Bardzo prosty przepis na kruche ciasto z wiśniami. Mnóstwo owoców zatopionych w lekkim i chrupiącym cieście. Doskonałe w sezonie jak również w zimie z owoców mrożonych.
Kruche ciasto możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej i zamrozić. Warstwa owocowa jest soczysta, lekko kwaśna i doskonale smakuje w połączeniu z ciastem.
W wersji ciasta z mrożonych wiśni wcześniej lepiej je rozmrozić i lekko odsączyć z nadmiaru soku. Natomiast kolejne etapy przygotowania są już niezmienne.
Kruche ciasto z wiśniami do deser, który możesz podawać oprószony cukrem pudrem z gałką lodów waniliowych lub kleksem z bitej śmietany. Jeśli uwielbiasz połączenia słodkie z kwaśnym będziesz zachwycona tym ciastem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z wiśniami.
KRUCHE CIASTO Z WIŚNIAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny, zimnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:
- ok. 800 g wiśni, wydrylowanych
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 2×40 g budynie waniliowe, proszek
- 2 łyżki bułki tartej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i owijamy folią. Wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godz.
Tortownicę o śr. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ścieramy na tarce o grubych oczkach jedną część zamrożonego ciasta i pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min.
Do wydrylowanych wiśni dodajemy cukier, ekstrakt oraz przesiewamy proszek budyniowy i mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód i oprószamy bułką tartą. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta i pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto wyszło świetnie. Nie dodałem olejku migdałowego gdyż to połączenie na chłopski rozum rozwali smak wiśniowy.
Ciasto rewelacja 🤤 tak kruchego nie jadłam . Nie jestem wirtuozem cukiernictwa ale to wyszło mistrzowskie . Uczyłam mrożonej mieszkanki owoców czerwonych z Lidla ( częściowo rozmroziłam )
Czy można dodać gotową fruzeline ze słoika?
Jeśli jest gęsta to tak.
Czy mrożone wiśnie wystarczy wymieszać z budyniem, cukrem i tarta bułka? Nie „poplyną” w trakcie pieczenia?
Nie, można dodać 1/2 łyżeczki więcej proszku budyniowego :)
Czy mrożone wiśnie rozmrozć przed dodaniem do ciasta?
nie :)
Zrobiłam to ciasto i jest pyszne. Dzięki za przepis.
Czy z pozostałych białek można zrobić bezę i wyłożyć na wiśnie? ????
tak :)
A czy mogą być mrożone wiśnia i czy wtedy wcześniej trzeba je rozmrozić?
Mogą, nie trzeba rozmrażać wcześniej :)
Czy można dodać wiśnie z kompotu ?
Tak, ale najlepsze są świeże :)
Można dodać mrożone wiśnie?
tak :) lub zastąpić kaszką manną
Czy zamiast wiśni sprawdziłaby się tutaj czerwona porzeczka? :)
tak :)
Hej, czy budyń ma być z cukrem, czy bez? A może wystarczy dodać mąkę ziemniaczana i aromat waniliowy? Nie mam akurat budyniu…
budyń bez cukru:) możesz zrobić własny bydyń :)
Hej!
Czy dodawanie budyniu do wiśni jest konieczne? Czy ma to tylko walory smakowe czy zagęszcza wiśnie..?
Dziękuję za odpowiedź :)
Mery
Chodzi o zagęszczenie :)