Babka Wielkanocna bez mleka, białek, tłuszczu. Wersja dla osób na diecie z nietolerancjami pokarmowymi np. bezbiałkowej lub po prostu dla osób, które dbają o linię. Babka drożdżowa z tego przepisu jest bardzo wyrośnięta, lekką i nie ma się wrażenia przepełnienia. Pyszna i wykonujemy ją koniecznie tego samego dnia.
Babkę Wielkanocną light wykonuje się identycznie jak zwykłą. Natomiast mleko zastępujemy wodą i nie dodajemy całych jajek. Do babki dodajemy tylko żółtka, które nadają jej delikatności i pięknego koloru.
Ze względu na brak tłuszczu babkę koniecznie trzeba wykonać tuż przed podaniem. Nie może leżeć długo i nie radzę, aby ją przetrzymywać następnego dnia. Na drugi dzień można ją jeść, ale według mnie jest stanowczo za sucha.
Babka nie jest słodka i warto ją dodatkowo polać np. lukrem cytrynowym lub upudrować. Ja dodałam na wierzch także rodzynki i skórkę pomarańczową. Bakalie możesz dodać również do środka ciasta, dzięki czemu będzie słodsza w smaku.
Babka Wielkanocna light na pewno będzie przydatna dla osób, które muszą być na diecie. Natomiast ja na pewno wybiorę wersję klasyczną z masłem. Pomimo, że nie odbiegają, aż tak bardzo smakiem w tej wersji babka jest lżejsza, ale także bardziej sucha. Warto dodać chociaż jedną łyżkę oleju lub oliwy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.
BABKA WIELKANOCNA”LIGHT” BEZ MLEKA, BIAŁEK, TŁUSZCZU
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 500 g mąki tortowej
- 4 żółtka
- 30 g drożdży świeżych lub 15 g suchych
- 3/4 szklanki wody, ciepłej
- 1/3 szklanki cukru/ ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ew. aromat)
- 1 łyżka oleju (opcjonalnie)
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
DODATKOWO:
- cukier puder lub lukier
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem. Dodajemy sól, drożdże (ze świeżych wcześniej wykonać zaczyn) oraz ekstrakt. Cukier miksujemy z żółtkami na puszystą masę i dodajemy do mąki. Wlewamy wodę i mieszamy chwilę ciasto. Następnie wyrabiamy ciasto (dodajemy olej), aż będzie jednolite. Około 5 min. Formę na babkę smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Z ciasta formujemy wałek i wkładamy do formy lekko zlepiając ze sobą końce. Ciasto dłońmi wyrównujemy w blaszce. Przykrywamy folią i zostawiamy, aż będzie sięgało prawie brzegów formy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-40 min, aż skórka dobrze się zarumieni. Jeszcze ciepłą powoli wyciągamy z formy, zostawiamy do wystudzenia. Podajemy tego samego dnia, pudrujemy lub lukrujemy.
Cudna ! A przy tylu świątecznych frykasach, przyda się coś light na stole ;)