Ciekawy przepis na ciasto 7 days z rogalikami o smaku czekoladowym. Biszkopt kakaowy, krem śmietankowy i zatopione w nim rogaliki 7 days. Całość polana pyszną polewą czekoladową. Rewelacyjne i zarazem zaskakujące połączenie smaków.
Biszkopt posmarowałam dżemem jagodowym, natomiast może być również bardziej kwaśny porzeczkowy lub wiśniowy. Dżem nawilża biszkopt i dodatkowo podkręca smak i nadaje świeżości.
Do ciasta możesz dodać rogaliki o smaku czekoladowym lub szampańskie o delikatniejszym smaku. Zatopione w lekkim kremie śmietankowym stanowią fajna przeciwwagę i ciekawy pomysł na deser.
Ciasto 7 days jest słodziutkie, lekkie i do tego czekoladowe. Rogaliki doskonale komponują się z całym ciastem i przepysznie smakują. Długo przymierzałam się do wypróbowania takiego deser, ale to ciasto to strzał w dziesiątkę.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO 7 DAYS
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 1/2 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny, czubate
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 ml mleka
DODATKOWO:
- 1 opakowanie mini rogalików 7 days
- mały słoiczek dżemu porzeczkowego lub jagodowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Jajka najlepiej jeśli będą w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukry i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Delikatnie mieszamy, aby piana z białek jak najmniej opadła.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej) i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę.
Jeden blat biszkoptu smarujemy połową dżemu, wykładamy 1/3 kremu i układamy rogaliki jeden obok siebie w rzędach. Wykładamy pozostały krem i układamy na wierzchu biszkopt, który smarujemy pozostałym dżemem. Gotowe ciasto wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Mleko podgrzewamy razem z masłem do rozpuszczenia, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylewamy na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy na 15 min do lodówki, aż polewa stężeje.
Dzień dobry,
Czy biszkopt można upiec dzien wcześniej i przełożyć kremem na nastepny dzien? tzn. chce upiec biszkopt we wt, przelozyc ciasto w srode i podac gosciom w czwartek :) Pozdrawiam
Jak najbardziej :)
dziekuje ;)
a czy ciasto nabiera lepszego smaku z czasem? tzn lepiej jak je zrobie w całości we wt i podam w czw czy lepiej „na swiezo”, zrobic w srode i podac w czw?
Zastanawiam się czy biszkopt nie będzie za cienki jak zrobię go na blaszce 30×25
robiłam coś podobnego ale z rogalikami domowej roboty, było pycha
Fajny pomysł :)