Tarta z malinami na kruchym cieście z pysznym i słodkim kremem budyniowym z dodatkiem białej czekolady. Tarta jest błyskawiczna w wykonaniu i poradzi z nią sobie każda osoba. Ciasto jest bardzo kruche, delikatnie i w połączeniu ze słodkim kremem tworzy „piekielnie” dobry deser. Doskonała na lato ze świeżymi owocami sezonowymi.
Kruche ciasto z dodatkiem żółtek jest bardziej kruche i delikatniejsze. Pamiętaj, aby podczas zagniatania nie nagrzewać go zbyt długo dłońmi. Latem fajnie sprawdzi się malakser, który połączy składniki za nas. Ciasto, które się nagrzeje będzie twarde i straci kruchość.
Krem budyniowy wykonuje od podstaw sami dzięki czemu jest o wiele smaczniejszy i ma głębszy smak. Przy kremie należy jedynie pamiętać, aby bardzo powoli łączyć ubite żółtka z gorącym mlekiem. Jeśli za szybko wykonasz tą czynność żółtka mogą się ściąć.
Tarta z malinami jest przepyszna, lekka, słodka ze świeżymi malinami smakuje rewelacyjnie. Polecam szczególnie w sezonie na maliny, ale oczywiście można ją podać z innymi owocami, na które akurat mamy ochotę.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.
TARTA Z MALINAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 1 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 120 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 żółtka
- 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka maki pszennej
- 150 g białej czekolady
- 50 g masła
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 200-300 g malin
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz zimne masło i szybko siekamy. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na kształt formy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej. Formę na tarte smarujemy lekko masłem, odrywamy jeden płat folii i wykładamy ciasto do formy. Wycinamy nadmiar ciasta. Wkładamy ponownie do lodówki na pół godziny. Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto widelcem. Pieczemy w temp. 190 C przez ok. 20-25 min do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Mleko, kremówkę, ekstrakt, sól oraz masło podgrzewamy, aż doprowadzimy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy białą czekoladę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Żółtka miksujemy razem z cukrem na jasną masę. Dodajemy przesiane mąki i ponownie miksujemy. Cały czas mieszając wlewamy powoli gorące mleko. Ponownie przekładamy na niewielki ogień i cały czas mieszamy, aż masa będzie mocno gęsta. Zostawiamy chwilę do wystudzenia i wykładamy na ciasto. Owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Podajemy udekorowane malinami.
Jaki rozmiar formy?
24 – 26 cm
Najlepsza tarta ever!!! Ja od siebie dodaje jeszcze na górę tężejącą galaretkę, a jak nie mam malin to daje inne owoce i też jest pyszna ???? mój mąż potrafi na raz zjeść połowę tej tarty ????
Mogła bym poprosić o ilość składników w gramach lub jaka szklanka była używana do przepisu? Z góry dziękuję ????????
Szklanka 250 ml
cudowna i te zdjęcia – zapierają dech :-)
Niebo w gębie ! ta tarta jest przepyszna, ulubiony deser mojego męża :)
Niebo w gębie ???? ta tarta jest przepyszna, ulubiony deser mojego męża :)
Hmmm, nie wiem co zrobiłam nie tak, ale krem budyniowy mi się rozwarstwił i wytrącił się tłuszcz :(
Wygląda pysznie, chcę się skusić, Proszę tylko o informację jaka średnica formy do tych proporcji?
Moja miała około 24 cm :)
Przepyszna !
Mmm musi być przepyszna :)