Ciekawy przepis na ciasto 7 days z rogalikami o smaku czekoladowym. Biszkopt kakaowy, krem śmietankowy i zatopione w nim rogaliki 7 days. Całość polana pyszną polewą czekoladową. Rewelacyjne i zarazem zaskakujące połączenie smaków.
Biszkopt posmarowałam dżemem jagodowym, natomiast może być również bardziej kwaśny porzeczkowy lub wiśniowy. Dżem nawilża biszkopt i dodatkowo podkręca smak i nadaje świeżości.
Do ciasta możesz dodać rogaliki o smaku czekoladowym lub szampańskie o delikatniejszym smaku. Zatopione w lekkim kremie śmietankowym stanowią fajna przeciwwagę i ciekawy pomysł na deser.
Ciasto 7 days jest słodziutkie, lekkie i do tego czekoladowe. Rogaliki doskonale komponują się z całym ciastem i przepysznie smakują. Długo przymierzałam się do wypróbowania takiego deser, ale to ciasto to strzał w dziesiątkę.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO 7 DAYS
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 1/2 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny, czubate
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 ml mleka
DODATKOWO:
- 1 opakowanie mini rogalików 7 days
- mały słoiczek dżemu porzeczkowego lub jagodowego
*
1
szklanka
o
pojemności
250
ml.
Jajka
najlepiej
jeśli
będą
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao
i
proszkiem.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukry
i
miksujemy,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Na
koniec
za
pomocą
szpatułki
lub
dużej
łyżki
drewnianej
w
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki.
Delikatnie
mieszamy,
aby
piana
z
białek
jak
najmniej
opadła.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
podobną
smarujemy
lekko
tłuszczem
i
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
(nie
wrzącej)
i
mieszamy
do
całkowitego
rozpuszczenia,
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywną
masę,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
powoli
wlewamy
żelatynę.
Jeden
blat
biszkoptu
smarujemy
połową
dżemu,
wykładamy
1/3
kremu
i
układamy
rogaliki
jeden
obok
siebie
w
rzędach.
Wykładamy
pozostały
krem
i
układamy
na
wierzchu
biszkopt,
który
smarujemy
pozostałym
dżemem.
Gotowe
ciasto
wkładamy
na
kilka
godzin
lub
całą
noc
do
lodówki.
Mleko
podgrzewamy
razem
z
masłem
do
rozpuszczenia,
dodajemy
kawałki
czekolady
i
mieszamy
do
uzyskania
jednolitej
konsystencji.
Wylewamy
na
wierzch
ciasta
i
równomiernie
rozprowadzamy.
Wkładamy
na
15
min
do
lodówki,
aż
polewa
stężeje.
Komentarze
Dzień dobry,
Pozdrawiam
Czy biszkopt można upiec dzien wcześniej i przełożyć kremem na nastepny dzien? tzn. chce upiec biszkopt we wt, przelozyc ciasto w srode i podac gosciom w czwartek
Jak najbardziej
dziekuje
a czy ciasto nabiera lepszego smaku z czasem? tzn lepiej jak je zrobie w całości we wt i podam w czw czy lepiej „na swiezo”, zrobic w srode i podac w czw?
Zastanawiam się czy biszkopt nie będzie za cienki jak zrobię go na blaszce 30×25
robiłam coś podobnego ale z rogalikami domowej roboty, było pycha
Fajny pomysł