Knedle ze śliwkami z tego przepisu są tradycyjne i według mnie najsmaczniejsze. Ciasto ziemniaczane jest delikatne, a nie gumiaste i twarde. W środku znajdują się świeże i soczyste śliwki, a na wierzchu cudowna, słodka i aromatyczna posypka na bułce tartej. Knedle ze śliwkami wydają się dosyć trudne do wykonania, ale to tylko pozory. Trzymając się ściśle przepisu stwierdzisz, że są bardzo proste w przygotowaniu. W środku wpisu znajdziesz knedle ze śliwkami wraz z przepisem krok po kroku.
Knedle, które widzisz na zdjęciach to moje drugie wykonanie w życiu. Pierwsze, które robiłam rok temu były dobre, ale nie rewelacyjne. Te knedle biją je na głowę smakiem i wyglądem. Zrezygnowałam z popularnego wsadzania cukru do środka śliwki, ponieważ panierka jest dosyć słodka i nie ma sensu dodatkowo dosładzać.
Popularne jest dodawanie do ciasta na knedle mąki mocniejszej typ ponad 450, ale ja uważam to za błąd. Mąka tortowa wspaniale współgra z ziemniakami i sprawia, że ciasto jest bardzo delikatne.
Uwaga: podczas wyrabiania ciasta lub formowania staraj się jak najmniej dodawać mąki, ponieważ jej nadmiar sprawi, że będzie gumowate. Wiem, że oprószanie ciasta jest nieuniknione, ale nie przesadzaj z jej użyciem.
Knedle ze śliwkami w sierpniu to już u mnie powoli staje się tradycja. Najlepsze są zaraz po ugotowaniu, świeże, ciepłe z posypką, która bardzo wzbogaca ich smak. Ciasto na knedle z tego przepisu nie mają sobie równych i według mnie są idealne. Dodatkowo może je polać śmietanką kremówką.
Knedle ze śliwkami przepis krok po kroku ze zdjęciami znajdziesz na końcu postu.
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS:
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 15 dużych lub 20 mniejszych
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 30 g masła lub margaryny
- łyżeczka soli
SKŁADNIKI NA POSYPKĘ:
- 60 g masła lub margaryny
- 2 łyżki oleju
- 200 g bułki tartej
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
DODATKOWO:
- 15-20 śliwek
Masło
razem
z
olejem
rozpuszczamy
na
patelni.
Następnie
wsypujemy
bułkę
tartą
i
podsmażamy,
aż
będzie
lekko
brązowa.
Dodajemy
cukier
i
cukier
brązowy
oraz
cynamon.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Ugotowane
ziemniaki
przepuszczamy
przez
maszynkę
do
mielenia
lub
rozdrabniamy
dobrze
tłuczkiem
do
ziemniaków.
Dodajemy
przesianą
mąkę,
żółtka,
masło
oraz
sól.
Szybko
zagniatamy
ciasto.
Im
dłużej
będziesz
zagniatać
tym
ciasto
będzie
się
bardziej
kleiło,
dlatego
rób
to
szybko
i
sprawnie.
Stolnicę
oprószamy
mąką
z
ciasta
formujemy
wałeczek
i
dzielimy
na
15-20
części
(w
zależności
od
wielkości
śliwek).
Śliwki
przekrawamy
na
pół
(nie
rozcinamy
do
końca)
i
wyjmujemy
pestki.
Jeden
kawałek
ciasta
spłaszczamy
i
układamy
na
środku
śliwkę,
formujemy
kulkę.
Śliwka
musi
być
cała
pokryta
ciastem.
Ja
gotowe
kulki
roluje
jeszcze
na
lekko
oprószonej
mąką
stolnicy
wtedy
uzyskują
ładny
kształt.
Do
gotującej
się
wody
wkładamy
knedle
i
gotujemy
na
średnim
ogniu,
aż
wypłyną.
Po
wypłynięciu
nie
dopuszczamy
do
wrzenia
i
gotujemy
jeszcze
przez
5-8
min
w
zależności
od
wielkości
knedli.
Gorące
knedle
obtaczamy
w
posypce
i
podajemy
gorące.
Dobrze
smakują
polane
śmietanką
kremówką.
Na
końcu
zdjęcia
z
wykonania
knedli
krok
po
kroku.
Komentarze
Proste, pyszne, uwielbiam :))))