Znajdź swój przepis

Sernik na zimno z brzoskwiniami

27 sierpnia, 2018

Leciutki i delikatny sernik z brzoskwiniami na herbatnikach ze słodką posypką z wiórków kokosowych. Bardzo prosty, szybki i do tego pięknie wyglądający deser.

W sezonie możesz dodać świeże brzoskwinie obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki. Natomiast poza sezonem warto sięgnąć po z puszki.

Sernik na zimno z brzoskwiniami jest leciutki dzięki połączeniu twarogu z jogurtem i niewielkiej ilości ubitej śmietanki, która lekko podnosi sernik. Owoce nadają świeżości i orzeźwienia deserowi. Natomiast wiórki koksowe są słodziutkie i chrupiące jak kruszonka.

Sernik smakuje wspaniale i do tego przepis jest mega prosty bez pieczenia.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sernik.

sernik na zimno z brzoskwiniami

SERNIK NA ZIMNO Z BRZOSKWINIAMI

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 500 g twarogu, trzykrotnie zmielonego
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POSYPKĘ KOKOSOWĄ:

  • 1 łyżka masła
  • 100 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych

DODATKOWO:

  • opakowanie herbatników maślanych
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie

Formę o wym. 25×35 cm lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki jeden obok drugiego. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny i przesianym cukrem pudrem. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, dodajemy do sera i delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę i mieszamy do połączenia. Masę wykładamy na herbatniki. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na kawałki. Układamy na masie serowej lekko wciskając w środek. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Masło rozpuszczamy razem z cukrem, dodajemy wiórki i podgrzewamy, aż będą zarumienione. Oprószamy wierzch sernika.

sernik na zimno z brzoskwiniami sernik na zimno z brzoskwiniami-3 sernik na zimno z brzoskwiniami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x