Znajdź swój przepis

Kopiec kreta

2 listopada, 2012

Nigdy nie myślałam, że wykonam to ciasto kopiec kreta sama w domu, wydawało mi się bardzo skomplikowanie. Natomiast jest zupełnie odwrotnie, nie miałam żadnych problemów podczas przygotowania. Niestety nie obeszło się bez lekkiego zakalca ( widać na zdj. ), ale ciasto i tak było bardzo dobre. Mi może trochę mniej smakowało, ponieważ nie przepadam za bananami w cieście, ale mój M. nie mógł się mu oprzeć:).  Mam już pomysł, aby wykonać je np. z wiśniami lub brzoskwiniami. Na razie polecam wypróbować ten przepis, który znalazłam na stronie Olga Smile. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 100 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki kakao

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 0,5 l śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g czekolady deserowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3-4 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny

W niewielkiej miseczce rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Następnie dodajemy cukier, maślankę oraz ostudzone masło i miksujemy na jednolitą masę ( ciasto powinno mieć średnio gęstą konsystencję ). Tortownicę u mnie o śr. 26 cm ( w oryg. przepisie 24 cm ) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( lepiej się będzie trzymać ). Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez ok. 45 min. w temp. 180. Po upieczeniu ciasta nie wykładamy od razu z piekarnika, ponieważ opadnie. Zostawiamy na 15 min. i dopiero po tym czasie wyciągamy. Po lekkim przestudzeniu ścinamy wierzch ciasta w zależności od tego jak wysokie nam wyrosło może to być 1-2 cm.

REKLAMA:

Z ciasta wydrążamy miąższ tak, aby brzegi i spód ciasta były nietknięte.

Czekoladę dokładnie rozdrabniamy na drobne kawałeczki. Żelatynę rozpuszczam w ok. 2 łyżkach gorącej wody i mieszam do całkowitego rozpuszczenia, odstawiam.

Śmietanę ubijam z niewielka ilością soli. Pod koniec ubijania dodaję przesiany cukier puder oraz powoli ostudzoną żelatynę. Na koniec dodajemy pokrojona czekoladę, mieszamy.

Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Układamy je w wydrążonym cieście. Następnie nakładamy masę śmietanową kształtując kopiec. Ciasto, które pozostało nam z wydrążenia i wycięcia rozdrabniamy dłońmi na tzw. kruszonkę i obsypujemy dokładnie kopczyk, lekko dociskając. Ciasto wkładamy do lodówki na min. 0,5-1 godz. Smacznego.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij