Ciasto z bananami „bananowy puszek” jest to dosłownie ciasto przypominające puszek. Bardzo delikatne, pyszne i słodkie z wyczuwalnym smakiem i aromatem banana.
Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jedynie o czym, trzeba pamiętać to wyciągniecie składników wcześniej, aby uzyskały temp. pokojową.
Dlaczego ciasto jest jak obłoczek? Przede wszystkim dzięki ubitym białkom , ale także małej ilości mąki pszennej. Zamiennie dodajemy kisiel oraz budyń, dzięki czemu ciasto ma lekką i przypomina troszkę ciasta piaskowe.
Banany kroimy i dodajemy do ciasta tuż przed pieczeniem, aby zbyt mocno nam nie ściemniały.
Ciasto z bananami „bananowy puszek” to doskonały przepis na szybki deser, który będzie pasował idealnie do kawy lub herbaty.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z bananami.
CIASTO Z BANANAMI – BANANOWY PUSZEK
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 7 jajek
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki tortowej, czubate
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 115 g kisielu cytrynowe / pomarańczowego, proszek (bez cukru)
- 115 g budyniu waniliowego, proszek (bez cukru)
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 3 banany
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę, proszek, kisiel oraz budyń przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywna masę. Pod koniec dodajemy powoli cukry oraz po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy olej oraz w kilku niedużych porcjach suche składniki. Banany kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do masy lekko mieszając. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temp.170 C przez około 60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.



Witam, czy można z tego przepisu zrobić muffinki?
Myślę, że tak :)
Super ???? moja córeczka ostatnio wszelkie wypieki toleruje tylko w formie muffinek ???? Dziękuję i pozdrawiam