Ciasto z bananami „bananowy puszek” jest to dosłownie ciasto przypominające puszek. Bardzo delikatne, pyszne i słodkie z wyczuwalnym smakiem i aromatem banana.
Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jedynie o czym, trzeba pamiętać to wyciągniecie składników wcześniej, aby uzyskały temp. pokojową.
Dlaczego ciasto jest jak obłoczek? Przede wszystkim dzięki ubitym białkom , ale także małej ilości mąki pszennej. Zamiennie dodajemy kisiel oraz budyń, dzięki czemu ciasto ma lekką i przypomina troszkę ciasta piaskowe.
Banany kroimy i dodajemy do ciasta tuż przed pieczeniem, aby zbyt mocno nam nie ściemniały.
Ciasto z bananami „bananowy puszek” to doskonały przepis na szybki deser, który będzie pasował idealnie do kawy lub herbaty.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z bananami.
CIASTO Z BANANAMI – BANANOWY PUSZEK
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 7 jajek
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki tortowej, czubate
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 115 g kisielu cytrynowe / pomarańczowego, proszek (bez cukru)
- 115 g budyniu waniliowego, proszek (bez cukru)
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 3 banany
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie
składniki
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę,
proszek,
kisiel
oraz
budyń
przesiewamy
przez
sitko.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywna
masę.
Pod
koniec
dodajemy
powoli
cukry
oraz
po
jednym
żółtku.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
olej
oraz
w
kilku
niedużych
porcjach
suche
składniki.
Banany
kroimy
w
niedużą
kostkę
i
dodajemy
do
masy
lekko
mieszając.
Formę
o
wym.
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Wylewamy
ciasto
i
pieczemy
w
rozgrzanym
piekarniku
do
temp.170
C
przez
około
60
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
oprószamy
cukrem
pudrem.
Komentarze
Witam, czy można z tego przepisu zrobić muffinki?
Myślę, że tak
Super ???? moja córeczka ostatnio wszelkie wypieki toleruje tylko w formie muffinek ???? Dziękuję i pozdrawiam