Leciutki i delikatny sernik z brzoskwiniami na herbatnikach ze słodką posypką z wiórków kokosowych. Bardzo prosty, szybki i do tego pięknie wyglądający deser.
W sezonie możesz dodać świeże brzoskwinie obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki. Natomiast poza sezonem warto sięgnąć po z puszki.
Sernik na zimno z brzoskwiniami jest leciutki dzięki połączeniu twarogu z jogurtem i niewielkiej ilości ubitej śmietanki, która lekko podnosi sernik. Owoce nadają świeżości i orzeźwienia deserowi. Natomiast wiórki koksowe są słodziutkie i chrupiące jak kruszonka.
Sernik smakuje wspaniale i do tego przepis jest mega prosty bez pieczenia.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sernik.
SERNIK NA ZIMNO Z BRZOSKWINIAMI
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500 g twarogu, trzykrotnie zmielonego
- 400 g jogurtu naturalnego
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POSYPKĘ KOKOSOWĄ:
- 1 łyżka masła
- 100 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
DODATKOWO:
- opakowanie herbatników maślanych
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
Formę o wym. 25×35 cm lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki jeden obok drugiego. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny i przesianym cukrem pudrem. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, dodajemy do sera i delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę i mieszamy do połączenia. Masę wykładamy na herbatniki. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na kawałki. Układamy na masie serowej lekko wciskając w środek. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Masło rozpuszczamy razem z cukrem, dodajemy wiórki i podgrzewamy, aż będą zarumienione. Oprószamy wierzch sernika.