Ciasto kinder country nawiązuje do znanego batonika i muszę przyznać, że jest nie mniej smaczne od oryginału. Warstwy czekoladowe są przepyszne z chrupkami, które wzbogacają smak. Ciasto wygląda bardzo ciekawie i jest naprawdę warte spróbowania.
Jedna z czytelniczek zadała mi pytanie czy chrupki w cieście u mnie również są „gumiaste”. Według mnie problem leży w tym, iż pszenica preparowana po jakimś czasie zaczyna chłonąć wilgoć z ciasta i zaczyna tracić swoją chrupkość. Jedyną radę jest podawanie ciasta po jakieś godzinie chłodzenia, wtedy chrupki nie zdążą wchłonąć tyle wilgoci.
Ciasto jest słodkie, kremowe z mnóstwem czekolady. Do ciemnej masy dodałam pół na pół mleczną oraz gorzką, ale jeśli lubisz mocno słodkie ciasta dodaj tylko mleczną.
Ciasto kinder country jest idealne dla dzieci, które uwielbiają słodkie ciasta. Doskonałe na przeróżne imprezy. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie, a efekt jest świetny. Z przepisem poradzą sobie nie tylko osoby, które dobrze czują się w kuchni, ale również z małym doświadczeniem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO KINDER COUNTRY
SKŁADNIKI NA JASNĄ WARSTWĘ:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g białej czekolady
- ok. 80 g chrupek typu kangus
SKŁADNIKI NA CIEMNĄ WARSTWĘ:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g czarnej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- 2 paczki herbatników maślanych
- 2 łyżeczki żelatyny, płaskie
- 1/3 szklanki gorącej wody
- ok. 30-40 g chrupek typu kangus
Tortownicę
o
wym.
24-26
cm
wykładamy
herbatnikami.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Białą
czekoladę
roztapiamy
nad
kąpielą
wodną,
następnie
zostawiamy
do
przestygnięcia.
Kremówkę
ubijamy
na
sztywną
masę
pod
koniec
miksowania
wlewamy
stopniowo
połowę
żelatynę.
Następnie
delikatnie
dodajemy
czekoladę
oraz
chrupki,
mieszamy
do
połączenia.
Wykładamy
na
herbatniki,
następnie
układamy
drugą
warstwę
herbatników.
Wkładamy
do
lodówki.
Mleczną
i
czarną
czekoladę
roztapiamy
w
kąpieli
wodnej,
następnie
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
ubijamy
na
sztywną
masę,
następnie
wlewamy
pozostałą
żelatynę.
Masę
delikatnie
łączymy
z
roztopioną
i
ostudzoną
czekoladą.
Przekładamy
na
herbatniki
i
wykładamy
resztę
chrupek
na
wierzch
ciasta.
Chłodzimy
przez
całą
noc.
Komentarze
Czy mogę użyć do jasnej masy 200ml śmietanki 30%?
tak