Znajdź swój przepis

Placki z jabłkiem na jogurcie greckim

9 września, 2019

Przepis na lekkie i puszyste placki z jabłkiem na jogurcie greckim. Bardzo proste w przygotowaniu i szybkie placuszki idealne na śniadanie lub kolację.

Placki dzięki dodaniu jogurtu greckiego zyskują lekko kwaskawy posmak, który w połączeniu z jabłkami daje super połączenie smaku.

Do środka najlepiej dodać kwaśne jabłka, które fajnie będą kontrastowany ze smakiem ciasta i później po oprószeniu cukrem pudrem będą nadal wyczuwalne.

Placki z jabłkiem na jogurcie greckim są jednym z moich ulubionych przepisów. Delikatna i puszysta konsystencja i do tego zdrowy jogurt w połączeniu z jabłuszkami. Pycha.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, racuchy i naleśniki.

Placki z jabłkiem

PLACKI Z JABŁKIEM NA JOGURCIE GRECKIM

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 jajka, duże
  • szczypta soli
  • 2 jabłka, lekko kwaśne

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Następnie dodajemy cukier oraz sól. Jogurt, mleko i jajka dodajemy do suchych składników i mieszamy lub miksujemy mikserem tylko do połączenia. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do masy i mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju (można smażyć bez oleju, ale warto dodać 1-2 łyżki oleju do środka ciasta) z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem lub podajemy samodzielnie.

Placki z jabłkiem Placki z jabłkiem Placki z jabłkiem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x