Ciasto z masłem orzechowym na krakersach solonych z czekoladową polewą i prażonymi orzeszkami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu bez pieczenia.
Ciasto z tego przepisu to konkretna porcja deseru. Słodkie, orzechowe z przełamaniem słonymi krakersami i polewą z gorzkiej czekolady.
Deser nie należy do lekkich pod względem kalorii, ale jeden kawałek deseru i przekonasz się, że było warto.
Ciasto z masłem orzechowym to połączenie przepysznego i lekkiego kremu na bazie masła orzechowego z solonymi krakersami oraz polewą. Super smaczne ciasto i do tego bez pieczenia w połączeniu smaków, które się uzupełniają i świetnie razem współgrają.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy bez pieczenia.
CIASTO Z MASŁEM ORZECHOWYM NA KRAKERSACH
SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:
- 300 g masła, temp. pokojowa
- 1 1/4 szklanki masła orzechowego
- 200 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 3 opakowania krakersów solonych
- ok. 1 szklanki orzeszków ziemnych, obranych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
folią
spożywczą.
Na
dnie
układamy
warstwę
krakersów.
Miękkie
masło
miksujemy
przesz
ok.
3-5
minut,
aż
będzie
puszyste.
Następnie
dodajemy
po
łyżce
masło
orzechowe,
przesiany
cukier
puder,
wanilię
i
na
koniec
powoli
wlewamy
śmietankę
miksując
przez
ok.
5
minut,
aż
masa
stanie
się
lekko
puszysta.
Wykładamy
krem
tak,
aby
powstały
cztery
warstwy
(kończąc
na
kremie).
Śmietankę
podgrzewamy,
następnie
dodajemy
kawałki
czekolady
i
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Gorącą
polewę
wykładamy
na
krem
i
dokładnie
rozsmarowujemy.
Orzeszki
miksujemy
w
blenderze
lub
drobno
siekamy.
Prażymy
na
suchej
patelni
i
oprószamy
wierzch
ciasta.
Owijamy
folią
i
wkładamy
na
całą
noc
do
lodówki.
Komentarze
Czy do polewy może być czekolada mleczna?
tak, ale najlepiej pół na pół z gorzką
A czy do masy można dodać serek mascarpone? Jeśli tak to w ktorym momencie?
mozesz zamienic smietanke na mascapone, ale wtedy ciasto bedzie cięższe