Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe przekładane kremem z mascarpone i galaretką – przepis

19 stycznia, 2015

Pomimo, że najlepiej lubię ciasta z owocami to czasami mam chęć na ciacho z dużą ilością kremu i kalorii.  Wymyśliłam sobie proste ciasto czekoladowe z cudownym kremem na bazie serka mascarpone i kremówki. Nie mamy o tej porze roku owoców sezonowych np. malin, truskawek dlatego wykonałam je z galaretką w środku. Taki substytut.

Uwielbiam ten krem na bazie dwóch składników. Nie dość, że wszystko razem ubijamy to nie ma mowy o tym, że coś pójdzie nie tak. Serek mascarpone nadaje kremowej konsystencji i nie trzeba bitą śmietanę usztywniać żelatyną lub śmietan-fixem.

Galaretki wykonałam dwie, ale objętościowo wystarczy jedna. Chciałam, żeby było bardziej kolorowo i dałam wiśniową oraz agrestową. Fajnie przełamuje smak kremu przez co nie jest mdły.

Ciasto nie wymaga nawilżania, sam krem jest wystarczającym nawilżeniem dla biszkoptu.

Uwaga: ciasto im dłużej leży tym bardziej zyskuje na smaku. Może to zgroza, ale mi najlepiej smakowało po 4 dniach leżakowania w lodówce.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z kremem.

ciasto-czekoladowe-przekladane-kremem-z-galaretka

CIASTO CZEKOLADOWE PRZEKŁADANE KREMEM MASCARPONE I GALARETKĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM Z MASCARPONE:

  • 350 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

 DODATKOWO:

  • galaretka np. truskawkowa (ja użyłam dwóch kolorów)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Galaretkę zalewamy dzień wcześniej wrzącą wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ja użyłam dwóch dla uzyskania rożnych kolorów.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy, cały czas miksując na średnich obrotach. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na najmniejszych obrotach. Mąkę, kakao, proszek przesiewamy do miseczki. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki delikatnie w kilku partiach dodajemy suche składniki. Formę o wym. 23×23 cm wykładamy papierem do pieczenia (formę można lekko posmarować margaryną wtedy papier będzie lepiej przylegał). Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25-30 min do tzw. suchego patyczka. Jeszcze gorący wyciągamy z piekarnika i rzucamy na zabezpieczoną podłogę z 40 cm, aby biszkopt nie opadł. Studzimy i przekrawamy na dwie części.

Serek i śmietankę przekładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy, aż krem stanie się gęsty i dobrze ubity. Wykładamy troszkę mniej niż połowę kremu na blat biszkoptowy. Galaretkę kroimy w kostkę i układamy na kremie. Przykrywamy pozostałym kremem, zostawiając kilka łyżek na wierzch ciasta. Przykrywamy lekko dociskając drugim blatem biszkoptowym. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy czekoladą pokrojoną nożem lub startą na tarce. Wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

ciasto-czekoladowe-przekladane-kremem-z-galaretka-3

ciasto-czekoladowe-przekladane-kremem-z-galaretka-1

ciasto-czekoladowe-przekladane-kremem-z-galaretka-2

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jakie zrobić proporcje na większą blachę żeby było rownie wysokie?.

    1. Na jaką blaszkę potrzebujesz składników?

  2. Witam jaki rozmiar blaszki??

    1. 23 x 23 cm :)

  3. Ile dodać kremówki jeśli mam tylko 250 g mascarpone?

    1. aneta Autor says:

      Możesz zmniejszyć do 400 ml

  4. Witam, czy można zastąpić mąkę tortową jakąś bezglutenową i jaką najlepiej? Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Nie piekłam nigdy na mace bezglutenowej, ale może po prostu wykorzystaj jakąś lekką mąkę, którą znasz :)

  5. 2/3 szklanki mąki to ile gramów?

  6. Placek świetny,dzieci zachwycone,Polecam ale ja bym dała więcej serka bo za mało na taką ilość śmietany,i się nie trzymał tak

  7. Katarzyna says:

    A mi ciagle opada biszkopt :(

    1. Gorący pani obkroila w koło blaszki?

    2. Najlepiej jest wyłożyć tylko dół blaszki papierem, a boki zostawić, niczym nie smarować, mi się też zapadał, bo ciasto się przyklejało do papieru z boku.

  8. Ciasto rewelacyjne. Rodzinka zadowolona. Polecam przepis.

  9. Witam, mam pytanie – czy smietanke kremowkę najpierw samą ubic i pózniej dodać mascarpone czy odrazu razem zmiksować? Z góry dziekuje za odpowiedź, pizdrawiam serdecznie :)

    1. aneta Autor says:

      od razu:)

  10. ELISABETH says:

    Ja zrobilam w minimalist wiekszej tortownicy I uwazam ze za Nikki. Nastepnym razem tez zrobię w okraglej 26 cm

  11. Ciasto wyszło pyszne,Świetny przepis, dziękuję

  12. Witam jeśli dodam 250g mascarpone wyjdzie za rzadki krem?? Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Torszkę będzie rzadszy :)

  13. Wlasnie upielkam biszkopt. I robilam dokaldnie wedlug przepisu.
    Biszkopt nie wyszedl ani troche w tak ciemnym kolorze jak ten na zdjeciu…

  14. Świetny przepis. Ja na dół dałam wisienki z kompotu dało to super efekt.

  15. Magdalena says:

    Ciasto rewelacja. Nie jestem fanką ciasta biszkoptowego ale to bardzo mi smakuje. Zrobiłam już z tego przepisu biszkopt kilka razy. Przekładam budyniem, bitą śmietaną i bitą śmietaną wymieszaną z jogurtem typu greckiego. Na wierzch zawsze wylewam roztopioną mleczną czekoladę wedla z odrobiną mleka. Mniam. Dziś zrobię masę dokładnie tak jak w Pani przepisie.

  16. Do piany z ubitych bialek wrzucam żółtka i mąkę? Dziś debiut ,,ciasta,, i nie wiem jak sie zabrać:)

    1. aneta Autor says:

      dokladnie :)

  17. Ciasto pychotka. Bardzo łatwy przepis. Jestem zachwycona. Wyszło idealne. Biszkopt piękny wysoki nie opadł.

  18. A czy ciasto mozna upiec w tortownicy o średnicy 24 cm czy musi być większa?

    1. Możesz nieco zmniejszyć składniki

  19. A jeśli mam blache 23,5 × 28 to jakie proporcje wystarcza ?

    1. Możesz zwiększyć o 1/3 składniki :)

  20. Chce zrobić ale na blachę 25×35 ile więcej składników użyć?

    1. Możesz zwiększyć składniki o 1/3 i to wystarczy :)

  21. A czy można zamiast galaretki dodać owoce granatu?

    1. Pewnie :)

  22. Uwielbiam ten przepis.prosty szybki efektowny i zawsze sie udaje.bardzo za niego dziekuje !!!!polecam wszystkim

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję :)

  23. Justyna D. says:

    A jak to jest z rzucaniem tej blachy? Poważnie tak trzeba zrobić? Ale tak jak pieczemy czy odwrócić blache i rzucić?

    1. Wczoraj robiłam ciasto wyszło bardzo dobrze, zrobiłam tak jak w przepisie. Położyłam koc na podłodze i spuściłam blachę razem z ciastem tak jak pieczemy, nie odwrotnie. Nie wiem co to ma zmienić, może następnym razem spróbuję bez zrzucania. W każdym razie nie zaszkodziło i ciasto wyszło.

    2. Justyna D. says:

      Ja również zrobiłam tak jak w przepisie kazano i wyszło super. A rzuca sie by biszkopt nie opadł, dowiedziałam sie tego :-)

  24. Czy mogę upiec to ciasto w tortownicy o wymiarach 26 cm nie zmieniając ilości podanych składników, wszystko tak samo tylko w tej tortownicy? Pozdrawiam :)

    1. Bedzie wysokie jeśli nie zmienisz proporcji :)

  25. A ja mam pytanie czy mogę upiec to ciasto w tortownicy o wymiarach 26 cm nie zmieniając porcji podanych składników, będzie ok?

  26. Jeśli dodam 500g mascarpone masa nie będzie za rzadka /gęsta?

  27. A jeśli dodam 500g mascarpone to masa może wyjść za gęsta /rzadka?

    1. Dodałam 500g mascarpone i masa wyszła super i nie zwiększałam ilości cukru

  28. Patrycja N. says:

    Chce zrobic taki tort, ale z 3 blatow ciasta i zastanawiam sie o ile zwiekszyc ilosci skladnikow w biszkopcie i kremie, bo pisala Pani ze ciasto dosyc wysokie. Tak na chlopski rozum to o 1/3. Blaszka bedzie 24 x 24.

    1. Ilovebake says:

      O 1/3 jak najbardziej wystarczy :)

  29. Magdalena K. says:

    To chyba sie skusze na podwojna proporcje i zrobie w duzej blaszce. Dziekuje i swoja droga mostwo fantastycznych przepisow.

  30. Magdalena K. says:

    Chcialam zapytac o rozmiar blaszki -czy faktycznie ma byc taka mala i kwadratowa?

    1. Ilovebake says:

      Jeśli chcesz, aby ciasto wyszło wysokie to wykonaj w blaszce 23-x 23 cm lub nieco większej :)

  31. Termoobieg czy gora dol?

    1. Ilovebake says:

      Piekłam góra-dół :)

  32. Barbara B. says:

    Ze względu na to, że mój narzeczony nie jest fanem czekolady na górę nie sypałam czekolady tylko wymieszałam masę z pokrojoną w kostkę brzoskwinią i czekam aż ciasto będzie gotowe do jedzenia :) Już teraz wygląda smakowicie, a i masa była pyszna gdy wyjadałam resztki z miski :D

  33. Nie trzeba najpierw osobno ubić śmietany i dopiero potem wymieszać z mascarpone????

    1. Ilovebake says:

      Nie ma takiej potrzeby :) Miksuj od razu razem i z czasem jak masa zacznie gęstnieć wszystko razem stworzy jednolity i gęsty krem :)

    2. Zrobiłam tak jak w przepisie, na początku wyglądało okej ale po chwili serek sie zważył i cały krem do wyrzucenia ????????

    3. Ilovebake says:

      Powinnas dalej miksowac, az do polaczenia :)

  34. A cukier puder do kremu tez dodac bo nie bylo napisane w wykonaniu przepisu a w skladnikach jest

    1. Cukier puder dodajemy do kremu wcześniej przesiewając przez sitko :)

  35. Dziś upiekłam to ciasto…Pyszne !!!!będę wracała do tego przepisu

    Kasia

  36. Ciasto pyszne, gościa bardzo smakowało. :)

  37. Ciasto wyszło dobre, ale bez rewelacji. Pozdrawiam ; )

  38. Czy na bazie tego przepisu można zrobić torcik z owocami? Ja chyba sprobuję bo ciasto wyszło przepyszne.

    1. Ilovebake says:

      Pewnie, że można :)

    2. Tylko czy potrzeba nasączać biszkopt?

    3. Ilovebake says:

      Mozesz nasaczyc bo jest to zwykly biszkopt :)

    4. A jakie proponujesz nasączenie?

    5. Ilovebake says:

      herbata+sok z cytryny+cukier puder oraz alkohol opcjonalnie :)

  39. Nammaniee says:

    Ile go piec „?

    1. Ilovebake says:

      Biszkopt 20-30 min do suchego patyczka

  40. Ciasto pycha

  41. Fantastyczne :) Ciasto zrobiło furorę wśród znajomych, bardzo szybko znikało z talerza. Super przepis :)

    1. Ilovebake says:

      Dzięki wielkie za komentarz :)

  42. Czemu mam go rzucić na podłogę?

  43. Agnieszka J. says:

    „Jeszcze gorący wyciągamy z piekarnika i rzucamy na zabezpieczoną podłogę z 40 cm, aby biszkopt nie opadł…”
    mam pytanie czy to ciasto to rzucac w blaszce czy najpierw wyjac?

    1. W formie rzucamy zaraz po wyjeciu z piekarnika potem studzimy i przekrawamy :) pozdrawiam

    2. Agnieszka J. says:

      dziekuje, tak zrobilam :) wyszedl piekny teraz mozna skladac :) dziekuje za przepis pozdrawiam :)

    3. dawniej się trzaskało blaszką z ciastem o blat, żeby ciasto lepiej od blaszki odeszło, a ludzie bezmyślnie to powtarzają nie zastanawiając się po co, w końcu ktoś zapytał więc trzeba wymyślić odpowiedź. Ciasto wcale nie opadnie jeśli się nie rzuci ciastem, to jest głupota.

    4. Nie każdym ciastem rzucamy o podłogę tylko biszkoptem po to aby usunąć nadmiar gorącego powietrza i żeby był równy po wystudzeniu. Od zawsze tak robię jak raz zapomniałam to na środku była lekka Górka a ja lubię jak jest płaski :) szczególnie jak muszę go przekroić tak jak w tym przypadku :)

  44. Ciasta czekoladowe z kremem za każdym razem powodują u mnie ślinotok :) Robisz świetne zdjęcia :)

    1. Dzięki :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x