Crumble ze śliwkami to nic innego jak kruche ciasto posypane na owoce. Deser prosty w wykonaniu, a jak bardzo smaczny. Mi najbardziej smakuje polany śmietanką. Przepis ze strony oldyarrestates. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 4 porcje
- 225 g mąki tortowej
- 100 g zimnego masła
- 110 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 kg śliwek
Śliwki kroimy w połówki i pozbywamy się pestek, następnie kroimy jeszcze na pół każdą część i zasypujemy 60 g cukru pudru. Mąkę przesiewamy dodajemy pokrojone w niewielkie części masło, cynamon i pozostały cukier. Łączymy dłońmi do uzyskania grudek. Kokilki lub inne naczynia żaroodporne o poj. 250 ml smarujemy lekko masłem, wkładamy śliwki i zasypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. godzinę do uzyskania złotego wierzchu. Podajemy z gałką lodów lub polane śmietanką 30%. Smacznego.