Tarta z malinami na kruchym cieście z pysznym i słodkim kremem budyniowym z dodatkiem białej czekolady. Tarta jest błyskawiczna w wykonaniu i poradzi z nią sobie każda osoba. Ciasto jest bardzo kruche, delikatnie i w połączeniu ze słodkim kremem tworzy „piekielnie” dobry deser. Doskonała na lato ze świeżymi owocami sezonowymi.
Kruche ciasto z dodatkiem żółtek jest bardziej kruche i delikatniejsze. Pamiętaj, aby podczas zagniatania nie nagrzewać go zbyt długo dłońmi. Latem fajnie sprawdzi się malakser, który połączy składniki za nas. Ciasto, które się nagrzeje będzie twarde i straci kruchość.
Krem budyniowy wykonuje od podstaw sami dzięki czemu jest o wiele smaczniejszy i ma głębszy smak. Przy kremie należy jedynie pamiętać, aby bardzo powoli łączyć ubite żółtka z gorącym mlekiem. Jeśli za szybko wykonasz tą czynność żółtka mogą się ściąć.
Tarta z malinami jest przepyszna, lekka, słodka ze świeżymi malinami smakuje rewelacyjnie. Polecam szczególnie w sezonie na maliny, ale oczywiście można ją podać z innymi owocami, na które akurat mamy ochotę.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.
TARTA Z MALINAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 1 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 120 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 żółtka
- 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka maki pszennej
- 150 g białej czekolady
- 50 g masła
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 200-300 g malin
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
cukrem
pudrem.
Dodajemy
sól
oraz
zimne
masło
i
szybko
siekamy.
Następnie
dodajemy
żółtka
i
szybko
zagniatamy
ciasto.
Owijamy
folią
i
wkładamy
na
pół
godziny
do
lodówki.
Po
tym
czasie
ciasto
rozwałkowujemy
na
kształt
formy
pomiędzy
dwa
arkusze
folii
spożywczej.
Formę
na
tarte
smarujemy
lekko
masłem,
odrywamy
jeden
płat
folii
i
wykładamy
ciasto
do
formy.
Wycinamy
nadmiar
ciasta.
Wkładamy
ponownie
do
lodówki
na
pół
godziny.
Przed
pieczeniem
nakłuwamy
całe
ciasto
widelcem.
Pieczemy
w
temp.
190
C
przez
ok.
20-25
min
do
lekkiego
zarumienienia.
Wyciągamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Mleko,
kremówkę,
ekstrakt,
sól
oraz
masło
podgrzewamy,
aż
doprowadzimy
do
wrzenia.
Zdejmujemy
z
ognia
i
dodajemy
białą
czekoladę.
Mieszamy,
aż
do
rozpuszczenia.
Żółtka
miksujemy
razem
z
cukrem
na
jasną
masę.
Dodajemy
przesiane
mąki
i
ponownie
miksujemy.
Cały
czas
mieszając
wlewamy
powoli
gorące
mleko.
Ponownie
przekładamy
na
niewielki
ogień
i
cały
czas
mieszamy,
aż
masa
będzie
mocno
gęsta.
Zostawiamy
chwilę
do
wystudzenia
i
wykładamy
na
ciasto.
Owijamy
folią
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Wkładamy
na
kilka
godzin
lub
całą
noc
do
lodówki.
Podajemy
udekorowane
malinami.
Komentarze
Mogła bym poprosić o ilość składników w gramach lub jaka szklanka była używana do przepisu? Z góry dziękuję ????????
Szklanka 250 ml
cudowna i te zdjęcia – zapierają dech
Niebo w gębie ! ta tarta jest przepyszna, ulubiony deser mojego męża