Ciasto shrek to jedno z popularniejszych deserów w internecie, a co za tym idzie chyba jedno ze smaczniejszych. Oczywiście, musiałam się przekonać na własnym podniebieniu. Pieczenie i przygotowanie ciasta udało się bez większych komplikacji, chociaż znawcy zastanawiają się dlaczego nie ma na wierzchu galaretki. Rozwiązanie jest proste ciasto wyszło za wysokie, więc z niej zrezygnowałam i wcale nie żałuje, że jej nie było. Sekretem tego ciasta jest delicja, która jest „kropką na i” i rewelacyjnie zaznacza smak zielonej masy. Przepis ze strony Tesco, z lekką przeróbką. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka startej skorki z limonki
SKŁADNIKI DO NASĄCZENIA:
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 4 łyżki ciepłej wody
SKŁADNIKI NA ZIELONĄ MASĘ:
- 1 l zielonego soku typu Kubuś lub Pysio
- 3 op. budyniu śmietankowego
SKŁADNIKI NA BIAŁĄ MASĘ:
- 400 g śmietanki kremówki 30%
- 1 op. galaretki agrestowej
- ¾ szklanki gorącej wody
- 2 op. ciastek typu delicje, polecam pomarańczowe
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, olej i skórkę z limonki. Lekko łączymy i dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i powoli dodajemy do masy. Formę 25×35 cm. lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25 min, aż biszkopt będzie lekko złoty na wierzchu. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy sokiem z limonki wymieszanym z cukrem pudrem i ciepłą wodą.
W 1,5 szklance zielonego soku rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń, cały czas energicznie mieszamy. Lekko gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie jeszcze gorącą masę wylewamy na biszkopt, wyrównujemy łyżką zamoczoną w wodzie.
Galaretkę rozpuszczamy w ¾ gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy powoli cały czas miksując zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Masę przekładamy na zieloną warstwę i wyrównujemy. Na wierzchu układamy delicje lekko dociskając.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na min. 4 godz. do schłodzenia, a najlepiej na całą noc. Smacznego.
Ja nam wersję gdzie delicja jes pomiędzy mieloną a miała masą. a na białą masę wylewa się zieloną galaretkę.