Ciasto kinder country nawiązuje do znanego batonika i muszę przyznać, że jest nie mniej smaczne od oryginału. Warstwy czekoladowe są przepyszne z chrupkami, które wzbogacają smak. Ciasto wygląda bardzo ciekawie i jest naprawdę warte spróbowania.
Jedna z czytelniczek zadała mi pytanie czy chrupki w cieście u mnie również są „gumiaste”. Według mnie problem leży w tym, iż pszenica preparowana po jakimś czasie zaczyna chłonąć wilgoć z ciasta i zaczyna tracić swoją chrupkość. Jedyną radę jest podawanie ciasta po jakieś godzinie chłodzenia, wtedy chrupki nie zdążą wchłonąć tyle wilgoci.
Ciasto jest słodkie, kremowe z mnóstwem czekolady. Do ciemnej masy dodałam pół na pół mleczną oraz gorzką, ale jeśli lubisz mocno słodkie ciasta dodaj tylko mleczną.
Ciasto kinder country jest idealne dla dzieci, które uwielbiają słodkie ciasta. Doskonałe na przeróżne imprezy. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie, a efekt jest świetny. Z przepisem poradzą sobie nie tylko osoby, które dobrze czują się w kuchni, ale również z małym doświadczeniem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO KINDER COUNTRY
SKŁADNIKI NA JASNĄ WARSTWĘ:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g białej czekolady
- ok. 80 g chrupek typu kangus
SKŁADNIKI NA CIEMNĄ WARSTWĘ:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g czarnej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- 2 paczki herbatników maślanych
- 2 łyżeczki żelatyny, płaskie
- 1/3 szklanki gorącej wody
- ok. 30-40 g chrupek typu kangus
Tortownicę o wym. 24-26 cm wykładamy herbatnikami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Białą czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną, następnie zostawiamy do przestygnięcia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę pod koniec miksowania wlewamy stopniowo połowę żelatynę. Następnie delikatnie dodajemy czekoladę oraz chrupki, mieszamy do połączenia. Wykładamy na herbatniki, następnie układamy drugą warstwę herbatników. Wkładamy do lodówki.
Mleczną i czarną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie wlewamy pozostałą żelatynę. Masę delikatnie łączymy z roztopioną i ostudzoną czekoladą. Przekładamy na herbatniki i wykładamy resztę chrupek na wierzch ciasta. Chłodzimy przez całą noc.
Czy mogę użyć do jasnej masy 200ml śmietanki 30%?
tak :)
Witam,
Mam pytanko , czym zastąpić te chrupki żeby powstała wersja bezglutenu? Skoro ryz nie jest słodki to jaka inna opcja. Dziękuje za wszystkie pomysły.
Może jakieś chrupki bezglutenowe, nie do końca wiem bo nie stosuje takiej diety.
A gdyby podprażyć ryż preparowany czy Kangusy to może tak szybko by nie zmiękły? Właśnie tej gumowatości trochę się boję. Wszystkie dotąd wypróbowane przepisy były bardzo udane. Jak długo pozostają chrupiące? Pozdrawiam serdecznie ????
Rzeczywiście z czasem robią się dosyć miękkie i gumowate. Wypróbować rzeczywiście możesz podprażenie :)
Czy może być ryż preparowany zamiast ciastek typu Kangus?
Ryż preparowany nie jest słodki i ciasto może wyjść mało słodkie.
Wystarczy godzina na chłodzenie jak u góry w opisie? Czy lepiej całą noc?
Najlepiej całą noc :)
Ciacho na wypasie:))