo elegancko :)