Znajdź swój przepis

Tort śmietanowy z owocami i czekoladą

7 marca, 2018

Elegancki kilkuwarstwowy tort śmietanowy z owocami, czekoladą i ciasteczkami oreo. Doskonały pomysł na tort urodzinowy ozdobiony pralinkami czekoladowymi.

Tort przełożony jest delikatnym kremem śmietanowym na bazie mascarpone i kremówki. Do środka dodałam maliny, ale mogą być również wiśnie lub inne ulubione owoce, ale dobrze żeby były lekko kwaśne.

Ciasto czekoladowe z dodatkiem maślanki oraz kawy i oleju jest mocno wilgotne i nie potrzebuje już nasączenia. Ciężkie, aromatyczne, ciemne wręcz ceglaste o lekko zakalcowej konsystencji. Idealnie pasuje jako kontrast do delikatnego kremu.

Boki oraz wierzch wykończyłam kremem na bazie gorzkiej czekolady, który podkręcił smak całego tortu i nadał szlachetności.

Górę udekorowałam polewą czekoladową w stylu drip cake oraz kleksami z kremu i pralinkami.

Tort śmietanowy z owocami i czekoladą to jeden z pyszniejszych tortów w bogactwem smaków i aromatów. Rewelacyjny na urodziny, uroczystości lub inne okazje, które potrzebują odpowiedniej słodkiej oprawy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

tort smietanowy

TORT ŚMIETANOWY Z OWOCAMI I CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 1/3 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki kakao
  • 2 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki maślanki
  • 3 jajka, duże
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 szklanki gorącej kawy (bez fusów)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 400 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • 200 g malin świeżych lub mrożonych
  • kilka ciasteczek oreo
  • trufle lub pralinki czekoladowe

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temp. pokojowej (oprócz kawy, która powinna być gorąca).

Maślankę, jajka, cukier, olej, wanilię mieszamy ze sobą. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą, proszkiem, kakao oraz dodajemy sól. Wsypujemy do mokrych składników i mieszamy tylko do połączenia najlepiej dużą łyżką drewnianą lub szpatułką. Na koniec dodajemy w niewielkich partiach kawę i mieszamy tylko do połączenia. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przelewamy ciasto (będzie dosyć rzadkie) i pieczemy w temp. 170 C przez około 1 godz lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto możesz upiec także w dwóch tortownicach. Studzimy i delikatnie wyjmujemy z formy. Wierzch ścinamy i przekrawamy na cztery części.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder.
Jeden blat ciasta układamy w tortownicy, wykładamy 1/3 kremu i układamy maliny (mrożone wcześniej należy rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku na sitku). Przykrywamy drugim blatem i wykładamy kolejną część kremu, wciskamy pokruszone ciasteczka oreo. Przykrywamy trzecim blatem i kolejna warstwa kremu i malin. Przykrywamy czwartą częścią ciasta, owijamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podgrzewamy kremówkę i rozpuszczamy w niej czekoladę na krem. Studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki.
Kolejnego dnia kremówkę z czekoladą miksujemy razem z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty i jednolity krem. Ciasto schłodzone wykładamy na talerz lub paterę. Smarujemy boki oraz wierzch gotowym kremem (część kremu możemy zostawić do dekoracji). Wkładamy na godzinę lub dwie do lodówki, aby masa zgęstniała.
Kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Za pomocą łyżki wylewamy na boki lekko ostudzoną polewę, tworząc tzw. drip cake.
Górę i dół tortu możemy udekorować wyciskając fikuśne kształty ( u mnie z rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie dużej gwiazdki). Dekorujemy trufelkami czekoladowymi lub pralinami.

tort smietanowy tort smietanowy tort smietanowy tort smietanowy tort smietanowy tort smietanowy

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Paulina Wis says:

    Czy składniki na oba kremy muszą być w temperaturze pokojowej?

    1. Smietanka i mascarpone prosto z lodówki :)

    2. Paulina Wis says:

      Dziękuję za odpowiedź. Dopytam też. Czy ciasto czekoladowe trzeba upiec dzień wcześniej żeby można je było na drugi dzień kroić?

  2. Czy mogę biszkopt upiec w rancie?

  3. Sylwia Wisniewska says:

    Czy można pominąć czekoladę w kremie czekoladowym, aby tort wyszedł biały ?

    1. Tak, ale warto jeszcze zagęścić ją żelatyną lub śmietan – fix :)

  4. Czy do ciasta idzie 1 1/2 szklanki kakao gorzkiego?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  5. Z tortownicy 24 cm wylało mi się ciasto na blachę do piekarnika :/ dałam idealnie składniki jak w przepisie. Następnym razem zrobie w tortownicy o średnicy 26 cm

  6. Czy w środek można dodać żelkę malinową?????

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  7. Nie ma szans, żeby udało się to upiec w jednej tortownicy przy takiej ilości sody i proszku. Połowa ciasta wylała się do piekarnika. Co najmniej dwie blachy moim zdaniem.

  8. Ireneusz says:

    Szklanka o pojemności 250ml?

    1. aneta Autor says:

      tak

  9. Czy kawa jest bardzo wyczuwalna w tym torcie?

    1. aneta Autor says:

      nie :)

  10. aneta Autor says:

    rozpuszczalna

  11. Katarzyna says:

    Chciałabym zrobić ten torcik, ale przeraża mnie ilość kakao, to ma być ciemne, gorzkie kakao? Proszę o potwierdzenie

    1. aneta Autor says:

      tak, ale to nie jest biszkopt i blaty sa wilgotne :)

  12. Witam ,piękny tort. Chciałabym taki zrobić dla córeczki tylko czy mogę pominąć tam kawę, w ogóle jej nie dawać??

  13. Czy na ten krem można położyć opłatek waflowy? Jeśli tak to ile przed podaniem tortu?

    1. aneta Autor says:

      W tym przepisie nie pomijamy kawy.

  14. Dobry wieczór. Boję się o tą gorąca kawę? Nic się nie stanie z ciastem?

    1. aneta Autor says:

      Nie, na spokojnie możesz dodać :)

  15. Piękny tort ???? Czy na tort można wyłożyć masę cukrową do dekoracji?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  16. Justyna says:

    Zrobiłam go ostatnio, wyszedł obłedny???? teraz chcę upiec go w formie prostokątnej standardowej czy powiekszenie składników o 1/2 bedzie wystarczające?☺

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  17. Zastanawia mnie ilość kakao w przepisie na biszkopt, te 1,5 szklanki to nie będzie zdecydowanie za dużo?

    1. aneta Autor says:

      To nie jest biszkopt tylko czekoladowe ciasto:)

  18. Co można użyć zamiast maslanki?

    1. aneta Autor says:

      może kefiru?

  19. Czy ciasto wychodzi na tyle wysokie by podzielić je na 4 blaty ?

    1. Tak, na formę 24 cm

  20. Czy zamiast Maślanki można użyć kefiru??

    1. W tym przepisie lepiej użyć maślanki :)

  21. Osoby na diecie nieczyli powinny go probowac!! Nie mozna sie od niego oderwać!! Jest pyszny????

  22. W jakim programie piec?

    1. Pieczemy góra-dól :)

  23. Czy tort można zrobić wczesniej i zamrozić? Jeśli tak, to ile czasu przed podaniem należy go wyjąc?

    1. Ilovebake says:

      Zamrozić czy przechowywać w lodówce?

    2. Chciałam zrobić tort w czwartek, bo pozniej wyjeżdżamy na 2 dni, a potrzebny będzie w niedziele. Jak można go przechować?

  24. Piekny tort???? Czy tort można zrobić wczesniej i zamrozić? Jeśli tak, to na ile wczesniej należy go wyciągnąć z zamrażalnika? Aby wystarczał dla 24 osób, jakiej średnicy powinna byc forma?

    1. Ilovebake says:

      Nie radzę mrozić, całego tortu, a jedynie blaty i kremem przełożyć np. kilka godzin wcześniej :)

  25. Czy któryś z blatów można nasączyć? Np. dolną warstwę, nic się nie stanie?

    1. W tym torcie nie ma sensu nasączać ciasta ponieważ jest już wilgotne :)

  26. Kamila M. says:

    Wygląda rewelacyjnie :) !

  27. Pięknie Ci wyszedł :)

    1. Witam.A czy jak krem czekoladowy zrobię z 500 ml śmietanki 30% a reszte składników tak samo to wyjdzie?????

    2. aneta Autor says:

      tak :)

  28. Pięknie Ci wyszedł!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij