Przepyszne ciasto jamajka z dużą ilością świeżych bananów na biszkopcie czekoladowym z galaretką i kremem mascarpone. Biszkopt nasączmy przez co jest wilgotny i wspaniale współgra z innymi warstwami.Banany świetnie smakują z galaretką i nie ciemnieją przez kilka dni. Krem jest na bazie śmietanki i mascarpone, słodki i lekki.
CIASTO JAMAJKA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 budyń czekoladowy (proszek)
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 2/3 szklanki wody
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BANANOWĄ:
- 5-6 bananów, dużych
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 l gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
DODATKOWO:
- starta czekolada na wierzch
- ok. 4 łyżki kwaśnego dżemu np. porzeczkowego, brzoskwiniowego
Mąkę
przesiewamy
do
miseczki
razem
z
kakao
oraz
proszkiem
budyniowym.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
powoli
cukier
i
miksujemy
jeszcze
z
2-3
min.
Następnie
dodajemy
po
jednym
żółtku
i
miksujemy
na
najmniejszych
obrotach.
Za
pomocą
dużej
łyżki
drewnianej
lub
szpatułki
w
kilku
partiach
dodajemy
suche
składniki.
Bardzo
delikatnie
mieszamy,
aby
jak
najmniej
opadła
nam
piana
z
białek.
Formę
o
wym.
25×34
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia,
przekładamy
ciasto
i
wyrównujemy
wierzch.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
ok.
30-35
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Biszkopt
wyjmujemy
i
studzimy,
następnie
przekrawamy
na
dwie
części.
Galaretki
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie.
Zostawiamy
do
wystudzenia,
następnie
wkładamy
do
lodówki,
aż
zacznie
dosyć
mocno
tężeć.
Banany
przekrawamy
wzdłuż.Jeden
blat
biszkoptowy
układamy
w
formie,
nasączamy
ponczem
i
smarujemy
dżemem.
Układamy
jeden
przy
drugim
przekrojone
banany
(rozcięciem
do
dołu).
Dosyć
mocno
tężejącą
galaretkę
wykładamy
na
banany.Wkładamy
do
lodówki
na
1
godz
do
stężenia.
Kremówkę
przekładamy
do
wysokiego
naczynia
razem
z
serkiem
mascarpone.
Miksujemy,
aż
masa
będzie
mocno
gęsta.
Na
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
ponownie
przez
chwilę
miksujemy.
2/3
kremu
wykładamy
na
galaretkę.
Przykrywamy
drugim
blatem
biszkoptowym
i
ponownie
nasączamy.
Na
wierzch
wykładamy
pozostałą
część
kremu
i
wyrównujemy.
Posypujemy
startą
czekoladą.
Wkładamy
na
min.
kilka
godzin
do
lodówki
lub
całą
noc.
Komentarze
W składnikach na końcu jest dżem ale nie widzę w opisie kiedy ma być użyty ????
Ok już znalazłam ????????????
A co z proszkiem do pieczenia?
Do biszkoptu? nie dodajemy jeśli jest mąka ziemniaczana
Piękny deser
będę go robić na święta. Mam pytanie: czy przy ubijaniu kremu trzeba najpierw wlać i trochę ubić śmietankę i potem stopniowo dodać Serek czy od razu i śmietankę i krem umieścić do ubijania?
Czy można użyć śmietany 36%? Mam wrażenie że krem będzie lepiej się trzymał?
I czy do tej ilości śmietany można dodać więcej serka? Jak zmieni się wtedy krem? Pozdrawiam!
Kremówkę i serek ubijamy razem od początku, aż masa będzie gęsta. Oba składniki muszą być prosto z lodówki. Możesz zmienić śmietanę na wyższy procent wtedy masa będzie jeszcze bardziej zwarta i to samo dotyczy jesli zwiększysz ilość serka. Natomiast nie łącz wyższego procentu śmietanki z większą ilością serka, albo śmietana albo serek
Dziękuję
za chwilę zaczynam biszkopt
Ciasto udało się wspaniale, goście zachwyceni. Smak ciekawy, najlepszy na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzly. Krem na śmietance 36% trzymał się znakomicie
Rewelacja smakiem przypomina mi trochę kopiec kreta,ale to kolejny rewelacyjny,sprawdzony i udany przepis
Wygląda bardzo elegancko