Domowe rogaliki drożdżowe każdy zna i każdy może je wykonać, nie są skomplikowane i pracochłonne. Możecie poszaleć z nadzieniem i użyć dowolnych dżemów, kremów lub mas. Najlepiej smakują tego samego dnia, w którym zostały upieczone. Z przepisu: A. Aszkiewicz. Słodka Kuchnia Polska.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 15 rogali
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 60 g masła lub margaryny
- 30 g świeżych drożdży
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
- 1/2 szklanki + 2 łyżki ciepłego mleka
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżeczka gorącej wody
- kilka kropli soku z cytryny
DODATKOWO:
- marmolada do nadziewania
- jajko do posmarowania wierzchu rogalików
Mąkę przesiewamy i dodajemy pokruszone drożdże, żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny i sól, lekko mieszamy. Następnie dodajemy ciepłe mleko i wyrabiamy jednolite ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione jeszcze letnie masło i ponownie wyrabiamy, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.Napuszone ciasto lekko wyrabiamy, dzielimy na dwie części i z każdej wałkujemy okrąg i kroimy w trójkąty. Nakładamy po łyżeczce nadzienia i zwijamy dosyć ciasno, rogale składamy ku sobie i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę w dużych odstępach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na ok. 30 min. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody lub mleka. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25-30 min. Cukier puder mieszamy razem z gorącą wodą i sokiem z cytryny, następnie smarujemy jeszcze ciepłe rogale. Smacznego.
Tylko łyżeczka gorącej wody na pół szklanki cukru pudru na lukier? :o
O mniam, czegoś takiego mi potrzeba do jesiennej kawy