Przepis na lekkie i puszyste placki z jabłkiem na jogurcie greckim. Bardzo proste w przygotowaniu i szybkie placuszki idealne na śniadanie lub kolację.
Placki dzięki dodaniu jogurtu greckiego zyskują lekko kwaskawy posmak, który w połączeniu z jabłkami daje super połączenie smaku.
Do środka najlepiej dodać kwaśne jabłka, które fajnie będą kontrastowany ze smakiem ciasta i później po oprószeniu cukrem pudrem będą nadal wyczuwalne.
Placki z jabłkiem na jogurcie greckim są jednym z moich ulubionych przepisów. Delikatna i puszysta konsystencja i do tego zdrowy jogurt w połączeniu z jabłuszkami. Pycha.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, racuchy i naleśniki.
PLACKI Z JABŁKIEM NA JOGURCIE GRECKIM
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- 2/3 szklanki mleka
- 2 jajka, duże
- szczypta soli
- 2 jabłka, lekko kwaśne
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Następnie dodajemy cukier oraz sól. Jogurt, mleko i jajka dodajemy do suchych składników i mieszamy lub miksujemy mikserem tylko do połączenia. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do masy i mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju (można smażyć bez oleju, ale warto dodać 1-2 łyżki oleju do środka ciasta) z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem lub podajemy samodzielnie.
Placki wyszły pyszne – lekkie, puszyste, delikatnie słodkie.
Super :)