Znajdź swój przepis

Kruche rogaliki serowe

31 października, 2012

Chyba każdy z nas uwielbia rogaliki i to nie tylko te puchate, drożdżowe, ale i kruche z marmoladą. Ten przepis na kruche rogaliki serowe dodatkowo jest z dodatkiem serka śmietankowego, który sprawia, że smak jest ciekawszy. Jeśli nie macie akurat marmolady, rogaliki możecie zrobić bez nadzienia tylko z lukrem, a i tak będą bardzo smaczne.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 30 rogalików

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 250 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 1 szklanka marmolady

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki ciepłej wody

Mąkę przesiewamy dodajemy serek oraz pokrojone na drobne kawałeczki masło. Wyrabiamy, aż powstanie jednolite ciasto. Następnie owijamy w folię i wkładamy na min. godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy tworząc okrąg. Wykrawamy trójkąty dowolnej wielkości, następnie na każdym kładziemy niewielką ilość marmolady i zwijamy zaczynając od szerszego boku, zbliżając do siebie końce, formujemy rogalik.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20-25 min. w temp. 200 C. Upieczone rogaliki studzimy. Wszystkie składniki na lukier przekładamy do miseczki i mieszamy, jeśli jest za gęsty możemy dolać więcej wody lub soku z cytryny w zależności od upodobań. Przestudzone rogaliki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dzień dobry, czy można jakoś zmodyfikować przepis żeby rogaliki nie były zbyt tłuste? Dla mnie są ok, ale dla męża trochę za tłuste właśnie. Jeśli np dodam jajka i więcej mąki?

    1. mozesz zmniejszyc ilosc margaryny a dodac wiecej serka :) ewentualnie pokombinuj z jajkiem tylko trzymaj sie konsystencji

    2. Aha, dziękuję :) Pozdrawiam.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij