Znajdź swój przepis

Placek z rabarbarem

27 kwietnia, 2016

Placek z rabarbarem jest lekki, puszysty i idealny, gdy mamy tylko chwilę na przygotowanie pysznego ciasta. Połączenie słodkiego ciasta z kwaśnym rabarbarem jest przepyszne. Placek oprószamy cukrem pudrem i mamy ciasto idealne na majówkę do koszyka piknikowego.

Ciasto jest przede wszystkim tak puszyste dzięki ubitym białkom, które są lekkie jak puszek i sprawiają, że konsystencja ciasta jest bardziej napowietrzona. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że ciasto jest lżejsze i troszeczkę przypomina w konsystencji babkę piaskową.

Rabarbar przed pieczeniem dobrze jest oprószyć cukrem, aby troszkę puścił sok i zostawić na 15 min. Rabarbar na pewno w cieście będzie bardziej miękki.

Placek z rabarbarem to kolejny klasyk, który zawsze się udaje. Doskonale sprawdzą się również inne owoce np. truskawki, maliny, jagody lub owoce mrożone poza sezonem. Takie ciasta uwielbia moja babcia, nieprzekombinowane i najzwyklejsze. Czasami warto pokusić się i wykonać je dla bliskich nam osób.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z rabarbarem.

ciasto z rabarbarem

PLACEK Z RABARBAREM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łodygi rabarbaru

DODATKOWO:

  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do oprószenia

Rabarbar kroimy na kawałki i oprószamy 2 łyżkami cukru. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukry i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz powoli wlewamy olej. W kilku małych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Formę o wym. 18×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i układamy na wierzchu kawałki rabarbaru. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Oprószamy cukrem pudrem.

ciasto z rabarbarem ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem ciasto z rabarbarem ciasto z rabarbarem

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Bożena says:

    Super szybki i smaczny. Polecam

  2. Pycha ! Taki placek jest idealny na podwieczorek :)

  3. Jakiej wielkości blachy Pani użyła?

    1. Juz poprawilam przepis :) Blaszka 18×24 cm ale mozesz upiec w dowolnej do suchego patyczka :)

  4. Urszula R. says:

    jakich wymiarów

    blaszka,bo zapomniała Pani podać

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij