Rewelacyjne ciasto dyniowe przygotowane na jogurcie naturalnym. Ciasto jest aromatyczne, słodkie i wilgotne. Dynia jest raczej bazą, która samo w sobie jest obojętna w smaku dlatego podkręcamy jej smak przyprawami korzennymi, które tutaj sprawdzają się idealnie. Ciasto dyniowe przygotowujemy z puree z dyni, na które przepis krok po kroku znajdziesz TUTAJ.
Ciasto może podawać samodzielnie, posypane cukrem pudrem lub na wierzchu posmarowane kremem na bazie serka śmietankowego.
CIASTO DYNIOWE NA JOGURCIE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 420 g purre z dyni
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 4 białka
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
Puree z dyni miksujemy razem z jogurtem, wanilią, białkami, solą oraz cukrem. Mąkę przesiewamy razem z sodą, cynamonem, przyprawą do piernika. Dodaje do mokrych składników i mieszamy. Formę o wym. 20×20 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Oprószamy cukrem pudrem.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy z dynią.
REKLAMA:
Purre z dyni może być mokre? Czy musi być odsączone?
Nie może być zbyt mocno wilgotne. Lepiej jeśli jest odsączone z nadmiaru soku :)
Ciasto przepyszota :)
Nie ubijamy białek
Witam,
Ile tutaj ma szklanka? 220ml, czy 250ml? I jaka konsystencje powinno miec przy wlewaniu do formy? Moje bylo gabczaste, chyba za duzo maki? 550g maki? Szkoda, liczylam na wilgotne puszyste ciasto dyniowe
Szklanka 250 ml
420g purre z dyni to tak 2 szklanki purre? Czy można dodać też starte jabłko?
zamias dyni marchew i bedzie marchewkowe ?
w tym przepisie nie ma żadnego tłuszczu??
Nie dodajemy tłuszczu :) Jogurt i puree z dyni ciasto nawilżają :)
Ciasto dyniowe z Twojego przepisu w moim wykonaniu :)
Ma piękny kolor i cudowną konsystencję :) Wygląda jak gąbeczka :)