Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia

Ciasto z masłem orzechowym na krakersach

Czerwiec 30, 2020 , 56450 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto z masłem orzechowym na krakersach solonych z czekoladową polewą i prażonymi orzeszkami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu bez pieczenia.

Ciasto z tego przepisu to konkretna porcja deseru. Słodkie, orzechowe z przełamaniem słonymi krakersami i polewą z gorzkiej czekolady.

Deser nie należy do lekkich pod względem kalorii, ale jeden kawałek deseru i przekonasz się, że było warto.

Ciasto z masłem orzechowym to połączenie przepysznego i lekkiego kremu na bazie masła orzechowego z solonymi krakersami oraz polewą. Super smaczne ciasto i do tego bez pieczenia w połączeniu smaków, które się uzupełniają i świetnie razem współgrają.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy bez pieczenia.

Ciasto z masłem orzechowym

CIASTO Z MASŁEM ORZECHOWYM NA KRAKERSACH

SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:

  • 300 g masła, temp. pokojowa
  • 1 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 3 opakowania krakersów solonych
  • ok. 1 szklanki orzeszków ziemnych, obranych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie układamy warstwę krakersów.
Miękkie masło miksujemy przesz ok. 3-5 minut, aż będzie puszyste. Następnie dodajemy po łyżce masło orzechowe, przesiany cukier puder, wanilię i na koniec powoli wlewamy śmietankę miksując przez ok. 5 minut, aż masa stanie się lekko puszysta. Wykładamy krem tak, aby powstały cztery warstwy (kończąc na kremie).
Śmietankę podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Gorącą polewę wykładamy na krem i dokładnie rozsmarowujemy. Orzeszki miksujemy w blenderze lub drobno siekamy. Prażymy na suchej patelni i oprószamy wierzch ciasta. Owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki.

Ciasto z masłem orzechowym
Ciasto z masłem orzechowym
Ciasto z masłem orzechowym

Komentarze

  • Odpowiedz Anna Kwiecień 11, 2021 at 19:02

    Czy do polewy może być czekolada mleczna?

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 12, 2021 at 14:06

      tak, ale najlepiej pół na pół z gorzką

  • Odpowiedz Marlena Marzec 26, 2021 at 19:41

    A czy do masy można dodać serek mascarpone? Jeśli tak to w ktorym momencie?

    • Odpowiedz aneta Marzec 29, 2021 at 13:20

      mozesz zamienic smietanke na mascapone, ale wtedy ciasto bedzie cięższe

    1 2

    Dodaj komentarz