Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z wiśniami

30 lipca, 2018

Bardzo prosty przepis na kruche ciasto z wiśniami. Mnóstwo owoców zatopionych w lekkim i chrupiącym cieście. Doskonałe w sezonie jak również w zimie z owoców mrożonych.

Kruche ciasto możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej i zamrozić. Warstwa owocowa jest soczysta, lekko kwaśna i doskonale smakuje w połączeniu z ciastem.

W wersji ciasta z mrożonych wiśni wcześniej lepiej je rozmrozić i lekko odsączyć z nadmiaru soku. Natomiast kolejne etapy przygotowania są już niezmienne.

Kruche ciasto z wiśniami do deser, który możesz podawać oprószony cukrem pudrem z gałką lodów waniliowych lub kleksem z bitej śmietany. Jeśli uwielbiasz połączenia słodkie z kwaśnym będziesz zachwycona tym ciastem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z wiśniami.

ciasto z wiśniami

KRUCHE CIASTO Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny, zimnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:

  • ok. 800 g wiśni, wydrylowanych
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 2×40 g budynie waniliowe, proszek
  • 2 łyżki bułki tartej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i owijamy folią. Wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godz.
Tortownicę o śr. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ścieramy na tarce o grubych oczkach jedną część zamrożonego ciasta i pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min.
Do wydrylowanych wiśni dodajemy cukier, ekstrakt oraz przesiewamy proszek budyniowy i mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód i oprószamy bułką tartą. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta i pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto z wiśniami ciasto z wiśniami ciasto z wiśniami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy świeże borówki zamiast wiśni też dadzą radę w tym przepisie? Ciasto wygląda obłędnie, a urodzaj właśnie borówek 🙂

    1. Tak :) dziękuję

  2. Tomszczecin says:

    Ciasto wyszło świetnie. Nie dodałem olejku migdałowego gdyż to połączenie na chłopski rozum rozwali smak wiśniowy.

  3. Ciasto rewelacja 🤤 tak kruchego nie jadłam . Nie jestem wirtuozem cukiernictwa ale to wyszło mistrzowskie . Uczyłam mrożonej mieszkanki owoców czerwonych z Lidla ( częściowo rozmroziłam )

  4. Czy można dodać gotową fruzeline ze słoika?

    1. aneta Autor says:

      Jeśli jest gęsta to tak.

  5. Czy mrożone wiśnie wystarczy wymieszać z budyniem, cukrem i tarta bułka? Nie „poplyną” w trakcie pieczenia?

    1. aneta Autor says:

      Nie, można dodać 1/2 łyżeczki więcej proszku budyniowego :)

  6. Czy mrożone wiśnie rozmrozć przed dodaniem do ciasta?

    1. aneta Autor says:

      nie :)

  7. Zrobiłam to ciasto i jest pyszne. Dzięki za przepis.

  8. Czy z pozostałych białek można zrobić bezę i wyłożyć na wiśnie? ????

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  9. A czy mogą być mrożone wiśnia i czy wtedy wcześniej trzeba je rozmrozić?

    1. aneta Autor says:

      Mogą, nie trzeba rozmrażać wcześniej :)

  10. Czy można dodać wiśnie z kompotu ?

    1. aneta Autor says:

      Tak, ale najlepsze są świeże :)

  11. Można dodać mrożone wiśnie?

  12. aneta Autor says:

    tak :) lub zastąpić kaszką manną

  13. Czy zamiast wiśni sprawdziłaby się tutaj czerwona porzeczka? :)

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  14. Hej, czy budyń ma być z cukrem, czy bez? A może wystarczy dodać mąkę ziemniaczana i aromat waniliowy? Nie mam akurat budyniu…

    1. aneta Autor says:

      budyń bez cukru:) możesz zrobić własny bydyń :)

  15. Hej!
    Czy dodawanie budyniu do wiśni jest konieczne? Czy ma to tylko walory smakowe czy zagęszcza wiśnie..?
    Dziękuję za odpowiedź :)

    Mery

    1. aneta Autor says:

      Chodzi o zagęszczenie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x