Naleśniki dyniowe to rewelacyjny sposób na urozmaicenie tradycyjnych placków. Nie czuć w nich dodatku dyni, a jedynie przyprawy korzenne. Według mnie bardziej pasują do słodkiego nadzienia. Natomiast wyrzucają z ciasta cukier będą również pasowały do słonego nadzienia.
Rewelacyjne dla dzieci, które uwielbiają naleśniki, a tutaj przemycamy cenne składniki odżywcze.
Naleśniki dyniowe są na puree z dyni, którego przyrządzenie krok po kroku znajdziesz TUTAJ.
Naleśniki z tego przepisu różnią się od tych tradycyjnych tym, że są bardziej wilgotne i mogą na początku sprawić nam trochę problemów podczas smażenia. Jedyny sposób to po prostu dobrze obsmażyć skórkę naleśnika, wtedy dają się łatwo przewracać.
Naleśniki dyniowe doskonale smakują w połączeniu z jabłkami, serem, syropom klonowym lub czekoladą.
Uwaga: jeśli do naleśników nie chcesz dodawać proszku do pieczenia możesz zastąpić go jednym ubitym białkiem i dodać delikatnie do masy. Wtedy do masy dodajesz 1 całe jajko, jedno żółtko, a białka na koniec dodajesz do masy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na naleśniki, pancakes i placki.
NALEŚNIKI DYNIOWE:
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 20 naleśników
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1 1/2 szklanki maki tortowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
Mleko mieszamy razem z jajkami, olejem oraz puree z dyni. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę oraz imbir. Ciasto powinno być płynne, ale nie gęste. Patelnię smarujemy lekko wacikiem nasączonym olejem i smażymy cienkie naleśniki z obu stron.
TUTAJ znajdziesz przepis na puree z dyni krok po kroku.

Wyglądają na przyjemnie pulchniutkie :)