Tortowe ciasto czekoladowe z pysznym kremem na bazie nutelli i zatopionymi biszkopcikami. Lekkie i szybkie w przygotowaniu będzie idealnie pasowało na nadchodzące święta i uroczystości.
Ciasto jest na bazie biszkoptu kakaowego o bardzo puszystej konsystencji. Do środka dodałam delikatny krem na bazie śmietanki i słodkiej nutelli. W środku zostały zatopione biszkopty nasączone ponczem i układane pod skosem w rzędach.
Po przekrojeniu ciasta ukazuje się fikuśny kształt biszkoptów, które doskonale pasuje do kremu.
Tortowe ciasto czekoladowe może być podawane nie tylko w święta, ale także na urodziny lub imprezy rodzinne. Przepyszne, lekkie i słodkie ciasto.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
BISZKOPTOWE CIASTO CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 5-6 łyżek nutelli
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 g czekolady deserowej
- 50 g masła lub margaryny
- 50 ml mleka
DODATKOWO:
- 1 opakowanie biszkoptów, okrągłych
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka alkoholu (opcjonalnie)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy olej. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki dodajemy w kilku porcjach suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywny krem, następnie dodajemy po łyżce nutellę i na koniec w kilku niedużych porcjach wlewamy ostudzoną żelatynę. 1/3 kremu wykładamy na spód ciasta.
Cukier puder, sok z cytryny i alkohol mieszamy z wodą. Zatapiamy na chwilę biszkopty i układamy pod skosem jeden obok drugiego w rzędach wciskając lekko w krem. Pozostałą część kremu wykładamy delikatnie na górę. Przykrywamy drugim biszkoptem. Przykrywając folią wkładamy na noc do lodówki.
Przed podaniem wykonujemy polewę. Masło i mleko rozpuszczamy w rondelku lub podgrzewamy w mikrofali. Dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy wierzch ciasta i zostawiamy na 15 min. do stężenia.