Bardzo prosty przepis na kruche ciasto z wiśniami. Mnóstwo owoców zatopionych w lekkim i chrupiącym cieście. Doskonałe w sezonie jak również w zimie z owoców mrożonych.
Kruche ciasto możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej i zamrozić. Warstwa owocowa jest soczysta, lekko kwaśna i doskonale smakuje w połączeniu z ciastem.
W wersji ciasta z mrożonych wiśni wcześniej lepiej je rozmrozić i lekko odsączyć z nadmiaru soku. Natomiast kolejne etapy przygotowania są już niezmienne.
Kruche ciasto z wiśniami do deser, który możesz podawać oprószony cukrem pudrem z gałką lodów waniliowych lub kleksem z bitej śmietany. Jeśli uwielbiasz połączenia słodkie z kwaśnym będziesz zachwycona tym ciastem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z wiśniami.
KRUCHE CIASTO Z WIŚNIAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny, zimnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:
- ok. 800 g wiśni, wydrylowanych
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 2×40 g budynie waniliowe, proszek
- 2 łyżki bułki tartej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i owijamy folią. Wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godz.
Tortownicę o śr. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ścieramy na tarce o grubych oczkach jedną część zamrożonego ciasta i pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min.
Do wydrylowanych wiśni dodajemy cukier, ekstrakt oraz przesiewamy proszek budyniowy i mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód i oprószamy bułką tartą. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta i pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Czy świeże borówki zamiast wiśni też dadzą radę w tym przepisie? Ciasto wygląda obłędnie, a urodzaj właśnie borówek 🙂
Tak :) dziękuję
Ciasto wyszło świetnie. Nie dodałem olejku migdałowego gdyż to połączenie na chłopski rozum rozwali smak wiśniowy.
Wiśnie mają pismak migdałowy od pestek, dlatego odrobina zapachu migdałowego, pidkresli ich smak. To ma być zaledwie kilka kropli. Pozdrawiam
Ciasto rewelacja 🤤 tak kruchego nie jadłam . Nie jestem wirtuozem cukiernictwa ale to wyszło mistrzowskie . Uczyłam mrożonej mieszkanki owoców czerwonych z Lidla ( częściowo rozmroziłam )
Czy można dodać gotową fruzeline ze słoika?
Jeśli jest gęsta to tak.
Czy mrożone wiśnie wystarczy wymieszać z budyniem, cukrem i tarta bułka? Nie „poplyną” w trakcie pieczenia?
Nie, można dodać 1/2 łyżeczki więcej proszku budyniowego :)
Czy mrożone wiśnie rozmrozć przed dodaniem do ciasta?
nie :)
Zrobiłam to ciasto i jest pyszne. Dzięki za przepis.
Czy z pozostałych białek można zrobić bezę i wyłożyć na wiśnie? ????
tak :)
A czy mogą być mrożone wiśnia i czy wtedy wcześniej trzeba je rozmrozić?
Mogą, nie trzeba rozmrażać wcześniej :)
Czy można dodać wiśnie z kompotu ?
Tak, ale najlepsze są świeże :)
Można dodać mrożone wiśnie?
tak :) lub zastąpić kaszką manną
Czy zamiast wiśni sprawdziłaby się tutaj czerwona porzeczka? :)
tak :)
Hej, czy budyń ma być z cukrem, czy bez? A może wystarczy dodać mąkę ziemniaczana i aromat waniliowy? Nie mam akurat budyniu…
budyń bez cukru:) możesz zrobić własny bydyń :)
Hej!
Czy dodawanie budyniu do wiśni jest konieczne? Czy ma to tylko walory smakowe czy zagęszcza wiśnie..?
Dziękuję za odpowiedź :)
Mery
Chodzi o zagęszczenie :)