Placek z rabarbarem jest lekki, puszysty i idealny, gdy mamy tylko chwilę na przygotowanie pysznego ciasta. Połączenie słodkiego ciasta z kwaśnym rabarbarem jest przepyszne. Placek oprószamy cukrem pudrem i mamy ciasto idealne na majówkę do koszyka piknikowego.
Ciasto jest przede wszystkim tak puszyste dzięki ubitym białkom, które są lekkie jak puszek i sprawiają, że konsystencja ciasta jest bardziej napowietrzona. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że ciasto jest lżejsze i troszeczkę przypomina w konsystencji babkę piaskową.
Rabarbar przed pieczeniem dobrze jest oprószyć cukrem, aby troszkę puścił sok i zostawić na 15 min. Rabarbar na pewno w cieście będzie bardziej miękki.
Placek z rabarbarem to kolejny klasyk, który zawsze się udaje. Doskonale sprawdzą się również inne owoce np. truskawki, maliny, jagody lub owoce mrożone poza sezonem. Takie ciasta uwielbia moja babcia, nieprzekombinowane i najzwyklejsze. Czasami warto pokusić się i wykonać je dla bliskich nam osób.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z rabarbarem.
PLACEK Z RABARBAREM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łodygi rabarbaru
DODATKOWO:
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do oprószenia
Rabarbar kroimy na kawałki i oprószamy 2 łyżkami cukru. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukry i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz powoli wlewamy olej. W kilku małych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Formę o wym. 18×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i układamy na wierzchu kawałki rabarbaru. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Oprószamy cukrem pudrem.
Super szybki i smaczny. Polecam
Pycha ! Taki placek jest idealny na podwieczorek :)
Jakiej wielkości blachy Pani użyła?
Juz poprawilam przepis :) Blaszka 18×24 cm ale mozesz upiec w dowolnej do suchego patyczka :)
jakich wymiarów
blaszka,bo zapomniała Pani podać